31 Ocak 2020 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 31 Ocak 2020 Cuma

-Partisinin il başkanları toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefinde toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığını soran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgelerine yapılanlarla ilgili bilgisi olmadığını öne sürerek, şunları söyledi: "Hiçbir bilgisi yok ama utanmadan soruyor, 'bu paraları nereye harcadınız' diye." Trump'ın İsrail-Filistin planına sessiz kalan Arap dünyasına da seslenen Erdoğan, "Başta Suudi Arabistan, sesin çıkmıyor sesin, ne zaman çıkacak? Ya Abu Dabi yönetimi, bir de oraya katılıp alkış tutuyorlar.  Yazıklar olsun. Başlarında kipa olanlar da alkış tutuyor" diye konuştu

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’a gitti. Bir dizi temaslarda bulunan Kılıçdaroğlu, gazetecilere açıklama yaptığı sırada merkez üssü Sivrice olan 2.1 büyüklüğünde artçı bir deprem oldu.

 Kılıçdaroğlu, “Sivrice’de sayın belediye başkanımızı ziyaret ettik. Artçı sarsıntılar olabilir, deprem bölgesindeyiz. Yaşam tarzı ne olursa olsun bütün insanlarIn, 82 milyonun bu sorununu çözmek, acıyı paylaşmak için yüreğimiz bir. Geldik sayın başkanı dinledik. Yıkılan binalar da umarım kısa sürede yenilenir. Başka bölgelere de gideceğiz, vatandaşları dinlemeye çalışacağız” diye konuştu.

-Şişli Belediyesi'ne yaptığı ziyarette gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beş aydır davet beklediğini söyledi. İmamoglu, İstanbul'ın en önemli meselesinin deprem olduğunu ifade ederek, "Oturalım Sayın Cumhurbaşkanı ile bakanlar, belediye başkanları… Ortamın kahramanı kim olacaksa olsun, umurumda değil. Milletin canını kurtaralım" dedi.

-CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, Çin’in Wuhan kentinden yayılan ve tüm dünyayı alarma geçiren koronavirüsün İstanbul’da 6 yaşındaki Çinli bir çocukta ortaya çıktığını söyledi. Yarkadaş, Sağlık Bakanı Koca’nın Türkiye’de kesin olarak koronavirüs tanısı alan herhangi bir hasta olmadığını öne sürmesi üzerine hastaya koronovirüsü teşhisi konulduğuna dair belge paylaştı ancak Bakan Koca, belgede tanı kısmının yanlışlıkla işaretlendiğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi kaynakları, koronavirüs şüphesi nedeniyle gerekli testlerin yapıldığını ancak sonuçlarının henüz çıkmadığını söyledi.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türk bayrağını yırtan Avrupa Parlamentosu  üyesi Yunan vekil Ioannis Lagos hakkında resen soruşturma başlatıldı. Yapılan açıklamada, Lagos hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 300. maddesinde belirtilen "devletin egemenlik alametlerini aşağılama" suçundan resen soruşturma yürütüleceği kaydedildi.

-'Dışışleri Bakanlığı Emekli Misyon Şefleri' adıyla ortak duyuru bir duyuru yayınlayan emekli büyükelçiler, Kanal İstanbul projesinin Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılacağını söyledi. Altında 126 büyükelçinin imzası bulunan duyuruda, "Atatürk Türkiye'sinin, Lozan Antlaşması'ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması, Türkiye'nin İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğinin kaybedilmesine yol açar" denildi.

-Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük mahallesine 3,5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarında 1996 yılında yaşanan gerginliğin 24. yıl dönümünde, Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botları karşı karşıya geldi. Türk Sahil Güvenlik botları, Yunan Sahil Güvenlik botu ile Kardak'a yanaşmaya çalışan balıkçılara izin vermedi.

-Çin'deki ölümcül Corona virüsü nedeniyle birçok havayolu firması ülkeye uçuşlarını askıya aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, "Korona Virüsü kaynaklı durumu ve son gelişmeleri ulusal ve uluslararası otoritelerle değerlendirmek için; Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenlediğimiz seferlerimizi 9 Şubat’a kadar durduruyoruz" açıklaması yaptı.

-Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı 8 milyon dolarlık bağış tartışılmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bir açıklama da Ensar Vakfı'ndan geldi. Genel Müdür Hüseyin Kader imzası ile yayınlanan yazılı mesajda, Kızılay'dan gelen bağışın ABD'de yurt yapılması için TÜRKEN Vakfı'na bağışlandığı ifade edildi.

-İBB, yapımı 2 yıl önce duran bir metro hattını daha aktif hale getireceklerini duyurdu. 3 Şubat Pazartesi günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla düzenlenecek törenle, 12 km'lik 8 istasyonlu Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu'nda çalışmalar yeniden başlayacak.

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İdlib meselesinde anlaşmalara sadık olmamakla itham ettiği Rusya'dan 'son dakika' açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın suçlamalarına yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, "Moskova Yönetimi'nin Soçi Mutabakatı'ndaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini" savundu.

-Rusya’da bir fabrikada meydana gelen patlamada 5 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden 4'ünün Türk olduğu belirtiliyor.Rusya'nın Oryol Bölgesi'ne bağlı Mtsensk şehrinde kauçuk üreten bir fabrikada sabah saatlerinde gaz patlaması yaşandı. Bölgeye gönderilen Acil Durumlar Bakanlığına bağlı ekipler enkaz altında kalan işçileri kurtarmaya çalıştı.

-Türkiye'nin ABD'den 100 adet almayı planladığı ancak S-400 krizi nedeniyle teslim edilmeyen F-35 uçaklarıyla ilgili çarpıcı bir analiz ortaya çıktı. Time dergisinde yer alan analizde Pentagon uzmanları, F-35 savaş uçaklarının yerdeki hedefleri vurmadaki isabet oranının "kabul edilemez derecede" düşük olduğunu ifade etti.

-Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan corono virüs salgını dünya genelinde hızla yayılıyor. Virüs salgınında ölü sayısı 213'e yükseldi, vaka sayısı ise 9 bini aştı. Corona virüsü son olarak İngiltere'ye sıçradı. İtalya'da ise hükümet corona virüs nedeniyle OHAL ilan etti.

-İnsanoğlunun ilk defa Ay'a ayak bastığı NASA'nın Apollo 11 görevi Armstrong ile birlikte Ay’a giden astronot Buzz Aldrin'in açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.  Aldrin, Ay'a ABD bayrağını diken kişinin aslında kendisi olduğunu, fotoğrafı çeken kişinin Neil Armstrong olduğunu belirtti. Aldrin'in bu açıklaması sonrası Ay yüzeyine ABD bayrağını Neil Armstrong’un diktiğine yönelik genel kanı ortadan kalkmış oldu.

-31 Ocak 2020 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0,04 azalarak 119.801, Dolar %0,13 artarak 5.9835, Euro %0,11 artarak 6.6045, Altın %0,30 artarak 303.92, Petrol %0,45 artarak 57.59, Bono %0,90 artarak 10.05'den işlem gördü.

-1 Şubat 2020 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 12, İzmir 17, Antalya 18, Edirne 19, Bursa 12, Kastamonu 3, Sivas -1, Trabzon 10, Erzurum -1, Van 0, Diyarbakır 8, Hatay 15, derece olacak.

OGÜNhaber