Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu? | Korona 'Görevimiz Tehlike' filmini durdurdu

Koronavirüs (Covid-19): Görevimiz Tehlike filminin İtalya'daki çekimleri durduruldu

Görevimiz Tehlike (Mission Impossible) serisinin son filminin İtalya'daki çekimleri, ülkedeki Covid-19 koronavirüs salgını nedeniyle durduruldu.

Çekimler önümüzdeki haftalarda Venedik'te gerçekleşecekti. Fakat film yapım ve dağıtım şirketi Paramount Pictures, İtalya'nın Avrupa'da en fazla koronavirüs vakası görülen ülkeye dönüşmesinden sonra prodüksiyonu durdurma kararı aldı. Ülkedeki vaka sayısı 25 Şubat itibarıyla Çin ve Güney Kore'nin ardından dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

Hollywood Reporter'a göre Tom Cruise henüz İtalya'ya gitmemişti. Paramount'tan yapılan açıklamada "Yerel Venedik yönetiminin kamusal alanlarda toplanmama yönündeki çağrısının ardından oyuncularımız ve çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği için Venedik'te üç hafta sürmesi planlanan çekimlerimizi erteliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Yapay zeka sayesinde en tehlikeli bakterileri öldüren antibiyotik bulundu

Bilim insanları, dünyanın en tehlikeli bakterileri arasında yer alan ve tüm ilaçlara direnç geliştirmiş bir bakteri türünü öldürecek antibiyotiği yapay zeka kullanarak bulduklarını açıkladı.

Söz konusu ilaç mevcut antibiyotiklerden farklı bir yapıya sahip ve öğrenme özelliği olan bir yapay zekanın eczacılıkta kullanılan bileşiklerin yer aldığı dijital bir kütüphaneyle beslenmesi sonucu bulundu.

Yapılan testlerde ilacın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen en acil ilaca ihtiyaç duyulan üç patojenden ikisi olan acinetobacter baumanii ve enterobacteriaceae bakterilerini öldürdüğü tespit edildi.

Ne kadar gıda israf ettiğinizi biliyor musunuz?

Sadece Almanya’da bir yılda 11 milyon ton gıda maddesi çöpe gidiyor. Peki ya bir kilo kahve üretimi için 18 bin litre su harcandığını biliyor muydunuz? Yine Almanya'da bir yılda 500 bin ton ekmek çöpe gidiyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da çöpe atılan yemeklerle dünyada ki tüm aç inlar üç kez doyabiliyor. Bu arada Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, dünyada 821 milyon kişi, yani yeryüzünde yaşayan 9 kişiden birisi açlık sıkıntısı çekiyor. Yeryüzünde açlıktan her 5 ila 10 saniyede bir çocuk ölüyor. Dünyanın bir tarafında yiyecekler çöpe atılırken diğer tarafında ise insanlar bir sonraki gün hayatta kalıp kalamayacağını bilmiyor. Peki çözümümüz ne olabilir? Devletlerin, sivil kuruluşların ve kurumların bu konuda çöpe atılan yemeklerin paylaşılmasıyla ilgili bir ağ oluşturması. Ve tabi bizlerin yiyeceğimiz kadar , ölüçülü yemek yiyip israf kültürüne karşı olmamız büyük çözümün başını çekiyor.

İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da 12 yaşından küçük çocuklara futbol antrenmanlarında kafa vuruşu yasağı

İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda Futbol Federasyonları, 12 yaşından küçük çocukların futbol antrenmanlarında topa kafa vurmalarını yasakladı. Federasyonlar, topa sık kafayla vurma ile bunama (demans) arasında bağlantı kuran araştırmanın sonucu yasak kararı aldı.

Futbol federasyonları ile UEFA Sağlık Komitesi'nin ortaklaşa güncellediği kılavuzda, 6-11 yaşlarındaki çocukların antrenmanlarda topa kafa vurmalarına izin verilmemesi, 12-16 yaşları arasındaki çocuklar için de bu uygulamanın kademeli olarak antrenmanlarda uygulanması öngörülüyor.

Sınırlamaların sadece antrenmanlarda geçerli olduğu, maçlara sınırlama getirilmediği belirtiliyor.

İskoçya'da Glasgow Üniversitesi'nin Ekim ayında yayımladığı bir araştırma, eski profesyonel futbolcuların genel nüfusa oranla dejeneratif beyin hastalıklarına bağlı ölüm ihtimalinin 3,5 kat, Parkinson hastalığından ölme ihtimalinin ise 5 kat daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Araştırmada, topa kafa vurma ile bu hastalıklar arasında doğrudan bir bağlantı kurulmasa da futbol federasyonları "potansiyel risklere karşı tedbir olarak" böyle bir karar aldıklarını açıkladı.

OGÜNhaber