Şirketlerin 'Elektronik Tebligat Adresi' almak için PTT'ye başvurmalarına gerek kalmadı

6 Aralık 2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile;

- Mahkemeler,

- 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları,

-  Vakıf yüksek öğretim kurumları,

- İl özel idareleri,

- Belediyeler,

- Köyler,

- Barolar

- ve noterlerin şirketlere yapacakları tebligatları, sadece elektronik yolla yapmaları zorunlu hale getirildi.

Dolayısıyla, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Anonim Şirketler, Limited Şirketler, Kollektif Şirketler ve Komandit Şirketlere 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamında yapılacak tebligatların elektronik ortamda yapılması zorunlu hale geldi.

Yönetmeliğe Göre, Şirketlerin Elektronik Tebligat Adresi Almak İçin 31 Ocak 2019 Tarihine Kadar PTT'ye Başvurmaları Gerekiyordu

Yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre, kendilerine elektronik tebligat alma zorunluluğu getirilen Şirketlerin, elektronik tebligat adresi almak üzere 31 Ocak 2019 tarihine kadar PTT'ye başvurmaları gerekiyor. Başvuruya; Şirket MERSİS’e kayıtlı ise MERSİS numarası ve sistem bilgilerinin, MERSİS’e kayıtlı değilse tabi oldukları sistem bilgilerinin de eklenmesi zorunlu bulunmakta.

PTT’nin de, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içinde elektronik tebligat adresini, Şirketin sistem bilgilerini esas almak suretiyle tek ve benzersiz olacak şekilde oluşturması ve UETS’ye kaydetmesi, daha sonra ise adres sahibi Şirkete göndermesi gerekiyor.  

PTT, Tek Tek Yapılan Başvurunun Altından Kalkamadı

Elektronik Tebligat Yönetmeliği 6 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı, elektronik tebligat adresi alma zorunluluğu da 1 Ocak 2019 tarihinde başladı, Şirketlere de elektronik tebligat adresi almak için 1 ay başvuru süresi verildi. Ancak, bugüne kadar hiç bir şirkete elektronik tebligat adresi verilmedi/verilemedi. Ama, Neden? Bu kadar şirkete başvurusuna istinaden PTT’nin tek tek tebligat adresi verme şansı ve imkanı yok. Hem insan kaynağı, hem de organizasyon anlamında.

PTT, Bu Konuda Nihayet Bir Duyuru Yayınladı: Şirketlerle İlgili Bilgiler Ticaret Bakanlığı’ndan İstenildi, Şirketlerin Başvuru Yapmasına Gerek Yok! Biz Kendilerine Bildireceğiz!

PTT kendisine yapılan yoğun başvuru ve şikayetler üzerine, elektronik tebligat adresi alınmasıyla ilgili şu şekilde bir duyuru yaptı. Duyuru şu şekilde:
Kanun kapsamında zorunlu olarak adres verilmesi gereken gerçek ve tüzel kişiliklere ait bilgi ve belgeler PTT A.Ş tarafından 7101 sayılı Kanunun 50. Maddesinde belirtildiği şekilde ilgili kuruluşlardan talep edilmiştir. Adresler oluşturulduktan sonra yine aynı kuruluşlar vasıtasıyla adres sahiplerine ulaştırılacaktır.

Peki, PTT’nin Böyle Bir Yetkisi Var Mı?

Evet, var. 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun ek 2. Maddesine göre PTT, elektronik tebligat sisteminin yürütülmesi için gerekli bilgi ve belgeleri ilgili kurum, kuruluş veya birliklerden isteyebiliyor. İlgili kurum, kuruluş veya birliklerin de, talep edilen bilgi ve belgeleri PTT’ye göndermeleri zorunlu.

Gelinen Noktada Şu An İçin Şirketlerin PTT’ye Başvuru Yapmasına Gerek Var Mı?

PTT’de tek tek başvurularla uğraşacağına geç de olsa bu yetkisini kullanarak, Ticaret Bakanlığı’ndan şirketlerle ilgili olarak gerekli bilgileri istedi. Gelen bilgilere göre şirketlerin elektronik tebligat adreslerini oluşturduktan sonra yine Ticaret Bakanlığı ve ilgili kuruluşları vasıtasıyla şirketlere ulaştıracak. Bu hususu, yayınladığı duyuruda da yineledi.

Yani, şu an için şirketlerin elektronik tebligat adresi almak için PTT’ye başvurmalarına gerek yok. Dolayısıyla, elektronik tebligat adresinin geç verilmesinden artık şirketler sorumlu tutulamayacak, başvuru yapmadın diye eleştirilemeyecek.

Elektronik Tebligat Adresi Almamanın Bir Cezası Var Mı?

Bu konuda şahsıma sık sorulan sorulardan birisi de, elektronik tebligat adresi almamanın bir yaptırımı olup olmadığıdır. Kanunda veya Yönetmelikte bunun için öngörülmüş parasal veya adli bir ceza yok.
Ancak, elektronik tebligat zorunluluğu getirilen hususlar hukuki sonuç doğuran nitelikte olduğundan, bunlar hak düşürücü sürelere tabidirler. Elektronik tebligat adresi almamanın en büyük cezası, yapılacak tebligattan haberdar olunmaması halinde, dava açma vb. haklardan mahrum kalınabilecek olmasıdır.

Sonuç Olarak;

Biraz bekleyip görelim. PTT Yönetmeliğe göre yapılması gereken ilk yolda sınıfta kaldı. Şimdi ikinci yolu deniyor, umarız başarır, biz buna inanıyoruz.

Şirketlerin PTT’nin duyurusuna istinaden şimdilik elektronik tebligat adresi almak için başvuru yapmalarına gerek yok. PTT Ticaret Bakanlığı’ndan alacağı bilgilere göre şirketlerin tebligat adreslerini kendisi oluşturacak ve Bakanlık veya ilgili kuruluşları vasıtasıyla şirketlere gönderecek. 
OGÜNhaber