6 Nisan 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 6 Nisan 2020 Pazartesi

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam Twitter hesabından Türkiye günlük koronavirüs tablosunu paylaştı. Tabloya göre tespit edilen vaka sayısı 27 bin 69'a, can kaybı ise 73 kişi daha artarak 574'e yükseldi. Ayrıca toplam iyileşen hasta sayısının ise 1.042 olduğu bildirildi. Ayrıca Koca yaptığı açıklamada, "Test sayısında 20.000’i aştık. İyileşen toplam hasta sayımız 1.000’i geçti. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım. Yeni uygulamada davranışlarıyla herkese örnek olan gençlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye Eczacılar Birliği arasında ilaç teminine ilişkin ek bir protokol imzalandığını duyurdu. Bakan Selçuk, yeni korona virüs tedbirleri kapsamında mutabakata varılan mevcut protokolün yeni bir protokol imzalanıncaya kadar geçerli olacağını açıkladı.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Eski Dışişleri Bakanı ve NATO Eski Genel Sekreteri Javier Solana ile koronaya yakalanması sebebiyle görüştü ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

- ABD'nin Irak hükümetiyle stratejik müzakerenin başlatılması kararı aldığı açıklandı. Irak hükümetinin ise kararı memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

- Çin'de ortaya çıkarak tüm Avrupa'da ve İngiltere'de hızla yayılan ölümcül korona virüs nedeniyle yaşanan can kayıplarının ve devam eden endişelerin üzerine İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Kraliçe Elizabeth, konuşmasına öncelikle sağlık çalışanlarına teşekkür ederek başladı. "Daha iyi günler geri dönecek" diyen Kraliçe Elizabeth, "Yeniden ailemizle ve arkadaşlarımızla buluşacağız" ifadelerini kullandı. Elizabet, "Birleşik Krallık'taki bu jenerasyon çok güçlü olacak ve bizden sonra gelenler bu kuşağın ne kadar güçlü olduğunu söyleyecekler" dedi.

- Koronavirüse yakalanan ve evinde karantinada bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın korona virüs semptomlarının devam etmesi üzerine hastaneye kaldırıldığı duyuruldu.Başbakanlık Ofisi Yetkilisi tarafından yapılan açıklamada; "Başbakan doktorunun tavsiyesi üzerine bu gece test için hastaneye kaldırıldı" dedi. Açıklamada, "Başbakanın virüs taşıdığı tespit edildikten itibaren geçen 10 gün içinde sürekli korona virüs semptomları devam ettiği için bu bir önlem adımıdır" denildi.

- Denizli’de kumar oynamak için kadın kuaförü dükkanında toplanan şahıslar karşılarında polisi görünce şok yaşadı. 13 kişiye hem kumar oynamak suçunda, hem de Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282.maddesine göre sosyal mesafeyi ihlalden 3 bin 150 TL cezai işlem uygulandı.

- Avcılar'da rahatsızlanan çocuklarını hastaneye götürmek üzere metrobüse binmek isteyen 2 anne, görevliler tarafından metrobüse alınmadı. Hasta çocukları, metrobüs durağına çağrılan ambulans ile hastaneye götürüldü.

- Erzincan’da servislerle sabah işe giderken sosyal mesafe kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle 100’e yakın yolcu ve şoföre trafik ekipleri tarafından ceza kesildi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar Erzincan Valiliği önünde yine sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak eylem yaptı. Daha sonra Erzincan Valisi Ali Arslantaş, grubun yanına gelerek vatandaşlarla görüştü. Grup içerisinden seçilen bazı sözcüler Valilik Makamında Vali Ali Arslantaş ile görüşerek eylemi sonlandırdı. Kalabalık servislere sosyal mesafe kurallarına riayet ederek binip valilik önünden ayrıldı.

- Florida’nın Fort Myers kentinde Güneybatı Florida Havaalanı’nda park halindeki kiralık araçların bulunduğu yeşil alanda yangın çıktı. Bölge itfaiyesinden yapılan açıklamada, yangının Cuma günü meydana geldiği ve 15 dönümlük araziye yayıldığı ifade edildi. Alevlerin başlangıçta 20 araca sıçradığı ancak yangın tamamen söndürülene kadar 3 bin 500 aracın kül olduğu belirtildi. Yangının havaalanındaki yapılara sıçramadığı, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığı ifade edildi. Yangının nedeni henüz bilinmezken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

- Koronavirüs salgını dünya genelinde hız kesmeden yayılmaya ve can almaya devam ediyor. İran'da son 24 saatte koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 136 kişi artarak, 3,739'a vaka sayısı ise 58,226'dan 60,500'e yükseldi. İspanya'da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 637 kişi artarak 13,055'e vaka sayısı ise 130,759'dan, 135,032'ye yükseldi. İspanya'nın bildirdiği vaka sayısı 22 Mart tarihinden bu yana bildirilen en düşük vaka sayısı oldu. İtalya'da ise Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 525 kişi artarak 15,887'ye vaka sayısı 128,948'e yükseldi. İtalya'da İspanya gibi 19 Mart tarihinden bu yana en düşük ölüm sayısını bildirmiş oldu. ABD'de ise salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9,128'e vaka sayısı ise 323,377'ye yükseldi. Ayrıca Yunanistan'ın Başkenti Atina'da bulunan Malakasa Mülteci Kampı'nda 53 yaşında Afgan kökenli bir sığınmacıda koronavirüs tespit edilmesinin ardından kamp karantinaya alındı.

- 6 Nisan 2020 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.96 artarak 91.306, Dolar %0.55 artarak 6.7710 Euro %0.35 artarak 7.3124, Altın %1.92 artarak 357.29, Petrol %2.37 azalarak 33.30, Bono %3,18 artarak 12.33'den işlem gördü.

- 7 Nisan 2020 Salı günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 13, İstanbul'da 11, İzmir'de 16, Antalya'da 20 derece olacak.
OGÜNhaber