7 Ekim 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 7 Ekim 2019 Pazartesi

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan'a ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin doğusuna yapacağı operasyona ilişkin, "Akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkanın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette." ifadelerini kullandı.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kararlılığının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini belirterek, "Yavuz sondaj gemimiz, cumartesi günü lokasyonuna ulaştı ve sabitleme çalışmalarına başladı. Son hazırlıklar tamamlandı. İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir." dedi.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Abant kampında konuştu. Kılıçdaroğlu hükümeti eleştirerek "Damat güven vermiyor. Söylediği rakamların hiç birisi tutmadı ama olsun, iki ay sonra yenisini açıklarım diyor. Dört gençten biri işsiz. Kişi başına milli gelir 9 bin 300 dolara düştü. Bütçe açığı 98 milyar değil 138 milyar olacak yani yeniden borçlanacağız. Enflasyon yüzde 8 olacak demişlerdi yüzde 12 olacak diyorlar.Ve diyarlar ki niçin bize güvenmiyorsunuz? Neyinize güveneceğiz" diye konuştu.

-Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından Yiğit Bulut, Başkent Hastanesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal hakkında "Bu Haberal denilen adama hayat boyu güvenmedim, güvenmem... Eğer sayın Bahçeli hala oradaysa acilen başka hastaneye nakil edilmeli" diye yazdı. Haberal'ın MHP Milletvekili oğlu Erkan Haberal ise "Ayyaş, yine çok içmişsin" diye yanıt verdi.

-Bilal Erdoğan’ın hesabına yatırılan 99 milyon 999 bin 990 dolarlık bağışı gündeme getiren CHP’li Haluk Koç, iftira suçundan yargılandığı davadan beraat etti.

-Bağımsız Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD'nin, Fırat'ın doğusuna yönelik olası askeri harekatı desteklemeyeceği yönündeki açıklamasına ilişkin, "Umarız ABD, terör örgütünü destekleyecek davranışlarda bulunmaz." dedi.

-Terör örgütü YPG/PKK'nın sözde sözcüsü, "ABD'nin Suriye kararıyla sırtımızdan bıçaklandık." ifadesini kullandı. Terör örgütünün sözde sözcüsü kararın terör örgütü YPG/PKK için sürpriz olduğunu belirtti.
-
Karayolları Genel Müdürlüğü, düzenli bakım ve onarım çalışmalarının yapılabilmesi ve ulaşımda konforun artırılabilmesi için fiyat düzenlemesine gidildiğini açıkladı ve otoyollara yüzde 20 zam geldi.

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Washington Yönetimi'nden çok kritik bir mesaj geldi. Uluslararası ajansların 'son dakika' gelişmesi olarak abonelerine servis ettiği Beyaz Saray açıklamasında, "ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği" belirtildi.

-ABD Başkanı Donald Trump flaş bir açıklama yaptı. Twitter hesabından Suriye konusunda açıklamalarda bulunan Trump, "ABD'nin sonu gelmez saçma savaşlardan kurtulmasının zamanı geldi, bunların çoğu kabile" dedi.

-Avrupa Birliği (AB), ABD'nin birliklerini beklenmedik bir şekilde bölgeden geri çekme kararının ardından konuyla ilgili bir açıklama yaptı.Avrupa Komisyonu sözcüsü basın bilgilendirme toplantısında “Türkiye ve ABD’den durumla ilgili yapılan açıklamalar ışığında, Türkiye’nin haklı endişelerini dikkate alsak da Avrupa Birliği’nin en başında beri sürdürülebilir bir ortama askeri yöntemlerle ulaşılamayacağını söylediğini doğrulayabiliriz” açıklamasında bulundu.

-Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından, Ergun Babahan’ın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sağlık durumuna ilişkin yazdığı “Türkiye halkları Bahçeli’siz siyaset dönemine hazır olmalı” Tweet’i beğenilmiş ve bu beğeni iki ülke arasında gerilime yol açmıştı. Söz konusu beğeni çok sayıda tepki alırken, ABD Büyükelçiliği de özür mesajı yayınlamıştı. MHP İstanbul İl Başkanı Birol Gür de, ABD Büyükelçiliği’nin söz konusu Twitter paylaşımına ,ingilizce küfür ederek yanıt verdi.

-Hollanda'da alınan resmi kararla 'Holland' ismi 'Netherlands' olarak değiştirildi. Ülke isminin değişmesinin nedeni ise 'Holland' isminin fuhuş ve uyuşturucuyu andırması.

-Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek depremin sadece İstanbul'u değil, bütün Marmara Bölgesini etkileyeceğini belirtti. Engin Er, vatandaşların Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sitesine girerek evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini kolaylıkla öğrenebileceğini söyledi. Er, zemin etüdü ile de evlerin sağlıklı olup olmadığının belirlendiğini söyledi.

7 Ekim 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.47 artarak 104.989, Dolar %0.74 artarak 5.7406, Euro %0.92 artarak 6.3147, Altın %0.42 artarak 276.87, Petrol %0.93 artarak 58.91, Bono %0.29 artarak 13.65 den işlem gördü.

8 ekim salı günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıları;Ankara 24, İstanbul 17, İzmir 23 ,Antalya 25 derece olacak.
OGÜNhaber