9 Eylül 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 9 Eylül 2019 Pazartesi

- Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Çukurca'da el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu ağır yaralanıp hastaneye sevk edilen askerin, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamayarak şehit olduğu kaydedildi.  Bölgede operasyonlara devam edildiği belirtilen açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz." ifadeleri kullanıldı.
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğretmenler ve öğrenciler başta olmak üzere bütün eğitim camiasına twitter hesabı üzerinden başarılar diledi. Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası'nda düzenlenen"Alternatif Finansta Yeni Ufuklar" programında konuşan Erdoğan, "Katılım finansı, bankacılık sisteminin faiz oranlarıyla hareket etmemelidir. Eğer onunla hareket ederse bunun adı aldatmaca olur. Böyle bir şeye asla fırsat verilmemeli" dedi. Erdoğan, "Sadece daha fazla kazanma hırsıyla işleyen bu ekonomik sistemin çökmesi kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.
 
- İBB Meclis toplantısında vakıflar tartışması başka bir boyuta ulaştı. AK Parti'li Ömer Faruk Kalaycı'nın 'O vakıflarda sizin uykularınızı kaçıracak kişiler yetiştirilecek' sözlerine Başkan Ekrem İmamoğlu, 'Bu sözler, suç duyurusu başlatılabilecek niteliktedir. Ayrıca bu memlekette benim uykumu kaçıracak hiçbir kimse yoktur. Bizim evlatlarımız kimsenin uykusunu kaçırsın diye yetişmiyor bu ülkede' diyerek sert bir dille cevap verdi.
 
- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Temmuz ayı verilerinin sisteme aktarılmasının ardından konaklama istatistiklerini açıkladı. Açıklanan veriler Bakanlık işletme belgeli ve belediye belgeli tesisleri kapsıyor. Temmuz ayında doluluk oranı yüzde 74,9 olarak belirlendi. Ocak-Temmuz döneminde tesise geliş 44,2 milyon kişi, geceleme sayısı ise 113,8 milyon olarak gerçekleşti.
 
- Milli İstihbarat Teşkilatı'nın 2 Ekim 2018'de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden hemen sonra ulaştığı ve bugüne dek tamamı hiç ortaya çıkmamış infaz ânının ses kayıtlarının dökümünü açıkladı. Bu tapelere göre, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binası içindeki konuşmalardan biri saat 13:02'de -Cemal Kaşıkçı'nın binaya girmesinden yalnızca 12 dakika önce- Müzakere Grubu'nun lideri Mahir Abdülaziz Mutreb ile Kaşıkçı'nın cesedini parçalayan adli tıpçı Salah Muhammed Tubeyki arasında gerçekleşti.Konuşma kaydında canice kurulan cümleler dikkat çekiyor.
 
- Emekliler Temmuz zammı için enflasyon rakamlarına kilitlenmişken ek ödeme artışı konusunda da umutlandı.12 milyon emekli, maaşının yanında yüzde 4 ek ödeme alıyor. Bu oranın 2 katına çıkması gündemde. Tasarı hayata geçtiğinde en yüksek ek ödeme 380 lirayı bulacak.
 
- AFAD tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre Van'ın Saray ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
- 23 yaşındaki Halit Ayar İstanbul İstiklal Caddesi'nde bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. İTÜ'lü gencin bıçaklandığı ana ait güvenlik kamerası görüntüleri yayınlandı. Halit Ayar'ı öldürdükleri iddiasıyla gözaltına alınan Emrah Yaşar ile Erhan Kurdal tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 
 
- Hatay İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ve ailesinin içinde bulunduğu otomobil süt tankeriyle çarpıştı. Kazada Karabörk ve 2 çocuğu yaralanırken, eşi hayatını kaybetti.
 
- Milli kick boksçu Berke Şahin, İstanbul Kadıköy'de "yan baktın" tartışmasına tutuştuğu bir genci önce darp etti, sonra da bıçakladı. Hastaneye kaldırılan 24 yaşındaki Ömer Özdemir, hayatını kaybetti. Milli sporcu gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.
 
- British Airways ile pilotlar arasında ücret anlaşması olmaması nedeniyle uçuşlar iptal oldu.İngiliz havayolu British Airways'ten yapılan açıklamada, pilotların greve gitmesi nedeniyle tüm uçuşların iptal edildiği belirtildi.
 
- ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Türkiye ziyaretinde ülkesinin firmalarına seslenerek yatırımda ‘Çin’i değil Türkiye’yi tercih edin’ mesajı gönderdi. Ross, 100 milyar dolarlık ticaret hedefine iki ülkenin eşit katkı yapması gerektiğini söyledi.
 
- Bir ABD askerinin yaşamını yitirdiği Kabil'deki saldırı dolayısıyla Taliban'la barış görüşmelerini durdurduğunu duyuran Trump'a çok sert bir açıklama geldi. Taliban, "Görüşmelerin durdurulması en çok Amerikalıları etkileyecek" açıklamasını yaptı.
 
- Japonya'nın başkenti Tokyo'yu vuran tayfunda ilk belirlemelere göre bir kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
 
- Bugün İzmir'in kurtuluşunun 97. yıldönümü. Büyük Taarruz sonucu Türk ordusu Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de halkın sevinç göz yaşları içerisinde girerek düşman işgalinden kurtardı. 97. yıldönümünü, birbirinden renkli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Kutlamalar akşam da devam edecek
 
- 10 Eylül 2019 Pazartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 28, İzmir 29,  Antalya 32 derece olacak.
 
- 9 Eylül 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.51 artarak 100.480, Dolar %0.62 artarak 5.7478, Euro %0.70 artarak 6.3500, Altın %0.99 artarak 279.76, Petrol %0.55 artarak 61.88, Bono %0.95 azalarak 15.66 dan işlem gördü
OGÜNhaber