DMKİ 'Kastamonu Kadın Mitingi'nin 100. yılını kutladı. '100. Yıla Özel Saygı Ödülü' Sabiha İzbeli'ye verildi.

Türkiye'nin ilk kadın mitingi 100 yaşında

İstanbul, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Pelin Batu'nun sunuculuğunu üstlendiği 'Gala Gecesi'nde, Selçuk Metin'in yönetmenliğini yaptığı özel filmin ilk gösterimi yapıldı. Kastamonu Kadın Mitingi'nin 100.yılı onuruna besteci ve orkestra şefi Oğuzhan Balcı'nın bestelediği senfonik eser prömiyerinin gerçekleştiği gecede, özellikle finalde seslendirilen "Çanakkale Türküsü" gala'ya iştirak eden tüm davetliler tarafından ayakta alkışlandı.  

Türkiye'nin ilk kadın mitinginin 100. Yılına Özel Saygı Ödülü 'Sabiha İzbeli'ye taktim edilirken, ödülü annesi adına yaptığı konuşma ardından oğlu Serdar İzbeli'ye teslim edildi.



Kastamonu'nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulan bir sivil girişim olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), Aralık ayında 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu’da 3 bin kadının katılımı ile Anadolu işgalini protesto etmek için gerçekleştirilen ve Türkiye'nin ilk kadın mitingi olarak yer alan 'Kastamonu Kadın Mitingi'nin 100. yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Milli Mücadele tarihine ilişkin kayıtlarda ülkenin ilk kadın mitingi olduğu belirtilen 10 Aralık 1919 Kastamonu Kadın Mitingi, yörenin aydın kadınları öncülüğünde, 3 bin kadının katılımı ile gerçekleşmişti. Kastamonulu kadınlar dünyaya seslerini duyurmak ve Anadolu işgali hakkındaki görüşlerini bildirmek için diplomasi yolunu da kullanarak, hem dönemin Osmanlı yönetimine, hem de konuyla ilişkili olan ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerin devlet başkanlarının eşlerine kadın bakış açısını dile getiren telgraflar yollamışlardı.



Etkinlikler, 18 Aralık 2019'ta Tarih Vakfı işbirliğiyle gerçekleşecek panel ile devam edecek. Panelde Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne feminizmin tarihi, milli mücadele döneminde kadın ve Kastamonu Kadın Mitingi ana başlıkları ele alınacak.
OGÜNhaber