4 Şubat 2020 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 4 Şubat 2020 Salı

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti sırasında iki ülkenin yılda en az bir kere ortak bakanlar kurulu toplantısı yapacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'daki temaslarının ardından özel uçağı  ile  Ankara'ya geldi.

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki faaliyetlerinin yönetildiği Harekat Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Rusya’dan gelen açıklamaların aksine, saat ve dakika vererek, Rusya’daki ilgililerin, Türk birliklerinin hareketliliği hakkında bilgilendirildiğini açıklayan Akar,Soçi ve Astana’da belirlenen mutabakatlar kapsamında başlatılan sürecin devam ettiğini belirtti. Bu çerçevede bugüne kadar çeşitli ateşkeslerin ilan edildiğini hatırlatan Akar, “Ancak her seferinde Rejim tarafından bu ateşkesler bozulmuş, bu ateşkeslerin sürekliliği sağlanamamıştır” diye konuştu.

 -Corona virüs için 61 kişiden alınan numuneler negatif çıktı. Açıklamayı yapan Sağlık Bakanı Koca, çarşamba gününden ay sonuna kadar Çin'den uçuşların da durdurulmasına karar verildiğini söyledi.

-CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sert eleştiriler getiren Kılıçdaroğlu, Elazığ depreminin ardından bölgeye yaptığı iki günlük ziyaretle ilgili açıklamalarda bulundu.Deprem bölgesinde incelemelerde bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Hastanelerde dinlediğim insanlar kendi dertlerini unutmuş, “Çocuğum işsiz” diyor. Bu tabloya nasıl üzülmezsiniz?' diye sordu.

-Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İdlib'de Türk askerlerinin şehit olmasının ardından Ukrayna ziyaretini iptal etmemesine tepki gösterdi. Akşener, "Rusya pişkinlikle diyor ki: Türkiye bize çalışmalarıyla ilgili bilgi vermedi. Sayın Erdoğan da ziyaretini iptal etmeyip Ukrayna'ya gidiyor. Gelişmelerden memnun musun Sayın Erdoğan?" diye sordu.

 -İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 25'nci ilçe belediyesi ziyareti kapsamında Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile bir araya geldi. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde, tüm taleplerine rağmen İBB üst yönetimiyle bir araya gelemediğini belirten İmamoğlu, "39 belediye başkanıyla bire bir çalışmanın bir metodolijisini oluşturduk. Birbirinden kopuk değil, birbirine entegre işler yürüteceğiz. Bizim gizli saklı ne işimiz olabilir? dedi.

-Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı televizyon programında AKP'den ayrılık sürecine ve yeni partisine yönelik açıklamalarda bulundu. Partisinin manifestosunu açıkladıktan sonra çok sayıda AKP'liden olumlu dönüş aldıklarını söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi: "Manifestoyu yayınladıktan sonra çok sayıda AK Partili üst düzey yetkili 'Sayın başbakanım elinize sağlık, biz bunları söylemek istiyorduk, söyleyemiyorduk' dedi."

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Kasım 2019'da yaptığı ve Harf Devrimi'ni hedef aldığı konuşması kitap haline getirilerek liselerde dağıtıldı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Skandal konuşmayı şimdi de kitapçık haline getirip, körpecik beyinleri fütursuzca hedef alıyor" diye tepki gösterdi.

 

-Diyarbakır'da HDP il binası önünde oturma eylemi yapan ailelerden Necla ve Metin Açan çiftinin terör örgütün PKK tarafından kaçırılan 2 oğlundan Harun Açan (28), güvenlik güçlerine teslim oldu. Harun Açan, Diyarbakır'da ailesiyle buluşturuldu. Açan'ın teslim olmasıyla birlikte evlatlarına kavuşan aile sayısı 5'e çıktı.

-Konya ve Balıkesir merkezli 33 ilde, FETÖ'nün TSK'deki mensuplarına "mahrem imamlık" yaptığı öne sürülen 50 zanlı ile adliye ve ceza infaz kurumlarındaki yapılanmasına yönelik soruşturmada 24 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Ayrıca İzmir merkezli 5 ilde FETÖ'nün esnaf ve iş insanları yapılanmasında yer alan 54 şüphelinin yakalanması için operasyon başlatıldı. FETÖ'nün TÜBİTAK'taki yapılanmasına yönelik soruşturmada ise 21 şüpheliden 14'ü yakalandı.

