9 Mart 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 9 Mart 2020 Pazartesi

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, neredeyse tüm komşularımızda görülen koronavirüsün haritasını paylaştı. Bakan Koca, 104 ülkeye yayılan salgının sıkı önlemler nedeniyle Türkiye'de görülmediğini belirtti.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon ve koronavirüsünün ekonomiye yansıması ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

- Milli Savunma Bakanlığı'nca Moskova'da varılan mutabakat çerçevesinde Rus askeri heyeti ile yapılacak toplantının yarın başlayacağı duyuruldu.

- Alman hükümeti, Yunan Adaları'ndaki reşit olmayan mültecilerin Almanya'ya gelmesini kabul etti. Bunun üzerine on binlerce mülteci Yunanistan sınırına akın etti. Yunanistan'ın göçmenleri kabul etmeyip sert müdahalelerde bulunması ise sınırda göçmen krizi yaşanmasına sebep oldu.

- Basında hayatını kaybettiği yönünde haberler çıkan Kral Selman'ın, Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah'ın da hazır bulunduğu merasimde Ukrayna ve Uruguay büyükelçileriyle el sıkıştığı görüldü.

- Üç yıldır petrol piyasaları konusunda uyum içinde çalışan Suudi Arabistan ve Rusya anlaşmazlığa düştü. Rusya, OPEC’in istediği üretim kesintisini yapmadı. Suudi Arabistan bunun üzerine petrol ihracatında fiyat indirimine gitti. Ayrıca üretimini artıracağı iddia edildi. Bunun üzerine Brent petrol fiyatı bugün yüzde 30 düşerek 31.7 dolara çakıldı. Türkiye'de de benzin ve motorinde en az 40 kuruşluk bir indirim bekleniyor.

- Sudan Başbakanına bomba yüklü araçla saldırı yapıldı. Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, başkent Hartum'da konvoyuna bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtuldu.

- Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, bugün vadesi dolacak 1.2 milyar dolarlık borç ödemesini yapamayacaklarını duyurdu. Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildiren Diyab, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını ve dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

- Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 122’ye çıktı. Virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 421’e, müşahede altındaki kişilerin sayısı da 20 bin 146’ya gerilerken, iyileşerek taburcu edilen kişilerin sayısı 58 bin 600’e yükseldi.

- Koronavirüse karşı mücadele etmeye çalışan ve 190’dan fazla vatandaşını kaybeden İran’da 2. bir şok yaşanıyor. Huzistan ve Elborz eyaletlerinde dünden bu yana sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 27'ye yükseldi.

- 9 Mart 2020 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %3.80 azalarak 105.432, Dolar %0.62 artarak 6.1254, Euro %1.63 artarak 6.1254, Altın %0.68 artarak 329.95, Petrol %21.94 azalarak 35.34 Bono %5.12 artarak 11.49'dan işlem gördü.

- 10 Mart 2020 Salı günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 22, İstanbul'da 18, İzmir ve Antalya'da 20 derece olacak.
OGÜNhaber