30 Ekim 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 30 Ekim 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Meclis grup toplantısında konuştu, Erdoğan ; ''Ruslarla ortak devriye çalışmalarını cuma günü başlatıyoruz. Şayet teröristlerin çıkartılamadığını görürsek harekat hakkımızı saklı tutuyoruz'' dedi. Erdoğan grup toplantısının ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede ise 13 Kasım'da yapılması planlanan ABD ziyaretiyle ilgili olarak “Henüz kararımı vermedim” dedi. Sözlerine devam eden Erdoğan ; 'Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı için "İnlerine girdik, başlarına yıktık" dedi. Erdoğan grubunu da meclis ve parti çalışmalarına katılım için de "Allah rızası için grubumuzu darda zorda bırakmayın" diye uyardı.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın YPG/PKK'lı teröristlerin güvenli bölgeden çekildiğine ilişkin bildirimlerine inanmak zorunda olduklarını, ancak teröristlere güvenmediklerini söyledi.Çavuşoğlu, önceliklerinin Suriye krizini, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı doğrultusunda, Suriyelilerin sahiplendiği bir süreç dahilinde bitirmek olduğunu söyledi. Çavuşoğlu İtalyan gazetesine verdiği röportajda terör örgütü DEAŞ elebaşısı Ebubekir El Bağdadi'nin ölü ele geçirildiği operasyonda, Türkiye ve ABD’liler arasında bilgi alışverişi ve koordinasyon olduğunu söyledi.

 

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen Türkiye karşıtı 2 tasarıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Akar açıklamasında alınan kararlarla ilgili "Müttefiklik ruhuna aykırı bir karar" dedi.

 

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında konuştu. ABD'ye sözde Ermeni soykırımına yönelik tasarı hakkında tepki gösteren Kılıçdaroğlu, 'Benim dediğimi yapmadın, ben egemen gücüm intikam alırım, Ermeni olaylarını gündeme getiririm derseniz bu doğru değildir. Bunu kabul etmiyorum ve doğru bulmuyorum' dedi.

 

-FETÖ kumpaslarından Ergenekon davası sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Yüce Divan'da yargılanacak. Yargılamayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu yapacak. Yerel mahkemenin kararıyla beraat eden Başbuğ, Ergenekon kumpasında yargı süreciyle ilgili “Burada kimse af istemiyor. Benim zaten Yüce Divan'da yargılanmam lazım" demişti.

 

-İzmir'in Selçuk ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Şirince mahallesindeki etkinliğe katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, eski belediye başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ve çevresindeki bazı kişilerin sözlü ve fiziksel saldırısına uğradı. Köy sakinleri, yaşananlara tepki gösterip Ülgür ve beraberindekilerden mahalleyi terk etmelerini istedi. Jandarma, olay sonrası Ülgür ve yanındaki kişiyi gözaltına aldı.

 

-Maltepe Belediyesi ile imzaladıkları toplu iş sözleşmesinin uygulanmadığı gerekçesiyle iş bırakan işçilerin eylemi 6'ncı gününe girdi. İşçi temsilcileri eylemin sonlandırılması için kazanılan hakların uygulanması ve işten çıkarılan arkadaşlarının işe iade edilmesini talep ediyor.

 

-Esenyurt Akçaburgaz’da bulunan bir fabrikada çalışan yaklaşık 50 işçi geçtiğimiz cuma günü yemekhanede makarna, ıspanak, yoğurt ve ekler yemiş ve işçiler zehirlenme belirtisi ile hastanelere başvurmuştu. Aynı gün yine aynı yemek şirketinin yemek verdiği bir başka fabrikanın işçileri de bugün mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle özel bir hastanelere başvurdu. Yaklaşık 30 işçi hastane de tedavi altına alındı, bazı hastalar ise taburcu edildi.

 

-Son dönemde sık sık Türkiye ile ilgili tweet'ler atan ABD Başkanı Donald Trump, dün gece Temsilciler Meclisi'nden geçen Türkiye karşıtı iki tasarı sonrasında herkesi şaşırtarak hiç bir tweet atmadı ve bu durum dünya basınında Trump'ın sessizliğe bürünmesi olarak değerlendirildi.

 

-İsrail, dünya genelindeki bütün diplomatik temsilciliklerinin bugün hizmet vermeyeceğini duyurdu. Karar kapsamında kapatılan diplomatik temsilciliklerde bugün işlem yapılamayacak.

 

-Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifa etmemesi halinde akan kanın durmayacağını söyledi.

 

-Lübnan'da ekonomik kriz ve yolsuzluğa karşı başlayan protestoların dinmemesi nedeniyle Başbakan Hariri'nin bugün istifa edeceği öne sürüldü.


-İstanbul polisince düzenlenen operasyonda, 189 gergedan boynuzu, fil dişi ve damla tespih, 2 adet fil dişi, gergedan boynuzu, piton yılanı derisi, fil dişinden imal edilmiş objeler ele geçirildi. Ele geçirilen ürünlerin piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon 500 bin lira olduğu belirlendi.Kaçak olarak Rusya, Ukrayna ve Baltık ülkelerinden getirilen malzemelerle ilgili Azerbaycan uyruklu N.S. gözaltına alındı ancak adli kontrol hükmüyle serbest bırakıldı.

 

30 Ekim 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.36 azalarak 99.483, Dolar %0.18 azalarak 5.7273, Euro %0.15 azalarak 6.3677, Altın %0.12 artarak 274.82, Petrol %0.29 azalarak 61.41 Bono %0.05 azalarak 12.83 den işlem gördü.

 

31 Ekim 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 20, İzmir ve Antalya 25,  Edirne 20, Bursa 21, Kastamonu ve Sivas 18, Hatay 24, Trabzon 17, Erzurum 14, Diyarbakır 22, Van 15, derece olacak.

OGÜNhaber