Bu paket içerisinde yer alan tedbirlerden birisi de; salgından etkilenen sektörler ve iş kollarının Nisan, Mayıs ve Haziran ayları Muhtasar ve KDV ödemelerinin 6 ay ertelenmesiydi.
Maliye, bu konuda hemen çalışmaya başladı.
Maliye, Önce Salgın Nedeniyle Mücbir Sebep İlan Etti!
Maliye, yayınladığı 518 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile; ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan veya salgından doğrudan etkilenen ya da İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan vergi mükelleflerinin 1 Nisan – 30 Haziran 2020 tarihleri (bu tarihler dâhil) arasında mücbir sebep halinde olduğunu ilan etti.
Maliye, Daha Sonra Mücbir Sebep Uygulamasından Yararlanacak Sektör ve İş Kollarını Belirledi!
Maliye, 518 Sıra No.lu Tebliğ ile, mücbir sebep uygulamasından yararlanacak sektör ve iş kollarını aşağıdaki gibi belirledi:
- Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükellefler,
- Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla; alışveriş merkezleri dahil perakende, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükellefler,
- Ana faaliyet alanı itibariyle İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler.
Mücbir Sebepten Yararlanacak Mükellefler, Ana Faaliyet Kodlarına Göre Tespit Edildi!
Maliye; mücbir sebepten yararlanacak mükelleflerin, vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodunun dikkate alınarak tespit edileceğini açıkladı. Bu tespiti de, 518 Sıra No.lu Tebliğin Resmi Gazete’de yayınlandığı 24 Mart 2020 tarihini esas alarak, bu tarih itibariyle vergi dairesi sicil kayıtlarında geçerli olan ana faaliyet kodlarını dikkate alarak yaptı.
Bu konuda hem en çok merak edilen hem de itiraz edilen hususlardan birisi de, birden fazla faaliyet kodu bulunan (hatta 10, 20, 50 ve üzerinde faaliyet kodu olan bile var) işletmelerin mücbir sebep kapsamında olup olmadıklarının ne şekilde tespit edildiğine ilişkin. Maliye, birden fazla faaliyet kodu bulunan mükelleflerin, faaliyete ilk başladıkları tarihte vergi dairesine bildirdikleri faaliyet kodlarını dikkate alınarak mücbir sebepten yararlanıp yararlanamayacaklarını belirledi.
Ayrıca, ilave olarak şu açıklamayı da yaptı: Mükellef, vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibariyle sayılan sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik ederse, mücbir sebep kapsamında olup olmadığı ana faaliyet kodu yerine, fiilen iştigal ettiği ana faaliyet alanı dikkate alınacak.
Maliye, Mücbir Sebep Sorgulamasını İnteraktif Vergi Dairesine Taşıdı, Büyük Kolaylık Sağladı!
Maliye, mücbir sebep kapsamında değerlendirilen mükellefleri vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodlarını dikkate alarak, kendi yazılım sisteminde tanımladı ve mükelleflere kendi vergi numaraları ve şifresiyle interaktif vergi dairesine girerek, erteleme uygulamasından yararlanıp yararlanamayacaklarını sorgulama imkanı sağladı. Mükellefler, kendi vergi numarası ve şifresiyle interaktif vergi dairesine girerek, mücbir sebep kapsamında vergi ertelemesi uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını kolayca öğrendi.
Sorgulama imkanı, mükelleflere sunulan son derece güzel ve yararlı bir hizmet.
Maliye Bununla da Yetinmedi, Faaliyet Koduna İtiraz Yolunu Açtı!
Maliye, sistemden mücbir sebep kapsamında olmadığını öğrenen mükelleflere bunun aksini düşünüyorlarsa, itiraz etme ve itiraza ilişkin dilekçelerini bu amaçla kurulacak komisyonlarda değerlendirilmek üzere yine interaktif vergi dairesi üzerinden gönderme imkanı sağladı. İtiraz dilekçeleri, bu amaçla kurulacak komisyonlarda değerlendirilerek, karara bağlanacak.
