Muğla’nın Bodrum ilçesi Etrim köyünde 57 yıldır halı dokumacılığı yapan Ümmühan Başol’un halıları dünyaya tanıtılıyor. Başol’un çeyizi için dokumaya başladığı halılar krallara, prenslere ve Hollywood yıldızlarına satılıyor.

Çeyizi için dokumaya başladığı halıları dünyaya tanıttı

MUĞLA/İHA - Anadolu Selçuklu Devleti zamanından günümüze kadar gelen halı dokuma sanatını annesinden öğrenen 64 yaşındaki Ümmühan Başol, 6 yaşından berri halı dokuyor. 57 yıldır halı dokuyan Başol, çeyizine dokuduğu halılarla dünyaya ün saldı. 1981 yılında Mehmet Başol ile evlenen Ümmühan Başol, eşi ile beraber dokuduğu halıları satmaya başladı. Başol, dokuduğu halılar dünyanın dört bir yanında ün salmaya başlayınca iki göz odası olan evinin bir odasında yaptığı halıları sergilemeye başladı. Halılar o kadar ünlü oldu ki Bodrum’a tatile gelen Oscar Ödüllü sinema oyuncusu Michael Douglas, 1988 yılında halıları görmeye geldi. Halılara hayran kalan Douglas, 25 yıl sonra İtalya’da bir dergiye verdiği röportajda Etrim köyünü, Ümmühan Başol ve eşi Mehmet Başol’u unutamadığını anlattı. Krallar, prensler ve dünya yıldızları Bodrum ziyaretlerinde Etrim köyünü de ziyaret ederek, dokuma halılarla ilgilenmeye başladı. Bitkilerden elde edilen kökboyası ile yapılan ve bin lira ile 500 bin lira arasında satılan halıların bazılarına ise paha biçilemiyor.

SIRTINDA TORUNUYLA HALI DOKUMAYA DEVAM EDİYOR

Etrim köyünde 2 bin 500 yıldır anneden kızına geçen halı dokumacılığını devam ettiren Ümmühan Başol, bir yandan torunlarına bakarken, bir yandan ise halı dokuyor. 2 çocuk annesi, 5 torun sahibi olan Başol, kızı Belgin ve torunlarına da halı dokumayı öğretiyor.

Halı dokumaya halen devam eden Ümmühan Başol, 6 yaşında halı dokumayı öğrenmeye başladığını anlatarak, “6 yaşında annemin yanında başladım halı dokumaya. 6 yaşından berri dokurum halı. İlk halıları çeyizim için yaptım. Evlendikten sonra halı dokuma işini ticarete dönüştürdük. Dünyanın her tarafından gelip halı alıyorlar benden, ben de çok mutlu oluyorum. Ben halı dokumayı kızıma öğrettim. Kızım da inşallah çocuklarına ve torunlarına öğretir. Bu işi kuşaklarca yürütmeye devam ederiz inşallah. Dünyanın her yerinden buraya halı almaya geliyorlar. Bende çok mutlu oluyorum dokuduğum halıları alıyorlar diye” ifadelerini kullandı.

"TÜRK HALISINI DÜNYAYA TANITTIK"

Eşinin ilk dokuduğu halıya ve eşine halen aşık olduğunu söyleyen Mehmet Başol ise, “Eşim çok küçük yaşlarda halı dokumaya başladı. Hanımımın bu kadar güzel dokuduğu halıları, çeyizlik olarak kendisine yaptığı halıları görmeye gelen krallar, prensesler ve ünlülerin bu halıları bu kadar çok beğeneceğini düşünmemişti. Onun sayesinde tüm dünyaya Türk halısını, Milas ve Bodrum halılarını hanımımın dokuduğu halılarla birlikte tanıtmış olduk” dedi.

Annesinden halı dokumasını öğrendiğini ifade eden Belgin Başol ise, “Bende annem gibi 6 yaşında başladım halı dokumasını öğrenmeye. Annem öğretti bana halı dokumasını. Anneme ise anneannem öğretmiş halı dokumacılığını. Benimde 3 kızım var, onlara da halı dokumasını ben öğretiyorum. Onlarda alacaklar bu halıları çeyizlerine koyacaklar. Benim en büyük kızım 6 yaşında, halıya düğüm atılmasını öğrettim. Halı dokumasını da yavaş yavaş öğrenecek. Halı dokumasını öğrenmesini istiyorum ve kuşaklar boyu devam etmesini istiyorum. Bizim köydeki birçok genç kız bu halı dokumasını bilmiyor. Öğrensinler ve bu yıllar boyunca sürsün. Bu bize kalan en güzel miras” şeklinde konuştu.

Çeyizine dokuduğu ilk halıyı gösteren Ümmühan Başol ve eşi Mehmet Başol, halının isminin "Çıngıllı Cafer" olduğunu söyleyerek, bu halıyı ömür boyu satmayacaklarını ve her şeyin bu halı ile başladığını anlattılar. Mehmet Başol, eşine aşık olduğu kadar dokuduğu halılara da aşık olduğunu söyledi.

Bodrum’un ve Türkiye’nin en ünlü halıcılarından biri olmayı başaran Başol ailesi, oğulları Engin Başol sayesinde dünyanın dört bir tarafına Türk halısı satıyor.

OGÜNhaber