Hep yazdık vergi oranları fazla makul seviyeye indirilirse piyasadaki sirkülasyon artacak. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında büyük katkısı olacak diye.
Hem küresel kriz hem de yerel secim dolayısı ile yapılan bu indirimin kriz döneminde bile ne çok işe yaradığı ortada. Bu uygulama daha uzun süre devam etmeli hatta radikal düzenlemelerle her kesimin uygulayabilecek hale getirilmelidir. Karşılığı mutlaka görülecektir.
16 Mart 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren karar göre ÖTV ve KDV indiriminden yararlanacak malların listesi yayımlandı. 15 Haziran 2009 tarihine kadar uygulama sürecek.
Umarım Mücbir nedenlerle geçici olarak konulan daha sonra kaldırılacağı belirtilen Özel İletişim Vergisi gibi vergiler de olduğu gibi bu indiriminde ömrü uzun olur. Bu sefer halkın menfaati ve yararına olur.
Eğer kriz dönemlerinde halka düşen fedakarlık yöneticiler tarafından da dikkate alınıp onlar tarafından da uygulanırsa bu kaostan zaferle çıkmak kolay olacaktır.
Ciddi ciddi umut oldu esnafın yüzüne renk geldi. En azından mal almak için işyerlerine giden Pazar dolaşan insanlar var. Umut ne güzel.
Esnafın içi kıpır kıpır oldu. Nasıl ki ödenen vergi okul yol köprü hizmet olarak dönmesi kuralı varsa,buna karşılık yapılan bu tür uygulamaların da vergi olarak idareye döneceğinden kuşku olmasın.
Bu uygulamanın örnek olması temennisi ile... 15/6/2009 tarihine kadar yeni konut alacakların 150 m2 ve üzerinde alacakları konut için ödeyecekleri KDV % 18'den % 8'e indiriliyor.
150 m2 altında olan konut teslimlerinde % 1 olan KDV halen devam etmektedir. İnşaat lokomotif sektördür. Otomotiv de öyle.
1600 cc'lik araçlarda özellikle oldukça hareketli beyaz eşyada da aynı gelişme yaşandı. Bu sürecin teğet geçmemesini umarım.
YURT DIŞINDA KİRA ÖDEYENLER
Yurt dışında kira ödeyip Türkiye'de kira geliri elde edenler konusunda yaşanan sorunlar nedeni ile okuyuculardan gelen sorulara genel bir cevap vermek istiyorum. Özellikle kira ödeyenler açısından öncelikle sahibi oldukları konutu kiraya verenler bu kapsamdan yararlanıyorlar.
Örneğin işyeri sahibi olup da kira ödeyenler ödedikleri kira bedelini gider olarak değerlendiremezler.
Kira bedelinin gider olarak değerlendirilmesi için mesken kirası elde edenler açısından uygulanır. Ayrıca yurt dışında kamu görevi olarak bulunanların ödedikleri kira bedelleri gider olarak yazılabilecek. Diğer işçi, emekli vb olanların yurt dışında ödedikleri kira bedellerini gider olarak kullanamazlar.
BEYANNAME VERME SÜRESİ BİTİYOR
2008 yılında ticari, zirai, serbest meslek, değer artışı kazancı, Gayri Menkul Sermaye İradı.
Arızi Kazanç elde edenlerin Beyanname verme süreleri 25 Mart 2009 günü mesai saati sonunda doluyor. Söz konusu konularda 2008 yılında elde ettikleri gelirlerini giderlerini hesaplayarak belirleyecekleri tutarları beyan edecekler.
Beyanlarında tekrar hatırlatayım, eğitim, sigorta, bağış ve yardımlarını da ayrıca indirebilecekler.
CRA 23.Mart.2009 Pazartesi - 19:59:00