Sanal ofis kiralamasına KDV indirimi yok, yüzde 18..!

Evet, konu işyeri kiralamalarına uygulanacak KDV oranı ile ilgili.

Maliye, işyeri kiralamalarında KDV oranını geçici süreyle yüzde 18’den yüzde 8’e düşüren  düzenlemenin sadece fiziki ofis kiralamaları için geçerli olduğu,  sanal ofis kiralamalarına uygulanamayacağı görüşünde. Yani, fiziki kiralama ile sanal kiralamanın aynı olmadığını, farklı olduğunu düşünüyor.

Niye mi? Açıklayalım!

İşyeri Kiralamalarında KDV Oranı Yüzde 18’den 8’e Düşürüldü!

31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, işyeri kiralamalarında KDV oranı, 31 Temmuz – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında uygulanmak üzere yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. KDV oranında yapılan bu indirimin amacı ise, koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren işverenler ile küçük esnafın vergi yükünü hafifleterek, onlara destek olmak.

KDV Oranı Düşürüldü, Akabinde Tartışmalar da Başladı!

İşyeri kiralamalarında KDV oranının geçici olarak yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi, hangi tür kiralamaların işyeri kiralaması olarak kabul edileceği veya edilmeyeceği, KDV oranı açısından esas alınacak bir işyeri kiralaması tanımı olup olmadığı vb. tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bu tür tartışmalar son derece normal, çünkü insanlar yanlış KDV oranı uygulayıp ceza yemek istemiyorlar.

“İşyeri Kiralaması” İfadesini Tanımlamaya Kim Yetkili?

Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının tespit edildiği ana Kararnameye göre, Kararname kapsamındaki mal ve hizmetleri tanımlamaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili bulunuyor (2007/13033 sayılı Kararname Mad. 2). Bunun için ayrıca bir Cumhurbaşkanı Kararı çıkarılmasına gerek yok, bu konuda yetki tamamen Maliye’de.

Dolayısıyla, KDV oran uygulaması bakımından “işyeri kiralaması” ifadesinin tanımını yapmaya Maliye yetkili bulunuyor.  

Maliye, “İşyeri Kiralaması” İfadesine Açıklık Getirdi!

Yaşanan tartışmalar üzerine Maliye, işyeri kiralaması ifadesinden anlaşılması gereken hususa açıklık getirdi. Yani, bir ölçüde işyeri kiralamasının tanımını yaptı.

Maliye’ye göre;

- İşyeri kiralama hizmetleri, işyeri olarak kullanılan bina, ofis, dükkân gibi taşınmazların kira sözleşmesi ile kuru mülkiyetinin kiralanmasını kapsıyor (GİB İstanbul VDB.nin 24.09.2020 tarihli ve  39044742-130[özelge]-E.702055 sayılı Özelgesi).

- Taşınmazların, iktisadi bir faaliyetin icrasına tahsis edilerek ve/veya işletilmeye hazır hale getirilerek kiracıların kullanımına bırakılması halinde, bu tür kiralama işlemleri taşınmaza bağlı işletme hakkının kiralanması niteliğinde olduğundan, bu işlemlerin işyeri kiralama hizmeti olarak değerlendirilmesi mümkün değil. İşletme hakkı kiralamaları, yüzde 18 KDV’ye tabi bulunuyor.

Örneğin, tefriş edilen öğrenci yurdunun aynı amaçla kullanılmak üzere kiraya verilmesi, otelin işletilmek üzere kiraya verilmesi vb. işlemlerde işyeri kiralaması değil, işletme hakkının kiralanması söz konusu olup, yüzde 18 oranında KDV’ye tabi.

- Bankalara ATM alanı ve GSM şirketlerine baz istasyonu alanı kiralama hizmetlerinin de, işyeri kiralama hizmeti olarak değerlendirilmesi mümkün değil. Bunlar da, yüzde 18 KDV’ye tabi.

Peki, Sanal Ofis Kiralamasında KDV Oranı Yüzde 8 Mi? Yoksa 18 Mi?

Sanal ofis hizmetleri, sabit bir işyerinin sürekli olarak kullanılmak üzere kiralanmasından ziyade, kişi ve kurumların (şirketler, dernekler vb.) iş ve işlemlerinde adres bildirim ihtiyacına cevap vermek üzere aynı yerin aynı dönemde (farklı zaman dilimlerinde, günlük veya saatlik olarak) birden fazla kişinin kullanımına tahsis edilmesi suretiyle sunulan; bunun yanı sıra bu kişi ve kurumlara posta hizmeti sağlamak, faks, telefon ve sekreterlik hizmeti vermek veya belirli sürelerde toplantı salonlarını tahsis etmek gibi farklı fonksiyonlar da içerebilen bir hizmet türü.

Maliye, sanal ofis kiralamasını işyeri kiralama hizmeti olarak etmiyor. Maliye’ye göre,  işyeri kiralama hizmeti, sadece işyeri olarak kullanılan bina, ofis, dükkân gibi taşınmazların kira sözleşmesi ile kuru mülkiyetinin kiralanmasını kapsıyor! (GİB İstanbul VDB’nin 24.09.2020 tarihli ve 39044742-130[özelge]-E.702055 sayılı özelgesi)

Dolayısıyla, sanal ofis kiralama hizmetlerinde yüzde 8 değil, yüzde 18 KDV hesaplanacak!

Sonuç Olarak;

Maliye’ye göre sanal ofis kiralamaları yüzde 18 oranında KDV’ye tabi. Bu nedenle, sanal ofis kiralayanların uygulayacakları KDV oranına dikkat etmelerinde fayda var! Aksi halde, vergi ziyaına neden oldukları gerekçesiyle, cezalı KDV tarhiyatları ile karşı karşıya kalabilirler.

Bizden uyarması!

OGÜNhaber