Ekonomide de durum aynı. Her ne kadar önce yaşam düşünülse de ekonomide yaşamın önemli bir parçasıdır. Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan bu sorun, tüm kurumları en hızlı şekilde hareket ederek mümkün olduğunca erken çare bulma zorunluluğu getirmiştir. Burada ülkemizde işyerleri, işçişler ve diğer benzeri konularda da ne yapılacağı hususunda kararlar alınmaktadır. Yeni yasalar ve kararlar çıkarılmaktadır.
İşverenlerin mali yükümlülükleri hakkında son kararlar beyanlar ve ödemeler ile çalışamayan işçileri hakkında kanun ve tebliğler yayınlanmaktadır. Buna göre; Vergi Usul Kanunun 518 nolu Genel Tebliğine göre Mart-Nisan-Mayıs 2020 dönemlerine ait Muhtasar, KDV, Muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile BABS formları verme süreleri 27 Temmuz 2020 tarihine, ödeme süreleri 27 Ekim, 27 Kasım, 27 Aralık 2020 tarihine ertelendi. Söz konusu bildirimde belirlenmeyen beyannameler dışında kalanlar için erteleme olması halinde yayınlanacak denildi. Yani 2020-1 dönem Geçici Vergi Beyannamesi ve 2019 Kurumlar Vergisi Beyannamesi için herhangi bir erteleme halen belirlenmemiş bulunmaktadır.
Bu ertelemeden yararlanacak Mükellefler; "Mücbir hallere giren mükellefler" olarak değerlendirilmiştir.
1- Ticari, Zirai, ve serbest meslek kazanç elde eden gelir vergisi mükelleflerin tamamı
2- Kurumlar vergisi mükelleflerinden Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet itibarı ile
- Alışveriş merkezleri dahil perakende,
- Sağlık hizmetleri,
- Mobilya imalatı,
- Demir çelik ve metal sanayi
- Madencilik ve taş ocakçılığı,
- Bina inşaat hizmetleri,
- Endüstriyel mutfak imalat,
- Otomotiv imalatı ve Ticareti ile Otomotiv sanayi için parça ve aksesuar imalatı,
- Depolama faaliyetleri dahil Lojistik ve ulaşım,
- Sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler,
- Matbaacılık dahil Kitap, Gazete, Dergi, ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri,
- Tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri,
- Lokanta kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri,
- Tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti,
- Halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri. Kapsam altına alınmıştır.
Mükellefler 518 seri nolu Vergi Usul Genel Tebliği'ne göre Mücbir Sebep Kapsamında olup olmadığını Gelir İdaresi Başkanlığı (GİP) sitesi İnteraktif Vergi Dairesine girip "Bilgilerim" sekmesinden öğrenebilirler.
Ekonomik istikrarı sağlamak amacı ile kanun koyucular olağanüstü durumlarda işçi ve işveren açısından destek sağlamak amacı ile Kısa Çalışma Ödeneği adı altında uygulama kararlaştırmışlardır.
Kısa Çalışma Ödeneği müracaatını işverenler işyerlerinin bulunduğu yerdeki İşkur şubesine elektronik ortamda yapabilirler. Öncelikle İşyerlerinin mail ortamında bağlı bulundukları İşkur'a kaydını yaptırmaları gerekiyor. Bunun için sektör bilgileri, vergi numarası, adres ve telefon numarası SGK işyeri sicil numarası, İşyeri sahibinin isim soyadı ve T.C. numarasını bildirmeleri sonucunda İşkur tarafından üye numaraları bildirilecektir.
Daha sonra doldurulması istenen 2 adet form bulunmaktadır. Bu formlar eksiksiz doldurulacak. İşe ara verme tarihi bildirilecek ve ara verme tarihleri ile sebep olarak Corona virüs-19 olarak belirtilmesi gerekiyor. Söz konusu formlar doldurulup, gerekli belgeler gönderilecek. İş müfettişlerinin onayından sonra ödeme yapılacaktır.
Yapılacak ödemeler İşçinin son iki ayda aldığı brüt ücretin ortalamasının %60 kadarı işçinin hesabına ödenecektir.
Umarım idare bir an önce müracaatları değerlendirip ödemeyi yaparak bu olağanüstü ortamda olağanüstü mağduriyetleri bir nebze giderir.