Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir bilimsel çalışma köpeklerin her 1 yılının insanların 7 yaşına denk geldiği inanışının doğru olmadığını aksine genç köpeklerin sanılandan daha yaşlı olabileceğini ortaya koydu.
Euronews'de yer alan habere göre, Cell Sytems dergisinden yayınlanan makaleye göre, San Diego California Üniversitesi'nden araştırmacılar metil gruplar olarak adlandırılan özel bir molekül grubunun insan genomlarının belirli bölgelerinde zamanla oluşan birikmelerini köpeklerinkilerle karşılaştırdı.
Araştırmada elde edilen bulgular, aslında 1 yaşındaki bir köpeğin 30 insan yaşına denk geldiğine ve artık yavru köpek olarak adlandırılamayacaklarını gösterdi.
Değişik yaşlardaki 100 Labrador Retriever cinsi köpekten alınan genetik veriler köpeklerdeki yaşlanma sürecinin insanlardakine paralel olmadığını ortaya koydu. Buna köpeklerin ilk yıllarındaki metil grubu birikmesi insanlardan çok daha fazla olurken yaş ilerledikçe birikme hızı ciddi anlamda yavaşlıyor.
Köpeklerdeki 1 yaş insanlarda 30'a denk gelirken, 4 yaşındaki bir köpeğin insanlardaki 54 yaşa denk geldiği ve 14'üncü yılında ise muhtemelen 70'li yaşların ortasında olduğu düşünülüyor.
Yaş hesaplamada doğrusal yerine logaritmik bir formül bulan bilim insanları araştırmanın diğer köpek cinslerinde de yapılması gerektiğini aktardı.
Öte yandan araştırmacılar yıllar içerisindeki değişim farklılık gösterse de gelişim açısından hala paralellikler olduğunu aktardı. Örneğin formüle göre köpeklerin ilk 7 haftası insanlarda 9 aya denk gelirken bu sürede hem köpeklerde hem insanlarda ilk süt dişleri çıkıyor. Labradorlardaki ortalama 12 yıllık yaşam da insanlardaki 70 yıla denk geliyor.