Maliye, sahteciliğe ve dolandırıcılığa karşı vergi mükelleflerini ve vatandaşları uyardı: dikkat edin dolandırılmayın!

Son zamanlarda ekonomik nedenlerle zora düşen insanların bu durumundan yararlanmak isteyen yeni bir dolandırıcılık çetesi ile karşı karşıya bulunuyoruz. 

İnsanların zaaflarını çok iyi tespit eden bu dolandırıcılar, öyle çalışmalar yapıyorlar, öyle senaryolar yazıyorlar ve oynuyorlar ki, bunlara inanmamak elde değil. İşin ilginç yanı, yazdıkları senaryoları kendi ürettikleri ve ilgili kurum ve kuruluşların resmi yazısı şeklinde sundukları yazı ve belgelerle de destekliyorlar. Bu belgeleri gören insanların inanmaktan başka çareleri kalmıyor, onlara teslim oluyorlar.

Vergi Mükellefleri Dolandırıcıların Eline Neden Düşüyor? 

Dolandırıcıların bu kez hedefinde vergi mükellefleri bulunuyor. Çünkü, artan vergi borçları, biriken KDV iadeleri, sıklaşan vergi incelemeleri, finansal sorunlar vergi mükelleflerini bunalttı. 

Artan kredi maliyetleri KDV iadelerini çok cazip hale getirdi, vergi mükellefleri kredi çekmek yerine varsa KDV iadelerini almak istiyorlar. Ayrıca, vergi mükelleflerinin büyük bir kısmı vergi borçlarını ödeyemiyor, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iyi niyetli tüm gayretlerine ve yaptığı taksitlendirmelere rağmen, vergisini ödeyemeyen mükellef sayısı giderek artmaya devam ediyor. Ayrıca sıklaşan vergi incelemeleri de mükelleflerde bir korku ve panik yaratmış durumda. 

Dolandırıcılar Bunlara Ne Vadediyor? 

İşte tam da bu noktada dolandırıcılar devreye giriyor. Kimisi KDV iadesini hemen çıkaracağını, kimisi mükelleflerin vergi borçlarını sileceğini veya e-hacizi engelleyeceğini, kimisi de vergi incelemesini kapatacağını iddia ediyor. 

Zor durumda olan mükellefler ise, ister istemez bu tuzağa düşüyorlar.

Öyle ki, dolandırıcıları ülkemizdeki vergi mükellefleri de kesmedi, yabancı ülke mükelleflerine de el attılar. 

Dolandırıcılar Hangi Yöntemleri Kullanıyor?

Son günlerde vergi mükelleflerini aldatmaya yönelik 

- Sahte e-mail, 
- Sahte ödeme emirleri, 
- Sahte e-haciz belgeleri,
- Sahte ödeme durdurma emri teyidi (payment stop order confirmation), 
- Sahte vergi inceleme bitirme yazıları,
- Sahte vergi incelemesine alınma yazıları, 
- Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) mevzuatı çerçevesinde sahte KDV istisna sertifikaları vb. yöntemler kullanılıyor.

Gerçekten de bunlara çok dikkat etmek gerekiyor. 

Maliye, Sahtecilik ve Dolandırıcılık Girişimlerine Karşı Tüm Vergi Mükelleflerini Uyardı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi mükelleflerini ve vatandaşları sahtecilik ve dolandırıcılık nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için uyardı. 

Bakanlığın bu konudaki uyarıları şu şekilde:
- Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, vergilendirme işlemlerine (vergi iadesi dahil) yönelik olarak hiçbir şekilde mükellefler ile e-posta yoluyla iletişim kurmamaktadır. 

- Belli numaraları aramaya yönlendirme yapan sahte SMS'ler Gelir İdaresi Başkanlığı’nca gönderilmemekte ve Başkanlıkla bir ilgisi bulunmamaktadır.

- Sahte ödeme emri, ödeme durdurma emri teyidi (payment stop order confirmation), sertifika düzenleme vb. girişimler aldatma ve sahtecilik yoluyla haksız maddi menfaat temini amaçlı girişimlerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

- Yukarıda yer alan veya benzeri yöntemler kullanılarak maddi menfaat temin etmeye veya kredi kartı bilgilerini elde etmeye yönelik sahtecilik ve dolandırıcılık girişimlerine karşı mükelleflerin ve vatandaşların dikkatli olmaları, bu tür sahte belge, e-posta, SMS vb. dikkate almamaları gerekmektedir. 

- Mükelleflerin ve vatandaşların herhangi bir soru, bilgi ve ihbar için 189 nolu Vergi İletişim Merkezinin aramaları gerekmektedir. 

Maliye Uyarı Görevini Yaptı, Sonrası Vergi Mükelleflerine Ait! 

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, Maliye son günlerde iyice artan sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarına karşı vergi mükelleflerini ve vatandaşları uyardı, üzerine düşen bilgilendirme ve uyarma görevini yaptı. Artık top, vergi mükellefleri ve vatandaşta.

Çok sevdiğim bir atasözü var: “Her koyun kendi bacağından asılır”. 

Çok doğru ve yerinde bir atasözü. Olan dolandırılan vergi mükellefine olacak, başka kimseye bir şey olmayacak. Maliye’nin alacağı olduğu gibi kalacak silinmeyecek, vergi incelemesi durmayıp devam edecek, Maliye olmayan KDV iadesini yapmayacak, varsa normal prosedüründe iadeyi yapacak. 

Sonuç Olarak;
Yoğun bir vergilendirme dönemi yaşadığımız şu günlerde uyanık olmakta fayda var. Dolandırıcıların tatlı sözlerine inanıp dolandırılmayın. Bu gibi durumlarda YMM ve SMMM’lerinize danışmadan adım atmayın. YMM ve SMMM’leriniz karşılaşacağınız muhtemel dolandırıcılık olayını engelleyebilir. 

Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayın!
OGÜNhaber