8 Ekim 2019 Salı Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 8 Ekim 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fırat'ın doğusuna harekat hakkında Trump'ın açıklamalarına yanıt vererek, 'Türkiye tehditlerle hareket edecek bir ülke değildir' dedi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Suriye'nin kuzeyinde yaşanan askeri hareketliliğin ardından sosyal medya hesabından askeri üniforma giydiği bir fotoğraf paylaştı.Paylaştığı fotoğrafın altına Namık Kemal’in ‘Vatan Şarkısı’ adlı eserinden bir bölüm koydu.

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şehit, harp ve vazife malulleri ile çocuklarına, bu yılki eğitim ve öğretim yardımı ödemelerinin bugün başladığını açıkladı.

-CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Trump'ın tehdidi karşısında sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirdi. 'Hangi gerekçeyle itiraz etmiyorlar?' diye soran Kılıçdaroğlu, 'Bu memleket sıradan bir memleket değildir. Eğer tehdit ediliyorsan tepkini göstereceksin' dedi.

-Hükümetin emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik çalışma başlattığı haberleri, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yalanlandı. Konuya ilişkin soruya Albayrak'ın yanıtı net oldu: EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok” açıklamasında bulundu.

-İzmir merkezli 13 ilde, FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan 51 kişiden 36'sı gözaltına alındı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terör, Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Şube ekiplerinin şüphelilerin adreslerinde yaptığı aramalarda örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock yüklü telefonlar ele geçirildi.

-İstanbul'un deprem konusunda en kritik ilçelerinden biri olan Avcılar'da imar planları değişikliği belediye meclisinde onaylanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli'nin "Çok heyecanlıyım" diye duyurduğu plana göre; yerinde kentsel dönüşüm kapsamında, 10 mahallesi bulunan ilçede yoğunluğu arttırmadan, yapı sahiplerine eski plana göre hakları da yeniden teslim edilmiş olacak.

-ABD, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerine yönelik baskıya müdahil oldukları gerekçesiyle 28 Çinli teşekkülü ticari kara listeye aldı.ABD Ticaret Bakanlığından yapılan duyuruda, 28 Çinli teşekkülün, kuzeybatı bölgesinde Uygurlara ve çoğu Müslüman diğer azınlıklara karşı "istismar ve insan hakları ihlalleriyle bağlantıları" nedeniyle kara listeye alındığı bildirildi.

-Sivas'ın Yıldızeli ilçesi yakınlarında mahkum taşıyan nakil aracının devrilmesi sonucu 5 asker ve 4 mahkum olmak üzere 9 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

-İstanbul'da Geçtiğimiz pazar günü metrobüslerin karıştığı bir kaza meydana gelmişti. Halıcıoğlu'da Avcılar yönüne seyreden metrobüs önündeki metrobüse çarpmış, kazada 13 yolcu yaralanmıştı.Bugün de seyir halindeki bir metrobüs, Haramidere Sanayi durağında önündeki başka bir metrobüse çarptı.Kazada metrobüs sürücüsü ile 5 yolcu yaralandı.

-Topkapı Sarayı'nın Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na devrinden sonra, depolarda muhafaza edilen paha biçilmez hazineler gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.Topkapı Sarayı’nın silah koleksiyonun sergilendiği Dış Hazine Bölümü’nde tarih ve sanatseverlerin ilgisine sunulurken, tüm dikkatleri üzerine çeken, etrafı 49 adet iri pırlantayla çevrili “Kaşıkçı Elması”oldu.

-ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki askerleri çekme kararı sonrasında TSK'nın askeri operasyon yapacağı iddiaları bölgedeki terör örgütlerini köşeye sıkıştırdı. Reuters'ın son dakika haberinde bölgedeki terör örgütlerinin Şam ve Moskova ile görüşmek istediği belirtildi.

-ABD, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik askeri operasyonuna yeşil ışık yakarken, İspanya'nın NATO Delegasyonu'ndan Ankara'ya destek mesajı geldi.
İspanya NATO Delagasyonu’nun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’ye destek, İttifak’ın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor” ifadesi kullanıldı.

-Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan askerlerini çekmesiyle ilgili açıklamada bulundu.Peskov, “Moskova Yönetimi’nin ABD ya da Türkiye tarafından önceden bilgilendirilmediğini” söyledi

-İngiltere'nin başkenti Londra başta olmak üzere birçok ülkede çevreciler sokaklara çıktı. Londra'da dün sokağa çıkan göstericilerden 276'sı gözaltına alındı.

-Nobel Fizik Ödülü bu yıl ödülü iki ayrı dalda üç bilim insanına verildi. Ödüller Princeton Üniversitesi'nden James Peebles ile Cenevre Üniversitesi'nden Profesör Michel Mayor ve Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Didier Queloz arasında paylaştırıldı.Peebles'ın 'fiziksel evrene dair teorik keşifleri' nedeniyle, Mayor ile Queloz'un ise 'ötegezegenler keşfine katkıları' nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

-8 Ekim 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.52 azalarak 101.427, Dolar %0.09 artarak 5.8362, Euro %0.21 artarak 6.4137, Altın %0.76 artarak 282.16, Petrol %1.37 azalarak 57.55, Bono %3.08 artarak 14.07 den işlem gördü.

-9 ekim çarşamba günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıları;Ankara ve İstanbul 22, , İzmir ve Antalya 25 derece olacak.
OGÜNhaber