Tapu Harcı ve KDV İndiriminde son 2 gün..

Yani, uzatılmadığı takdirde bu indirimlerde artık son 2 gün. Sektör dahil hemen herkes bu vergi indirimlerinin süresinin en az 1 yıl daha uzatılmasını istiyor ve bekliyor. 

Vergi İndirimleri ve Düşük Oranlı Kredi Faizi Desteği Konut Satışlarını Artırdı!

Vergi indirimleri ile düşük oranlı kredi faizi desteği sonucunda konut ve iş yeri satışları ciddi oranda arttı. Satışlarda gözle görülür ciddi artışlar oldu.  Bu durum istatistiklere de yansıdı. Örneğin, TÜİK’in Kasım ayı verileri, sağlanan vergisel teşvikler ile düşük faizli konut kredilerinin konut satışlarını çok ciddi olarak artırdığını gösteriyor. Özellikle ipotekli konut satışlarındaki yüzde 725 oranındaki artış, konut satışlarındaki artışın özellikle kredi kaynaklı olduğunu gösteriyor.

Ancak, beklenenin aksine sıfır değil, ikinci el konut satışlarında patlama oldu. Bu da, düşük faizli konut kredisinin daha çok ikinci el konut alım satımına yöneldiği anlamına geliyor.

Sektörün Sorunu Sıfır Konut ve Ofis Stoku, İkinci El Değil!

Sektörün en önemli sorunu, birikmiş konut ve ofis stoku.  Gerek Devlet gerekse Konut Sektörü bu sorunun çözümü için ciddi uğraş veriyor, ancak buna rağmen sektörün birikmiş konut ve ofis stokları eritilemiyor. Ciddi bir arz fazlası var, yeterli talep yok. Olan talep de, ölü fiyatla alıma yönelik. Haklı olarak da, kimse düşük fiyatlarla satış yapmak istemiyor. Potansiyel alıcıların hedefi ise, para ve alternatif diğer piyasalarda yeterli kazancı sağladıktan sonra alıma geçme yönünde. Bu ne zaman olur, kimse tam olarak bilmiyor.

Vergi indirimleri ve düşük oranlı kredi faizi desteği düzenlemelerinin konut ve iş yeri satışlarına ciddi etkisi var ve bu yadsınamaz. Özellikle vergi indirimleri düşük faizli kredi ile bir arada sunulduğunda, alıcılar açısından daha da değerli oluyor. Kaldı ki, her iki uygulama da doğru ve son derece isabetli.

Ancak, Sektörün sorunu sıfır konut ve iş yeri stokları olduğu halde, ikinci el konut satışlarında meydana gelen satış patlaması, sağlanan vergi indirimleri ile düşük oranlı faiz uygulamasının sorgulanmasına neden oldu. Herkes öngörülmeyen bir sonuçla karşılaştı, bu nedenle de söz konusu uygulamaların sorgulanmasında hemfikir. 

Peki, Bu Konuda Ne Yapılmalı, Ne Yapılabilir?

1) KDV ve Tapu Harcı İndirimlerinin Süresi En Az 1 Yıl Daha Uzatılmalı

Ekonomimiz alınan akıllıca önlemler sonucunda toparlanmaya başladı, bundan sonraki aşamada daha da büyüyecek, bundan eminiz. Ancak, tüm Dünya’da ciddi anlamda bir resesyon tehlikesi var, hatta bazı ülkeler resesyona girdi bile diyebiliriz. Bu ülkeler toplam talebi artıracak önlemler almaya başladı bile. Neyse ki, bu konuda büyük bir tecrübemiz var.

Gerek talebin korunarak artırılması, gerekse sektörde oluşan stokun eritilebilmesi bakımından, KDV ve tapu harcı indirimlerinin kalıcı hale getirilmeli, bu yapılamıyorsa en azından bu indirimlerin süresi en az 1 yıl daha uzatılmalıdır. Son aylardaki konut ve iş yeri satışlarındaki artışların esas nedeni, bu indirimler ve düşük faizli konut kredisi uygulaması. Bu fırsat kaçırılmamalı, vergi indirimlerine devam edilmeli. Sektörün talebi de bu doğrultuda.

2) Stokların Eritilebilmesi İçin KDV, Tapu Harcı ve Faiz İndirimleri Sadece Sıfır Konut ve İş Yeri Alımlarına Yönelik Olmalı!

TÜİK verileri dikkate alındığında, sağlanan vergi teşvikleri ve düşük faiz desteği, hiç de sorunumuz ve önceliğimiz olmayan ikinci el konutlarda satış patlamasına yol açtı. Sektöre ve kronikleşen stok sorununun çözümüne hiçbir faydası olmayan bu durumun hızlıca düzeltilmesi gerekiyor. KDV ve tapu harcı oran indirimleri sadece yeni - sıfır konut ve iş yeri alımlarına uygulanmalı; düşük faizli konut kredisi sadece yeni (sıfır) konut alım – satımına verilmeli. Bu şekilde, amaca yönelik ve sorunu çözmeye dönük doğru bir adım atılmış olur. Sektörün talebi de bu yönde.

3) Sıfır Konut Stoklarına Yönelik İlk Adım Faizde Atıldı: Kamu Bankaları 1 Ocak İtibariyle Sıfır Konutlarda Kredi Faizini Yüzde 0.99'dan Yüzde 0.79'a İndiriyor!

Sektörün bu yöndeki talebini de dikkate alan ekonomi yönetimi, 1 Ocak itibariyle sıfır konutlarda kredi faizini yüzde 0.99'dan yüzde 0.79'a indiriyor. İlk defa sıfır konutlara dönük pozitif ayrımcılık yapan bir düzenleme yapıldı.

Sırada, tapu harcı ve KDV indirimlerinin sadece sıfır konut ve işyerleri ile sınırlı olarak uygulanması var.

KDV ve tapu harcı indirimlerinin uzatılması yönünde atılacak son adımı bekliyoruz.  

OGÜNhaber