 -Ataşehir'de uyuşturucu operasyonu kapsamında yapılan gözaltı işlemleri sırasında çıkan arbedede, 6 polisin yaralanmasına neden olduğu öne sürülen oyuncu Adnan Koç’un da aralarında bulunduğu 6 sanıklı davada karar çıktı. Sanıklardan oyuncu Adnan Koç, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 -Türkiye'nin nüfusu 31 Aralık 2019 itibarıyla 83 milyon 154 bin 997'ye ulaştı. Bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artış gözlendi. İstanbul'un nüfusu ise 15 milyonu devirdi. Kurs, turizm, bilimsel araştırma vb. nedenlerle üç aydan kısa süreli vize veya ikamet iznine sahip yabancılar ile geçici koruma statüsüyle ülkede bulunan Suriyeliler nüfusa dahil değil.

 -İstanbul Beylikdüzü Devlet Hastanesi'ne gece saatlerinde gelen bir kadın halsizlik ve ateş şikayetiyle başvurdu. Bir süre hastanede tetkikleri yapılan kadın, bir süre sonra izole müşahade odasına alındı. Hastaneye başvuran kişinin kısa zaman önce Çin'e seyahat eden bir hostes olduğu öğrenildi.

-Suriye'deki hain saldırıda 8 Türk askerinin şehit düşmesinden sonra gözler Ankara-Moskova-Washington hattına çevrildi. Türkiye'nin Rusya ile yürüttüğü Astana Süreci, bir haftadır İdlib'de yaşanan gelişmelerle adeta çöktü. AKP hükümeti dünkü saldırıdan sonra, Rusya cephesinden ABD cephesine doğru yaklaştı. İdlib'de şehit düşen askerler konusunda Rusya'nın taziye mesajı vermemesi de Ankara-Moskova hattındaki gerilimi gözler önüne serdi. Yaşananların ardından üst düzey bir Rus yetkili, "İdlib'de yaşananlar Türkiye-Moskova ilişkisine ciddi baskı uyguluyor" dedi.

 -New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Halkbank davasında bir üst mahkeme, kendi kararını verinceye kadar federal mahkemede süren davanın durdurulmasına karar verdi.

-ABD'nin Venezuela lideri Nicolas Maduro'ya karşı baskısı artarken, Rusya'dan kritik bir hamle geldi... Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Cuma günü Venezuela'ya gideceği açıklandı. Lavrov'un, ABD'nin yaptırımları karşısında Maduro'ya destek vermek için gideceği açıklandı.

-Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 22’sine girişte kullanılan Schengen Vizesi’ne zam geldi. Ayrıca, vize için 3 ay önceden başvuru şartı da 6 aya çıkarıldı.Son değişiklikler ile, daha yüksek vize ücreti alınırken, uzun süreli vizeler bir yıldan başlayacak ve en fazla 5 yıllık vize verilecek.

 -Piyasa değeri bir trilyon dolara ulaşan ve Google'ın da sahibi olan Alphabet, 2019 bilançosunu açıkladı. Buna göre yıllık gelirleri yüzde 17 artışla 46 milyar dolar oldu. Youtube'ın 15,5 milyar dolarlık reklam geliri ise Alphabet yatırımcılarını memnun etmedi.

Amazon firmasının elde ettiği 10 milyar dolarlık gelire karşın, Alphabet, bulut servislerinden 2.6 milyar dolar sağladı. Youtube'un paralı üye sayısının ise 2 milyon civarında olduğu açıklandı.

-4 Şubat 2020 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.29 artarak 120.782, Dolar %0.02 azalarak 5.9842, Euro %0.06 azalarak 6.6156, Altın % 0.49 azalarak 301.96, Petrol %0.79 artarak 54.88, Bono sabit değerinde kalarak 10.30'dan işlem gördü.

-5 Şubat 2020 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 15, İstanbul 15, İzmir 17, Antalya 18, Edirne 7, Bursa 19, Kastamonu 12, Sivas 6, Trabzon 16, Erzurum 2, Van 4, Diyarbakır 8, Hatay 16, derece olacak.

OGÜNhaber