Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta çevreyi korumak için yapabileceğimiz 10 basit yöntemden bahsedeceğiz.

Duydunuz mu? | Çevreyi korumak için 10 yöntem

1- Su tasarrufu – Musluğu kapa!

Diş fırçalarken ya da elimizi yıkarken gereksiz yere suyu açık bırakıyoruz. Bunun yerine arada musluğu kapatabiliriz. Oldenburg Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre diş fırçalarken açık bıraktığımız musluk 12 litreye kadar temiz içme suyunun boşa gitmesine sebep oluyor.

2- Küveti doldurmak yerine duş alın

Bir küveti doldurmak için 140 litre su gerekiyor. Duş alırken ise dakikada ortalama 20 litre su akıyor. Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği’nin yapmış olduğu hesaba göre 4 kişilik bir aile küveti doldurarak banyo yapmak yerine duş alırsa yılda 300 euro su tasarrufu yapabilir.

3- Odayı havalandırırken

Pencereyi saatlerce açık bırakmak yerine her iki, üç saatte bir beşer dakika açık bırakabilirsiniz. Bu birkaç dakika tüm odanın havasını değiştirmek için yeterli. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın araştırmasına göre soğuk havaların hakim olduğu zamanlarda bu şekilde havalandırarak 300 kilogramlık yakıt ve 70 euroluk tasarruf yapabilirsiniz.

4- Pillerden kaçının

Almanya Çevre Bakanlığı pillerden kaçınmamız ve şebeke elektriği ile çalışan ya da bataryası bulunmayan aletleri tercih etmemizi tavsiye ediyor. Tekrar kullanımı mümkün olmayan bataryaların üretimi için 40 ila 500 kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor. AA pillerden elde edilen elektrik enerjisi, prizden kullanılan elektiriğin 300 katı daha pahalı.

5- Elektrikli cihazları kapatın

Elektrikli cihazları sadece kumandayı kullanarak kapatmak yetmez. Doğa Koruma Birliği tamamen kapatılmasını öneriyor. Stand-by modunda bırakılan cihazlar elektrik harcamaya devam ediyor. Açılıp kapanabilen bir çoklu priz kullanarak, cihazların gereksiz yere elektrik tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.

6- Tencerenin kapağını kapatın

Doğal Hayatı Koruma Vakfı yemek pişirirken tencerenin kapağını kapatmamızı tavsiye ediyor. Böylece yüzde 65 oranında daha az elektrik ya da gaz tüketmiş oluyoruz. Kapaksız pişirdiğinizde ısının çoğu kayboluyor. Ayrıca ocak boyu ve tencerenin birbirine uyumlu olması gerekiyor.

7- Ocak yerine su ısıtıcı kullanın

Eğer suyu kaynatmak istiyorsak ocak değil, su ısıtıcı kullanmalıyız. Makarna ya da çay fark etmez. Su ısıtıcılar, ocaktan daha az enerji tüketirler ve suyu daha kısa sürede kaynatırlar. Doğal Hayatı Koruma Vakfı bir örnek veriyor: Eğer günde bir litre suyu ocak yerine su ısıtıcısında kaynatırsak, yılda 40 euro tasarruf eder, yaklaşık 90 kilogram daha az karbondioksit üretiriz.

8- Saç kurutma makinesi kullanmayın

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'na göre fazla elektrik tüketen diğer bir cihaz ise saç kurutma makinesi. Özellikle yaz aylarında saçlarınızı güneşte kurutabilirsiniz.

9- Kahvenizi termosa koyun

“To go” kahveler dünyanın her yerinde. Tek kullanımlık bardakların çevreye verdiği ciddi zararı göz önünde tutan her kahve severin tek kullanımlık bardaklardan imtina etmesi gerekiyor. Bir dahaki sefere kahvenizi termosunuza koyarak doğaya verdiğiniz zararı azaltabilirsiniz.

10- Poşetlerden sakının

Almanya Çevre Bakanlığına göre Almanya’da bir kişi yılda ortalama 76 poşet kullanıyor. Bu sayı çok fazla. Kullandığınız poşetleri geri dönüşüme kazandırın ya da daha iyisi bir sonraki alışverişinizde poşet yerine bir alışveriş çantası, sırt çantası ya da bir sepet kullanın.

OGÜNhaber