Şanlıurfa’da engelli kursiyerler, Türkiye’de sadece dört ilde yapılan bakır rölyef işlemeciliği sanatıyla engelleri aşıyor.
ŞANLIURFA/İHA - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl açılan Engelliler Koordinasyon Merkezinde birbirinden farklı kurslar veriliyor. Merkezde, Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğine farklı bir boyut kazandırılarak bakır rölyef işlemeciliği kursu veriliyor. Kursta eğitim gören 18 bedensel ve zihinsel engelli öğrenci, engelleri hünerleriyle aşıyor.
Kursiyerler, bakır rölyef ustası Halil Yasavur’dan aldıkları eğitimle bakırdan Balıklıgöl, Urfa Kalesi, Ulu Cami tabloları ve gemiler yapıyor. Kursiyerler bakır rölyeften yaptıkları malzemeleri ise kendi ihtiyaçlarını karşılamak için koordinasyon merkezindeki sergilerde satışa sunuyor. Haftanın 5 günü süren eğitimler 09.00 ile 17.00 saatleri arasında veriliyor.
Kursta eğitim veren Halil Yasavur, çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bakır işlemeciliğinin unutulmaya yüz tutuğunu belirterek, yeni bir boyut kazandırdıklarını ve bakır rölyef işlemeciliği ile engelli bireyleri sanatla buluşturduklarını söyledi. Halil Yasavur konuşmasında, “Bakır rölyef işlemeciliği Türkiye’de sadece 4 merkezde yapılıyor. O merkezlerden biri de Şanlıurfa Engeliler Koordinasyon Merkezinde bulunmaktadır. Üç aydır bu merkezde kurs vermekteyiz. Öğrencilerimiz gerçekten çok başarılı ve engelleri aşmışlar. Bir nevi sanat engel tanımıyor” şeklinde konuştu.
ENGELLİ ÖĞRENCİLER BAKIRDAN GEMİ YAPTI
Engelli kursiyerlerin bakırdan gemi yaptıklarını belirten kurs eğitmeni Halil Yasavur, “Başta bakır rölyef tablo olmak üzere, bakır gemi gibi değişik çalışmalar yapıyoruz. Engelli öğrencilerimi bu konuda tebrik ediyorum ve başarılı buluyorum. Bakır rölyef işlemeciliği, Türkiye’de Elazığ, İstanbul, Rize ve Şanlıurfa olmak üzere sadece 4 şehirde yapılıyor. Atölyemizde bakırdan gemi yapıyoruz. Onu da diyebilirim ki Türkiye’de sadece biz yapıyoruz” ifadelerini kulandı.
ENGELLERİ SANATLA AŞIYORLAR
Merkezde çok çok güzel vakit geçirdiklerini belirten kursiyerler, kendilerine yaşam alanı oluşturan yetkililere teşekkür etti. İşitme engelli kursiyer Bekir Sıddık Arpacı, “Arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle, güzel vakit geçiriyoruz. Bakır çerçeve ve gemi yapıyoruz. Bakırla ne isterseniz yapıyoruz. Burada bulunmaktan çok mutluyum. Bakırla uğraşmayı seviyorum. Bakır rölyef çalışması ile tablo ve gemi yapıyoruz. Hocalarımız ne söylüyorsa biz de uygulamaya çalışıyoruz” dedi.