Uçak seyahati bir çok insan için korkutucu olabilir. Fakat uçak yolculuğunda dikkat edilmesi gereken detaylara uyulduğu sürece uçak seyahati size çok rahatlık verecektir. İşte o detaylar...

İlk defa uçağa bineceklere tavsiyeler

İlk kez uçağa binecek yolcularımız, eğer biletini internet üzerinden aldılar ise ve bu bileti kendi yazıcılarında bastırıp (check-in işlerini hallettikten sonra) hazır ettikten sonra gideceği hava limanının adresini ve tam olarak konumunu bilmelidir.

Normal şartlarda, her yolcu 20 kilo bagaj (uçağın kargosuna) ile 8 kilo kadar el bagajı (kabin içi) hakkına sahiptir. Eğer fazla bagaja sahipseniz, kilo başına 10 TL’den başlayan fiyatlarla ekstra ücret ödeme durumun olacaktır.

Hava limanına geldik uçağa bindik. Bundan sonrası sizin için biraz sürprizli geçebilir. Çünkü daha önce uçağa binmediğiniz için uçağın sizi tutup tutmayacağı belirsizdir. Ama buna önlem olarak mide bulantısı ilacı taşıyabilirsiniz.

Eğer yolunuz çok uzunsa yanınıza okuyabileceğiniz bir kitap veya mp3 çalar alabilirsiniz. Eğer bunlardan biri yanınızda yoksa ve yolunuz uzunsa canınız fazlasıyla sıkılabilir.

Eğer aktarmalı uçacaksanız biletlerinizi mümkün olduğunca aynı firmadan almaya gayret gösterin ki uçağı kaçırdığınızda ve sonrası için doğabilecek sorunları en aza indirin.

THY (Türk Hava Yolları) gibi bir şirkette uçuyorsanız bilet alırken vejeteryan yemek seçimi yapabilirsiniz. Ayriyeten bebeğiniz varsa mama talep edebilirsiniz.

Uçaktan inerken kargo bölümünden bagajınızı almayı unutmayın. Bagajınız yoksa eğer doğrudan çıkış yapabilirsiniz. Bagajlar, bagaj teslim bölgesinde yer alan bantlar üzerinden teslim edilir. Her bir bandın üzerinden bagajların hangi uçuşa ait olduğunu görebilirsiniz.

Uçakta yükseklik farkından kaynaklanan ani basınç değişimde kulaklarınızın etkilenmemesi için sakız çiğemenizi veya bol bol esneyerek basıncı dengelemenizi öneririz.

Bazı hava limanlarında uçaklara ulaşım küçük araçlar ile yapılmaktadır. Böyle durumlarda araçtan indikten sonra sizin koltuğunuza yakın olan uçak kapısından binmenizi öneririz. 

Uçağa bindiğinizde önlem amacı ile olası tehlike durumlarında yapılması gereken eğlemleri canlandıran hostesleri her defasında dikkatle izleyerek koltuğunuzda bulunan kart ile takip etmenizi öneririz. Uçağın en güvenilir ulaşım yolu olduğunu hatırlatırız.

Havalimanına gittiğinzide biletinizi almanız ve bavulunuzu teslim etmeniz için doğru bankoya gitmeniz gerekir. Havalimanı girişindeki ekranlarda havayolu şirketiniz ve sefer bilgilerinizin yanından banko numaranızı öğrenebilirsiniz. 

Maalesef çoğu ulaşım yollarında bavullar fırlatılarak istiflendiği için bavulunuzun açılmasını ve zarar görmesini istemiyorsanız bankoların önünde bulunan bavul streçleyicilerini kullanmanızı öneririz. Yoksa bavulunuzun durumu çok kötü olabilir.
OGÜNhaber