Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu | Okyanuslardaki azalan oksijen su altı yaşamını tehdit ediyor

Okyanuslardaki azalan oksijen su altı yaşamını tehdit ediyor

İklim değişikliği nedeniyle okyanuslardaki oksijen miktarının azalması su altı canlılarını ve kıyı kesimlerinde yaşayan toplulukları tehdit ediyor.

İklim değişikliği ile birlikte okyanuslardaki oksijen seviyesinde büyük bir düşüş gözlendiğini açıklandı.

Oksijen seviyesindeki düşüşün sualtı yaşamını tehdit ettiğini belirten ve BM nezdinde gözlemci ve danışma statüsüne sahip bir uluslararası sivil toplum kuruluşu olan UICN, incelenen noktalardaki azalmanın son 60 yılda dramatik değerlere ulaştığını kaydetti.

Kuruluş, 1960'lı yıllarda okyanuslarda oksijenin azlığı tespit edilen 45 nokta bulunurken, bugün ise bu sayının 700'ler ile ifade edildiğini belirtti. Tamamen oksijensizlik olarak nitelendirilen anoksi durumundaki noktaların ise aynı zaman diliminde dört katına çıktığı anlaşıldı.

Raporda "Değişimin etkileri dalgalanarak büyüyecek ve milyonlarca insanın hayatını etkileyecek" deniliyor.

‘Aralıklı oruç diyeti ömrü uzatabilir; kanser, diyabet ve kalp hastalıklarını önleyebilir’

ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, gün içinde 16-18 saat aç kalmanın (Aralıklı oruç diyeti) insan ömrünü uzatabileceğine işaret ediyor.

Araştırmada, gün içinde sadece altı saatlik aralıkta yemek yemenin tansiyonu düşürebileceği, obezite, kanser, diyabet ve kalp hastalıklarını önleyebileceğine dair bulgular elde edildi.

Sinir bilimi uzmanı Prof. Mark Mattson liderliğindeki ekip, araştırmada iki tip aralıklı oruç diyetine odaklandı.

Bunlardan biri zaman sınırlamalı diyet (günde 6-8 saat yiyip 16-18 saat aç kalma) diğeri de beş gün aç kalma (günde sadece 500 kalori alma) ve iki gün normal yeme.

Aralıklı oruç diyetinde birçok alanda sağlıkta belirgin bir iyileşme görüldü. Ama bunun yeme düzeninden mi yoksa kilo vermeden de kaynaklanmış olduğu henüz bilinmiyor.

Elon Musk: Starship'i 2-3 ay içinde fırlatabiliriz

SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile ilgili Duydunuz mu programımızda birçok habere yer veriyoruz. Bunun sebebi kendisinin ilgi çekici ve insanlığın kaderine bağlı çokça iş yapıyor olması. Şimdi onlardan birini daha gerçekleştirmeye hazırlanıyor, uzay yolculukları için tasarlanan ve gelecekte Mars'a insan taşıyabilecek yeni Starship roketinin 2-3 ay içinde fırlatılabileceğini açıkladı.

Musk Twitter mesajında, yapımı süren yeni roketin görüntülerini paylaştı ve bunun inşa etmeyi planladıkları 20 kadar farklı prototipten biri olacağını belirtti.

Kasım ayındaki testlerde yaklaşık 10 metre yükseklikteki bu bölüm infilak etmişti.

Musk mesajında "Şimdi Starship SN1'i inşa ediyoruz. SN20'ye ya da Starship V1.0'a kadar geliştireceğimiz her prototipte küçük iyileştirmeler yapacağız" dedi.

Roketin nihai versiyonu uzaya kargo ve yolcu taşıyacak. 100 yolcu ve 100 ton yük taşıma kapasiteli.  Ayın çevresinde yapılacak ilk yolculuğun müşterileri arasında Japon milyarder Yusaku Maezawa da var. Maezawa'nın bu yolculuk içi SpaceX'e ne kadar para ödediği bilinmiyor.

Doğal yaşamı ve çevreyi korumayı öğreniyorlar

Nijeryalı Chinedu Mogbo, Lagos kentinde kurduğu "Yeşil Parmaklar Yaban Hayatı Koruma" adlı girişimle çocukların doğaya yakınlaşmalarını ve çevre bilinci edinmelerini sağlıyor. Bu çerçevede çocuklar atık plastiklerden yaptıkları sanat eserleri de üretiyor.

Podyumda gördüğünüz tüm kıyafetler tek kullanımlık plastiklerden yapıldı. Bu girişimin asıl hedefi çevre bilincini arttırmak. Bu plastik atıklar aynı zamanda sanat eserleri içinde kullanılıyor.

Bu projenin mimarı Mogbo, çocukların doğaya yakınlaşmasına imkan tanımak için Yeşil Parmaklar Yaban Hayatı Koruma Girişimi'ni kurdu. Bu organizasyon Lagos'ta bulunan küçük hayvanat bahçesinde yapılıyor. İki okulla çalışan Chinedu Mogbo ilerde bu sayıyı arttırmayı hedefliyor.

OGÜNhaber