Kira Geliri Elde Edenler

Diğer Ticari kazanç elde eden şahıslar gibi 2008 yılında elde ettikleri kira gelirlerini mükellefler ikamet ettikleri yerin vergi dairesine verecekler. 25 Mart 2009 akşamına kadar beyannamenin verilmesi gerekiyor.


Ödenecek vergi de istenirse iki taksitte ödenebilecek. Yine mükellefler isterse tahakkuk eden vergilerini banka veya vergi dairesi veznelerine ödeyebilecekler.

KİRA GELİRİ VERGİ HESAPLAMASI
2008 yılında elde edilen kira gelirleri mesken için 2.400.-TL işyeri kira geliri için 19.800.-TL beyanname sınırı bulunmaktadır.
Yani bu miktarlara kadar gelir elde etmeyenler beyanname vermeyecekler.
Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri gelirden 2.400.-TL istisnayı indirdikten sonra götürü gider usulünü seçtikleri halde kalan bedel üzerinden % 25 oranında miktarı indirdikten sonra kalan safi tutarı vergi dilimlerine göre hesaplayacaklar. Gerçek gider usulünü seçenler mesken için harcadıkları giderleri veya kira ödüyorlarsa ödedikleri kirayı vergiye tabi hasılata isabet eden kısım hesaplanır ve indirilir.
Gerçek usulde uygulanan gider yöntemi şu formülle bulunur.
Vergiye Tabi Hasılat x Toplam Gider Toplam Hasılat Örnek: 5.000.-TL mesken kirası elde eden Ayşe Teyze'nin götürü gider yöntemi ile ödeyeceği vergi şöyle hesaplayacak;

Kira Geliri : 5.000.-TL
İstisna :2.400.-TL
-----------
Kalan 2.600.-TL
Götürü gid. 650.-TL
----------
Safi gelir 1.950.-TL
Ödenecek vergi : 292.TL50KR

İşyeri kirası elde edenler 19.800.-TL kira tutarını aşarsa beyanname verecekler.
Burada istisna tutarını indiremezler. Toplam tutar üzerinden gider hesaplaması yapacaklar elde ettikleri safi tutara isabet eden vergiden yapılan kesinti tutarını indirerek kalan tutar olursa ödeyecekler.
Yaklaşık 85.600.-TL ye kadar elde edilen kesinti yapılan iş yerlerinden vergi ödemesi çıkmıyor.
Zira yapılan götürü gider yöntemi ve tevkifat yolu ile kesintiler vergi hesaplamada etken oluyor.

EMSAL KİRA BEDELİNE DİKKAT
Gerek mesken gerekse işyeri veya diğer Gayri Menkul Sermaye İradı elde edenler, elde ettikleri gelirleri bazı durumlarda emsal değer üzerin ölçüt alınıyor. Bunlar Alınan kira bedelin düşük olması veya hiç olmaması durumlarında esas alınıyor. Burada kira bedeli arazi ve binalarda emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce belirlenen kira bedelidir. Bunların olmadığı hallerde emsal kira bedeli, emlâk vergisi değerinin örneğin belediyeden alınan değerin %5'idir. Bu tutar yıllık gelire göre değerlendirilir. .

DİĞER İNDİRİMLER
Kira geliri elde eden gayrimenkul sermaye iradı sahibi mükellefler, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinde yer alan bağış ve yardımlar ile harcamalarının tamamını veya belli bir miktarını verdikleri beyanname üzerinde safi iratlarından indirebilirler. Beyannamede bu husus için ayrı bölüm mevcuttur.
Bunlar : Şahıs ve Bireysel Emeklilik Sigorta Primleri Eğitim ve Sağlık Harcamaları Okul, Yurt ve Sağlık Tesisleri İçin Yapılan Bağış ve Yardımlar Diğer Bağış ve Yardımlar

YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR İÇİN
Yurt dışında yaşayanlar için beyanname verme şekli bazı esaslara dayalıdır. Bir takvim yılı içerisinde 6 aydan fazla süre yurt dışında ikamet edenler bazı koşullarda beyanname vermeyecekler.  Bu mükellefler işyeri kirası elde edip ve bu kiradan kesinti yapılıyorsa tutarı ne olursa olsun beyanname vermeyecekler.


2008 yılında mesken kira geliri elde edenler her halükarda 2.400,00 TL'yi aştığında beyanname verecek ve tahakkuk eden vergiyi ödeyecekler.
Beyana tabi mesken kira geliri olup yurt dışında da kira ödeyenler isterlerse bu gelirlerini beyan ettikleri gelirlerinden indirebilirler.
Ayrıca yeni satın aldıkları meskenin kira gelirinden satın aldıkları bedelin %5 ini de gelirlerinden indirebilirler.


Ayrıca kredi ile elde ettikleri mesken için ödedikleri faizi de indirebilirler. Tabi burada gerçek gider usulünü uygulamaları gerekir.

 

 

asmokukcu@ogunhaber.com


CRA 08.Mart.2009 Pazar - 00:07:00

 

Gazete baskısı için tıklayınız..                
OGÜNhaber