3 Şubat 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 3 Şubat 2020 Pazartesi

-Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İdlib'de rejim unsurları tarafından yapılan yoğun topçu atışı neticesinde 5 askerimiz şehit oldu, son gelen bilgilere göre saldırı da bir de sivil bir presonelimizin hayatını kaybettiği belirtildi.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu.  Erdoğan, İdlib'deki hain saldırıya ilişkin, " Tespit edilen 40'a yakın nokta şu anda sürekli operasyonun hedefleri arasında ve ilk belirlemelere göre de 30 ila 35 civarında karşı taraftan Suriyeli, o ekibin içerisinde, etkisiz hale getirilmiş vaziyette. Fakat noktayı koymak yok, aynı şekilde operasyon devam ediyor. Özellikle Rus yetkili makamlarına da 'Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın.' Çünkü burada biz bir taraftan şehit verirken, bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz." dedi.

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karargah'ta yapılan kısa durum değerlendirmesinin ardından, TSK’nın komuta kademesiyle Suriye sınırına gitti.Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamada, "Bu menfur saldırıyı yapanlardan hesap sorulacak ve benzeri saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımız en sert şekilde kullanılacaktır" denildi.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'nin İdlib kentinde dört askerimizin şehit düşmesine, dokuz askerimizin yaralanmasına yol açan rejim güçleri saldırısının ardından açıklama yaptı.Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

İdlib’de şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.”

-İdlib'de 5 askerin ve bir 1 sivil personelimizin şehit olduğu, 9 askerin de yaralandığı hain saldırıyla ilgili açıklama yapan MHP lideri Bahçeli, "Astana, Soçi ve Cenevre süreçlerinin anlam ve inandırıcılığı artık kalmamıştır. Rusya bir yanda masalarda uzlaşma pozları verirken, diğer yanda Suriye rejimini kışkırtmış, askeri operasyonlara teşvik etmiştir." ifadelerine yer verdi. Bahçeli, açıklamasını "Bu saldırının yapılması sadece alçaklık ve ahlaksızlık değil, aynı zamanda düşmanlıktır. İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmelidir." sözleriyle sürdürdü.

-Türk ve Rus askerleri tarafından, Suriye'nin Ayn el Arap bölgesinde bugün yapılması planlanan devriye iptal edildi.  Rusya'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Rusya'yı operasyon konusunda uyarmadığı için Türk askerinin Suriye ordusu tarafından vurulduğu belirtildi.

-Rusya Savunma Bakanlığı'nın; Türkiye'nin İdlib'deki operasyonları nedeniyle Rusya'yı uyarmadığı ve İdlib'deki saldırının bu nedenle gerçekleştiği iddiasına ilk yanıt AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Çelik, "Rusya’ya bilgi verilmediği şeklindeki açıklama doğru değil. Türkiye Rusya’ya düzenli ve anlık bilgi vermektedir. Bu son olayda da bilgi verilmiştir" ifadelerini kullandı.

-''Türkiye'de korona virüs tanısı olan hiçbir vaka yok". Açıklamayı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı. Bakan, Çin'in Wuhan kentinden getirilenlerin sağlık durumunun iyi olduğunu, şu an için hastalık tespit edilmediğini, ilk tahlil sonuçlarının da açıklanacağını söyledi. Öte yandan karantina altındaki vatandaşların kaldığı Ankara  Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi de görüntülendi.

-CHP Erzurum İl Başkanlığı kongresinde başkanlığa aday olan gazeteci Orhan Bozkurt, kürsüde konuşma yaptığı sırada saldırıya uğradı.Konuşması sırasında salonda bulunan bir grup tarafından sözü sürekli kesilen Bozkurt, delege olmadıklarını ileri sürdüğü grupla sözlü tartışmaya girince tansiyon bir anda yükseldi.Mevcut Başkan Bülent Oğuz'u destekledikleri iddia edilen grup, daha sonra kürsüde konuşma yapan Orhan Bozkurt'un üzerine yürüdü. Orhan Bozkurt'la birlikte eşi Merve Bozkurt'a da saldıran grup, partililerin araya girmesiyle etkisiz hale getirildi.

