4 Aralık 2019 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 4 Aralık 2019 Çarşamba

-NATO Liderler Zirvesi kapsamında Londra'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İngiltere Başbakan'ı Johnson ile sahnede tokalaştıktan sonra fotoğraf çekilmeyi unutarak sahneden inmeye yeltendi. İki isim, Erdoğan'ı kibarca yönlendirerek hatırlatma yaptı. Bu anlar liderleri tebessüm ettirdi.Toplantısı kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen NATO Liderler Toplantısı kapsamındaki temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, ikili temasları kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

 

-CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın termik santraller ile ilgili verdiği veto kararını değerlendirdi. Öztrak, "Önce AKP mutfağında sermayenin tercihini halka üstün görmüş, sonra halkın gerçeği demiş" dedi.

 

-İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 12. ilçe belediyesi ziyaretini Kartal’a yaptı. İmamoğlu İstanbul’un ulaşım sorunuyla açıklama yaparak “Deniz ulaşımında çok küçük bir payı var İstanbul’un. Bunu arttıracağız" dedi.

 

-Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni kuracağı parti için sürpriz bir transfer yaptı. 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi şehit olan AKP kampanyalarının mimarı Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok, yeni partinin kurucusu oldu.

 

-İBB’nin bir önceki dönem satışı kararı aldığı İstanbul’un 5 ayrı noktasındaki araziler için ihaleye çıkıldı. 4 araziyi İBB iştiraki İGDAŞ 425 milyon TL’ye satın aldı. Şile Kumbaba’daki park olarak kullanılan parsele teklif veren çıkmadı.

 

-İstanbul Üsküdar Belediyesi'nde Gençlik Akademisi'nin kurucu müdürlüğünü yapan 8 yıllık belediye çalışanı Veysel Kömürcü’nün ifadesindeki ‘milyonlarca liralık yolsuzluk’ iddialarını Sözcü duyurmuştu. Söz konusu iddialara ilişkin Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

 

-Geçtiğimiz yıl 417 liralık zam alan asgari ücretliler, aralık ayının sonunda belirlenecek olan yeni zam oranı ile ilk zamlı maaşlarını şubat ayında alacak.Mevcut sistemde 2 bin 20 liralık bir asgari ücret alan çalışanlar, şubat ayından itibaren zamlı maaşlarını alabilecek. Zamlı maaşlar için Türk-İş'in talebi 2 bin 578 lira olacak.HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Türkiye'de asgari ücret belirlenirken, bir asgari ücret belirlemiyor Türkiye'nin en büyük toplu sözleşmesini yapıyoruz." dedi.

-Uludağ'da kaybolan ve 3 gündür haber alınamayan 2 dağcıyı arayan 4 kişilik AKUT ekibi zirve yolunda yoğun sis nedeniyle kayboldu. Bir süre sonra irtibat kurulan ekipten bir kişinin dereye düşerek donma tehlikesi geçirdiği öğrenildi. Jandarma Arama Kurtarma, AFAD ve ANDA ekipleri, konumları tespit edilen AKUT ekibini kurtarmak için yola çıktı.

 

-Şule Çet'in ölümüne ilişkin sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın "cinayet", "nitelikli cinsel saldırı" ve "hürriyeti tahdit" suçlarından yargılandığı davanın altıncı celsesinde karar çıktı. Mahkeme heyeti, sanık Çağatay Aksu’nun müebbet ve cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti. Şule Çet'in avukatı Umur Yıldırım, ''Takdir indiriminin uygulanmaması gerektiğini düşünüyorduk ama mahkeme indirim uyguladı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası müebbete çevrildi'' dedi. Şule Çet’in babası İsmail Çet de ''Acımız bitmedi. Bir kız evladının acısı bitmez ama bu cezayı aldıkları için içimize biraz su serpildi'' diye konuştu

 

-Ordu’da 21’inci yaşını kutlamaya üç gün kala evinin önünde vahşice öldürülen balerin Ceren Özdemir için bugün öğrencisi olduğu Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde saat 10.00’da tören düzenlendi. Polis, Ceren Özdemir ile ablası Gizem’in evine yemek siparişi getiren kurye M.D.’nin, bir süre önce Ceren’e arkadaşlık teklifi ettiğini, ret yanıtı alınca da genç kızı rahatsız etmeye başladığını öğrendi. Bunun üzerine, M.D., gece yarısı gözaltına alındı. Yapılan sorgulamada cinayetle irtibatı bulunamayan kurye, serbest bırakıldı.Ceren Özdemir'in katil soruşturması devam ediyor.

 

-Aylardır maaş alamayan Doğa Koleji öğretmenleri derslere girmeme kararı aldı. İstanbul ve Ankara'daki birçok kampüste dersleri boykot eden öğretmenler tüm alacakları ödenene kadar derslere girmeyeceklerini açıkladı. Öğretmenlere velilerden de destek geldi.

 

-Türk Hava Yolları (THY) kısa ve uzun mesafeli uçuşlarında içki ikramında kısıtlamaya gitti. Dış hatlar ekonomi uçuşlarında rakı, cin ve votka tamamen kaldırıldı.

 

-NATO Zirvesi'nde bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara ile gerilime sebep olan Baltık Savunma Planı ile ilgili açıklamalarda bulundu.Stoltenberg, Baltık Savunma Planı’na YPG şartına ilişkin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum, çalışıyoruz” dedi.

 

-İngiltere'nin başkenti Londra'da dünya liderleri bir araya gelip NATO'nun geleceğini masaya yatırırken, Rusya'dan flaş bir açıklama geldi. Kremlin, "NATO'nun savunma bütçesini artırmaya yönelik planlarıyla ilgili haberlerin çıkması, Rusya'nın İttifak'ın genişlemesine yönelik endişesinin doğru olduğunu kanıtladı" açıklamasını yaptı.

 

-ABD Temsilciler Meclisi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

-Fransa'da bir yıl önce başlayan "sarı yelekli" protestoları sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve yönetiminin gündeme getirdiği emeklilik reformuna tepki göstermek isteyen Fransızlar süresiz greve hazırlanıyor. Emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkmasını öngören tasarının birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini söyleyen birçok sendika, ülkede yaşamı felç edecek kararlar aldı.

 

-Irak Yüksek Bağımsız İnsan Haklar Komiserliği, ülkede 3'üncü ayına giren hükümet karşıtı gösterilerde ekim ve kasım aylarında en az 460 kişinin öldüğünü duyurdu.

 

-Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya'yı olası bir asteroit tehdidinden korumak için güçlerini birleştirme kararı aldı.Onay verilen projeyle ilgili paylaşılan ilk bilgilere göre NASA’nın DART adı verilen uzay aracı, ikiz asteroitlerden birine çarparak rotayı yeniden yönlendirmeye çalışacak.ESA’nın göreve katılacak olan HERA adlı aracı ise, çarpışma sonrası ortaya çıkan bulguları toplayıp analiz üzerine yoğunlaşacak.

 

4 Aralık 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.61 artarak 107.444, Dolar %0.06 azalarak 5.7403, Euro %0.11 azalarak 6.3597, Altın %0.03 azalarak 272.73, Petrol %1.91 artarak 61.98, Bono %0.33 azalarak 12.12'den işlem gördü.

 

5 Aralık 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 2, İstanbul 12, İzmir 13, Antalya 18, Edirne 7, Bursa 11, Kastamonu 9, Sivas 3, Trabzon 10, Erzurum 0, Van 5, Diyarbakır 7, Hatay 13, derece olacak.

OGÜNhaber