Tarihte Bir Köşe programımızda sizler için tarihte önemli olan kişileri, olayları ele almaya karar verdik. Günümüzde izlenen ve yapılan Türk filmleri insanları etkilemeyi başarıyor. Peki ilk Türk filmi ne zaman çekildi, anlatılan olay neydi bunları kimler biliyor? Biz sizler için ilk bölümümüzde ilk Türk filmini araştırdık.

Tarihten Bir Köşe; İlk Türk Filmi

Uçsuz bucaksız tarihi olaylar geçmişten gününümüze birçok olaya etki etmiştir. 

Bizde tarihin tozlu sayfalarında bu hafta sizler için ilk türk filmi nedir, ne zaman çekilmiştir, hangi tarihi olaya tanıklık etmiştir sorularının cevaplarını aradık ve sizler için derledik.

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin İttifak Devletleri’nin yanında, Rusya’nın karşısında yer almasının kesinleşmesiyle Ayastefanos Rus Abidesi’nin yıkılması milli bir dava haline gelir. Savaşın resmen ilan edilmesinden on üç gün sonra 14 Kasım 1914′te saat 08.30’da Yeşilköy yakınlarındaki Ayastefanos Rus Abidesi, davullar çalınıp ezanlar okunarak büyük bir kalabalığın önünde dinamitlenerek havaya uçurulur ve ilk Türk filmi bu sırada çekilir.

Osmanlı ordusunda yedek subay olarak görev yapan Fuat Uzkınay tarafından Sigmund Weinberg yapımcılığında çekilen Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı adlı ilk Türk filmi 150 metrelik bir belgesel. Filmdeki tüm olay, bugünkü adı Yeşilköy olan, Ayastefanos’taki Rus anıtı Ayastefanos Abidesi’nin yıkılışı.

Çekilen ilk Türk filmi olan bu belgeselin hiçbir kopyası günümüze ulaşamadı. Bir canlandırması bugün Londra Sinema Müzesi’nde sergileniyor.

Aslında ilk çekilen Türk filmi Himmet Ağa’nın İzdivacı ama filmin oyuncuları, çekimler sırasında savaştan dolayı askere alındığından çekimler yarım kaldı ve o süre içinde Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı çekilerek gösterime girdi. Bu yüzden Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı filmi, ilk Türk filmi olarak kabul edilir.
OGÜNhaber