-7 yıl önceki Gezi Parkı eylemlerinde gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin görülen davada yeni bir gelişme yaşandı. Jandarma Genel Komutanlığı, Elvan'ın kendi güvenliğine gerekli özeni göstermediği için tali kusurlu olduğunu iddia etti. Raporda, zet tüfeği kullanan kolluk görevlisinin olayın meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu da belirtildi.

-İstanbul Barosu, avukatlara adliyelerde yiyecek ve içecek fiyatlarının hakim, savcı ve adliye personelinden daha yüksek fiyata satılması nedeniyle boykot kararı aldı. Avukatlar bugünden itibaren adliyelerdeki kafeteryalardan alışveriş yapmayacak.

-İlk olarak İstanbul’da, ardından ise deprem bölgesi Elazığ’da kendini ‘Robin Hood’ olarak tanıtan hayırsever vatandaş, kent merkezi ve köylerde evleri hasar gören depremzedelere zarf içinde para yardımında bulunup, bakkal borçlarını kapatmıştı. Bu sefer ise kendini Trabzon’da gösteren ‘Robin Hood’ , sokakları gezerek çocuklara 200 TL, evlere ise zarf içinde para verdi.Kentte çoğunlukla Suriyelilerin yaşadığı Esentepe Mahallesi’nde gezen hayırsever vatandaş, ihtiyaç sahibi  kişiileirn de bakkal borçlarını kapattı.

-Ankara-Atina hattında Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları sebebiyle gerilim devam ederken Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos açıklamalarda bulundu. Oruç Reis isimli sismik araştırma gemisinin Yunan kıta sahanlığına girdiğine dair haberleri değerlendiren Yunan Bakan, "Acilen karşılık vermeliyiz... Türklerin bizim reflekslerimizi test ettiğini biliyoruz" dedi.

-İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, ABD tarafından sunulan sözde yüzyılın anlaşmasını görüşmek üzere toplanacak olan İslam İşbirliği Teşkilatının toplantısına İran’ın katılımının Suudi Arabistan tarafından engellendiğini ileri sürdü.

-Eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Ukrayna’nın dağılarak yerine 5 yeni ülkenin oluşacağını iddia etti. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, istifa eden Başbakan Aleksey Gonçaruk’a bir şans daha vermek istediğini söyledi.

-ABD Senatosu’nda ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik azil yargılaması bu hafta sona eriyor. Soruşturmada final oylamasının Çarşamba günü yapılması bekleniyor.Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki ABD Senatosu'nun Trump’ı aklamasına kesin gözüyle bakılıyor.

-Çin’in Wuxi kentinde, uzmanlar Corona virüsünü 15 dakikada tespit edebilecek yeni bir test geliştirdi.Çin Bilim ve Teknoloji Ofisinin yapılan açıklamaya göre, geliştirilen yeni test kişide virüsün olup olmadığını 8-15 dakika arasında tespit edebiliyor.Test kitinin seri üretime geçtiğini bildiren uzmanlar, testin günde 4 bin kişide uygulanabileceğine vurgu yaptı. Hükümet yetkililerinin de destek verdiği test, Çin’in Hubei bölgesinde uygulanmaya başlandı.

-3 Şubat 2020 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.13 artarak 119.300, Dolar sabit değerinde kalarak 5.9851, Euro %0.22 azalarak 6.6241, Altın % 0.56 azalarak 303.65, Petrol %0.41 azalarak 56.39, Bono %0.59 artarak 10.26'dan işlem gördü.

-4 Şubat 2020 Salı  günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 11, İstanbul 15, İzmir 18, Antalya 18, Edirne 18, Bursa 19, Kastamonu 9, Sivas 4, Trabzon 11, Erzurum 0, Van 2, Diyarbakır 6, Hatay 11, derece olacak.

OGÜNhaber