Mücbir Sebepten Yararlanamayacağını Öğrenenler, Hemen Ana Faaliyet Kodunu Değiştirmeye Başladılar, Ama Nafile!
İnteraktif Vergi Dairesi sorgulama ekranından mücbir sebep uygulamasından yararlanamayacağını öğrenen bazı mükellefler, bu uygulamadan yararlanmak için vergi dairelerine başvurarak, ana faaliyet kodlarını değiştirmeye başladılar. Değiştirenlerde oldu.
Bunu fark eden Maliye, bir Genel Yazı çıkararak tüm teşkilatını uyardı, ana faaliyet kodu değişikliği talep eden mükelleflerin dilekçelerinin alınmasını ancak faaliyet kodu değişikliklerinin yapılmamasını, 24 Mart 2020 tarihinden sonra vergi dairesi sicil ekranlarından ana faaliyet kodu değiştirilen mükellefler açısından, bu değişikliğin mücbir sebep kapsamına alınmaları için yeterli olmadığını açıkladı (GİB’in 2 Nisan 2020 tarihli ve 42298 sayılı Genel Yazısı).
Ana Faaliyet Kodu Tartışması Büyüyor, Maliye’nin Kısa Süre İçerisinde Bir Çözüm Bulması Şart!
Maliye’nin mücbir sebep uygulamasından yararlanacak mükelleflerin nasıl tespit edileceğine dair açıklaması kendi açısından yeterli ve tutarlı. Ancak, o günden bu yana yaşananlardan anlıyoruz ki bu açıklama vergi mükellefleri için yeterli değil.
Mücbir sebep kapsamına girmeyenlerin itirazlarının bir an evvel karara bağlanması şart. Tüm Türkiye’den Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) yazılı itirazlar gelmeye başladı. GİB’in Başkanlık merkezinde komisyon yada komisyonlar kurarak, bu itirazların altından tek başına kalkması fiilen mümkün değil.
Bize göre, bu komisyonların il düzeyinde Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar bünyesinde gerekirse birden fazla kurularak, söz konusu itirazları karara bağlamaları en uygun çözüm gibi gözüküyor. Yapılan itirazları belli bir süreye bağlayarak, hızlıca karar bağlamakta fayda var.
Toptancılar ve Makine İmalatçıları Mücbir Sebep Kapsamına Neden Alınmadıklarını Merak Ediyor!
Perakende iş kollarında faaliyet gösterenler mücbir sebep kapsamına alındığı halde, aynı iş kolunda toptancılık faaliyetinde bulunanlar bu kapsama girmiyor. Perakende iş kollarında işler durma noktasına gelirken, toptancılık sektöründe canlılık olabilir mi? Hayır, tabi ki de olamaz.
Diğer taraftan, makine imalatçıları sektörü ülkemiz sanayisi ve ihracatı açısından büyük bir öneme sahip. Savaşta, barışta, doğal afetlerde, ambargoda, sivil savunma ihtiyacında gereken ekipmanları derhal sağlayabilecek bir sektör. Ancak, bu kadar önemli olmasına rağmen krizlerde en kırılgan sektörlerden birisi. İlk kriz belirtilerinde makine yatırımları hemen durur. Nitekim, makine imalat sektöründe ihracat durdu, yurt içi satışlarda durma noktasına geldi. Bu sektörde çalışanların ücretleri de, diğer sektörlere göre oldukça yüksek.
Gerek toptancılar gerekse makine sektörü, vakit kaybetmeden mücbir sebep kapsamına alınmalarını talep ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat ALBAYRAK, süreç içerisinde yeni sektörlerin kapsama ilave edilebileceğini belirterek, açık kapı bırakmıştı. Haklı da, sürece göre karar vermek lazımdı. Ancak geldiğimiz şu noktada, temizlik ve dezenfektan, marketçilik, sağlık malzemeleri satanlar gibi birkaç sektör dışında virüs salgınından olumsuz etkilenmeyen sektör kalmadı gibi.
Sizce, mücbir sebep kapsamının yeniden değerlendirilmesinin vakti zamanı gelmedi mi? Ne dersiniz?
Devletimize güveniyoruz, Devletimizin yanındayız.