9 Ekim 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 9 Ekim 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır" mesajıyla operasyonu resmen ilan etti. Erdoğan'ın tweetinden dakikalar öcne Türk savaş uçakları Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'daki terör hedeflerini vurdu.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada,   'Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak. Ayrıca bölgedeki göçmenlerin de gönüllü bir şekilde bu bölgeye dönmesi mümkün olacak. Bizim buradaki tek hedefimiz teröristlerdir' dedi ve 'Suriye dahil ilgili ülkelere bildirimde bulunacağız' açıklamasında bulundu. 

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin Suriye'nin doğusuna yapacağı operasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Soylu; “Hiç kimsenin bir ülkedeki istikrarsızlığı fırsat bilerek, fiili durum oluşturarak, bir terör devleti kurmasına bizler müsaade edemeyiz ve sınırlarımızın içinde bizi sürekli rahatsız eden, evlatlarımızı şehit eden bu örgütlere de müsamaha etmemiz söz konusu değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği perspektifte bu irini kaynağında kurutmaya kararlıyız. dedi.

-  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, devlet korumasında yetişen gençlerin yarın itibarıyla kamu kurumlarına yerleşebilmek için tercih yapabileceği bilgisini paylaştı.

- Yabancı haber ajansları; TSK'nın Suriye'ye giriş yaptığını öne sürdü. Haberde Türk ordusunun Suriye'nin kuzeydoğusuna giriş yapıldığı belirtildi. Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Harekat ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte, intikaller, hazırlıklar sürmekte" dedi. Bu açıklamadan bir süre sonra Reuters, Türk yetkililere dayandırdığı haberde, askeri operasyonun henüz başlamadığını duyurdu.

-  Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin Ekim ayı toplantısında, Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisine “FETÖ Uzmanı' diye kartvizit bastıran belediye işçisini açıkladı. Yavaş, meclis toplantısında bu kişinin kartvizitini göstererek, “FETÖ Uzmanı diye kart yaptırmış kendine. Bunu bahane ederek işe gelmiyor” dedi
Yavaş'ın söz ettiği Çetin Acar adlı çalışanın, 2009 yılında Ankara Belediyesi'ne işçi olarak girdiği, işe gelmediği halde yaklaşık beş yılda toplam 270 bin TL maaş aldığı belirlendi.

- Soruşturma kapsamında rüşvet verme ve adam öldürme suçlarını işledikleri, çek senet tahsilatı ve terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı ileri sürülen şüphelilerin Adana, Konya, Mersin, Mardin ve İzmir'de kaldıkları 87 adresi tespit eden ekipler, şafak operasyonu düzenledi. Özel harekat polisinin de destek verdiği operasyonda kapıları koçbaşıyla kırarak evlere giren ekipler, aralarında cezaevi müdürü ve polisin de olduğu çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı.

- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ile ilgili tartışma yaratan paylaşımlar yapmıştı.Yaşananların ardından Mehmet Haberal'dan açıklama geldi. Haberal açıklamasında, "Şahsıma isnat edilen konularla ilgili hesabımı kamuoyu önünde ve de suçsuzluğun 'suçluluk' olarak kabul edildiği, başka bir deyişle millete hizmetin cezasız kalmayacağını adeta ispat etmeye çalışan zihniyetlerin işgal ettiği makamlarda gereği şekilde verdim" ifadelerini kullandı.

- Türkiye'yi sarsan Emine Bulut cinayetinde cani koca bugün hakim karşısına çıktı.  Emine Bulut'u bıçaklayarak öldüren Fedai Varan'ın avukatı, “Sanığa en ağır ceza çözüm olmayacaktır. Emine Bulut ölmeden yarım saat önce karakola sığındı ama kolluk kuvvetleri onu koruyamadı” dedi. Duruşmada Fedai Varan susma hakkını kullandı. Bunun üzerine Varan'ın 19 Ağustos’ta verdiği ifade okundu. İfadede Fedai Varan'ın, Emine Bulut'u öldürdükten sonra babası Ahmet Bulut'u aradığı ve "Çocuğumu aldınız, ben de sizden kızınızı aldım" dediği belirtildi. Duruşmaya başka bir odadan SEGBİS ile bağlanan Emine Bulut'un kızı, sanık babasından şikayetçi olduğunu söyledi. 
 
-  ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgedeki bütün dengeleri değiştiren telefon görüşmesinin detaylarını ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili paylaştı. ABD'nin çok okunan dergilerinden Newsweek'e ismini açıklamadan konuşan yetkili, "Trump, Erdoğan karşısında resmen müzakere edemedi. Trump, askerleri bölgeden çekmeyi iyi bir şeymiş gibi göstermek için bunu yaptı" dedi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Birçok grup arasındaki çatışmalar yüzlerce yıldır devam ediyor. ABD asla Ortadoğu'da olmamalıydı, 50 askerimizi çektik. Avrupa'nın kabul etmediği tutuklu DAEŞ'lileri de Türkiye almalı. Sonu gelmeyen saçma savaşlar, bizim için bitiyor" dedi.
 
-  ABD ordusu öncülüğünde terör örgütü DEAŞ'a karşı kurulan Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu  , resmi Twitter hesabından "SDG" etiketi açtı ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik olası askeri harekatına karşı, YPG/PKK'ya destek mesajı verdi.Çok sayıda kullanıcı da koalisyonun paylaşımına yaptığı yorumlara, "TSK" etiketi koyarak tepki gösterdi.

- Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski Başkanı Mesud Barzani, Suriye'nin kuzeyi ve doğusundan asker çekerek Türkiye'nin olası harekatına yeşil ışık yakan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Donald Trump'a seslenerek "Kürtlerin kanı para ve silahlardan daha değerlidir" dedi.

-9 Ekim 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.03 artarak 101.217, Dolar %0.03 artarak 5.8331, Euro %0.23 artarak 6.4056, Altın %0.01 artarak 282.28, Petrol %1.22 artarak 58.95, Bono sabit değerinde kalarak 14.00 dan işlem gördü.

- 10 ekim perşembe  günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıları;Ankara 25, İstanbul 22, İzmir 28, Antalya 30 derece olacak. 
OGÜNhaber