Harcamalara göre gelir vergisi hesaplanacak

Geçtiğimiz günlerde Başbakan'a sunumu yapılan yeni gelir vergisi tasarısı bu günlerde bakanlar kurulunun onayına sunuluyor.

Vergi kavramı ülkenin Anayasal düzenlemelerine uygun olarak hazırlanır. Yeni Gelir Vergisi
kanun taslağı Anayasa’nın 73 maddesine bağlı kalarak düzenlenmiş. Anayasanın 73 Maddesinde Genellik, eşitlik, mali güce göre vergilendirme ve yasallık ilkelerine göre düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleye dayanarak, yeni hazırlanan gelir vergisi taslağında ilk maddelerde ‘Mali güç’ ilkesi ele alınarak hazırlanmıştır.

Taslakta, Türkiye’de yaşayan herkes (doğumdan ölüme kadar) Gelir Vergisi Beyannamesi
vermelidir, ifadesine yer verilmiştir.

İstisna, muafiyet, indirim, vergi ertelemeleri ve en az beyan sınırını aşmayan ve beyanı gerekmeyen gelirler beyanname verme görevini asla ortadan kaldırmamalıdır, denilmektedir. Gelir Vergisine tabi kazançlar da gelir kavramı ‘Harcamalar, gelir ve tasarrufları‘ kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Burada herkesin beyannameli olduğu gelir vergisi sistemi anayasanın “sosyal devlet” ilkesini gözetecek şekilde ve bu kapsamda “asgari geçim standardı diyebileceğimiz bir tutar tasarıda 7.000 TL’ye kadar kısmı mükellefler açısından vergi dışı bırakılmıştır.

Gelir vergisi hesaplanmasında mükellefler geliri elde ederken tüm harcamalarını giderleştirebilecekler.

Ticari kar veya mali kar kavramı esas olarak ticari kar olarak ve tek ifade ile gerçekleşecek. Kanunen kabul edilmeyen giderler sadece idari ve yasal para cezaları olarak değerlendirilecek.

Kanunun 2’nci maddesindeki kaynaklardan sağladıkları kazanç ve irat toplamı kanunun 76’ncı maddesindeki vergi tarifesinin birinci basamağındaki miktarı geçmeyenler gelir vergisinden muaftır.
Ancak, gelirlerini, harcamalarını ve tasarruflarını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederler.
Beyan edilen gelir, harcama ve tasarruflarını yasal kayıt ve belgelerle kanıtlarlar. Bu belgeleri 5 Yıl saklamak zorundalar.

Buna göre Vergi Tarifelerine bakalım taslaktaki belirlendiği şekli ile

Madde 76 –Gelir vergisine tabi gelirler;
7.000 Yeni Türk Lirasına kadar % 0
10.000 Yeni Türk Lirasının 7.000 lirası için 0 lira, fazlası % 5
15.000 Yeni Türk Lirasının 10.000 lirası için 150 lira, fazlası %10
20.000 Yeni Türk Lirasının 15.000 lirası için 650 lira, fazlası %15
30.000 Yeni Türk Lirasının 20.000 lirası için 1.4000 lira, fazlası %20
40.000 Yeni Türk Lirasının 30.000 lirası için 3.400 lira, fazlası %25
50.000 Yeni Türk Lirasının 40.000 lirası için 5.900 lira, fazlası %30

Bu durumda 7.000 TL’ye kadar kazanç elde eden kişiler gelir vergisi ödemeyecekler,
başka bir anlatımla asgari yaşam standardı kadar gelir elde edenler vergi ödemeyecekler. Fazlası yukarıda belirtilen oranlarda vergilendirilecek. Bu şekilde vergi biraz daha tabana yayılacak gibi görünüyor.

Bakanlar Kuruluna imzaya verilen gelir vergisi kanunu taslağının bazı bölümleri hakkında taslaktan bilgi verdim. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni gelir vergisi kanunu ve yenilikleri gelecek yazılarımda bildireceğim. Sağlıcakla…

OGÜNhaber