9 Aralık 2019 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 9 Aralık 2019 Pazartesi

-Şırnak'ın İdil ilçesinde PKK'lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 2 güvenlik görevlisi şehit oldu, 7 güvenlik görevlisi yaralandı. Bir acı haber de Bingöl'den geldi. Güzeldere Karakolu'nda kuleden düşüp ağır yaralanan astsubay çavuş şehit oldu

 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a tepki göstererek ''Son NATO zirvesinde İslami terörden bahsediyor. İslam kelime anlamı itibariyle 'silm'den türüyor ve anlamı barıştır. Siz İslami terör ifadesi ile barış ile terörü nasıl bir araya getiriyorsunuz? Paris'te sarı yelekliler çıktı, hadi çöz bakalım, durdur bakalım. Niye durduramıyorsun?'' ifadelerini kullandı.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter'dan Fransa vatandaşı 11 Yabancı Terörist Savaşçı'nın ülkesine sınır dışı edilmesini, Fransızca oalrak yazdığı  'İstenmeyenleri kapının önüne koyuyoruz' notu ile paylaştı.

 

-İstanbul'da 'İnsan Hakları Eylem Planı'nın Uygulanmasını ve Raporlanmasını Destekleme Projesi'nin Açılış Konferansına' katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Hak ve özgürlüklerin daha da geliştirilmesi için yeni bir insan hakları eylem planı hazırlıyoruz" dedi.

 

-Milli Savunma Bakanı Akar, "(Libya mutabakatı) Bu hiçbir şekilde diğer ülkelere karşı bir tehdit, diğer ülkelerin hakkına, hukukuna taciz değildir. Mutabakatların gereklerini yapmaya devam ediyoruz. ABD'li müttefiklerimizin, Rus dostlarımızın da sorumlulukları yerine getirmelerini bekliyoruz. NATO ittifakının bize karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz. '' dedi.

 

-Geçirdiği rahatsızlık yüzünden aylardır Meclis çalışmalarına katılamayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bütçe görüşmeleri için TBMM'ye geldi. Bahçeli'ye, HDP Eş Genel Başkanları başta olmak üzere birçok milletvekili geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Çok sert açıklamalara sahne olması beklenen bütçe görüşmeleri, sıcak, nezaket ziyaretleriyle başladı.

 

-Eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “Yaşayan cumhurbaşkanları dahil, ilgili herkesin mal varlığı Meclis’te araştırılsın” çağrısına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tam destek verdi. Kılıçdaroğlu, “Siyasetin kirlilikten arınması için buna ihtiyaç var. Biz destekleriz. Bunu vatandaş da bekler” dedi...

 

-Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında, bakanlığa bağlı kurumlarda, öğrenci yurtlarında, spor tesislerinde, kamplarda ve gençlik merkezlerinde manevi danışmanlık ve din hizmeti sunmak üzere işbirliği protokolü imzalandı.

-Aydın’ın İncirliova ilçesinin İYİ Parti’li belediye başkanı Aytekin Kara’ya “Asker karısı gibi ağlıyor” diyen MHP Aydın İl Başkanı Burak Pehlivan,görevden alındı.

 

-Van Valiliği'nce kentte düzenlenmesi planlanan toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması ve oturma eylemi gibi her türlü eylem ve etkinliğin 15 gün süreyle yasaklandığı açıklandı.

 

-Uludağ’da 1 Aralık gecesi zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp’ı arama çalışmaları sürüyor.Ekipler, arama çalışmalarını, 31 yaşındaki Efe Sarp’ın montu ve beresinin bulunduğu Kürekli Şelalesi ve yakınlarında genişletirken, termal drone ve metal arama dedektörleri de kullanılıyor.

 

-Ordu'da balerin Ceren Özdemir'i bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç, Van'da tutuklu bulunduğu yüksek güvenlikli cezaevinde bileklerini kesip, intihar girişiminde bulundu. Arduç'un, bileklerini, lavaboda kırdığı fayans parçalarıyla kestiği öğrenildi.

 

-TCMB'den yapılan açıklamada, 8 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan duyuru ile E8 Emisyon Grubu 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 Yeni Türk Lirası banknotların 1 Ocak 2010'da dolaşımdan kaldırılacağı ve 10 yıllık zaman aşımı süresini 31 Aralık 2019'da dolduracağı hatırlatıldı.

 

-Dünya bu sabaha Yeni Zelanda'daki Whakaari Yanardağı'ndan gelen felaket görüntüleriyle uyandı... Bir süredir hareketli olan yanardağın patlaması bölgede korku ve paniğe sebep oldu. Gürültülü patlama sırasında adada bulunan turistler yaralandı. İlk belirlemelere göre en az 5 kişi yaşamını yitirirken en az 20 kişi de yaralandı.

 

-Irak’ta Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınlarına roketli saldırı düzenlendiği bildirildi.Saldırının düzenlendiği bölgenin yakınlarında ABD güçleri ve Irak ordusuna ait askeri tesislerin yer aldığı belirtiliyor.

 

-ABD ve Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilim artarak devam ediyor. Trump, Kim'i 'Roket adam' diye nitelerken, Kore'den Trump'a yanıt ise 'sabırsız ihtiyar' şeklinde geldi.

 

-Finlandiya Ulaştırma Bakanı Sanna Marin, iktidardaki koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti'nin liderliğine seçildi ve ülke tarihinin en genç Başbakanı olarak göreve başlamaya hazırlanıyor.

 

-ABD'li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in, Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) gönderdiği ve içinde normal farelerin iki katı kasa sahip "süper fareler"in bulunduğu kargo mekiği uzay istasyonuna ulaştı. Yaklaşık 3 tonluk kargoda, uzay ortamında yapılacak kas deneyleri için normal farelerin iki katı kasa sahip "süper fareler", astronotların duygularına duyarlı Cimon adı verilen yapay zekaya sahip robot ile bira mayalamak üzere arpa taneleriyle birlikte zirai araştırmalarda kullanılmak üzere 120 bin haşere öldürücü yuvarlak solucan da bulunuyor. Şu an mekikte  3 Amerikalı, 2 Rus ve 1 İtalyan astronot bulunuyor.

 

9 Aralık 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.04 azalarak 108.831, Dolar %0.24 artarak 5.8007, Euro %0.37 artarak 6.4251, Altın %0.56 artarak 273.31, Petrol %0.96 azalarak 63.77, Bono %0.16 artarak 12.17'den işlem gördü.

 

10 Aralık 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 13, İzmir 15, Antalya 17, Edirne 11, Bursa 13, Kastamonu 12, Sivas 2, Trabzon 14, Erzurum 1, Van 5, Diyarbakır 6, Hatay 13, derece olacak.


OGÜNhaber