3 Aralık 2019 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 3 Aralık 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra'daki NATO zirvesi öncesi açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Haddini bilmez kişi bu ülkeden kaçtı ama gittiği ülke tarafından korunmuştur. Operasyonla karga tulumba alır mı bunu zamanla görürüz" dedi. NATO'nun çok önemli bir ittifak olduğunu belirten Erdoğan, "Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır. Müttefiklerimizden güçlü bir dayanışma bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 yıllık görev süresi içinde ilk kez veto hakkını kullandı ve 13 termik santrale 2,5 yıl daha filtre takmadan çalışma izni veren kanunu veto etti. AKP'den ise "veto edilen maddenin yasadan çıkarılacağı" açıklaması geldi.

 

-Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sert sözlerle yüklendi. "Erdoğan Ailesi Türk savunma sanayisini ele geçirmeye çalışıyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Ethem Sancak çantacıdır. Tank Palet Fabrikası'nda esas iş Talip Öztürk'te" diye konuştu.

 

-İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için açıklamalarda bulundu. Akşener EYT mağdurlarının dertlerine deva olmanın anlatıldığı gibi zor olmadığını söyleyerek, "EYT’li kardeşlerimi rahatlatmak, dertlerine deva olmak, öyle anlatıldığı, öyle şişirildiği gibi zor değil. Bir maliyeti var ama Türkiye'nin o maliyeti göğüsleyecek imkanları da var." dedi.

 

-DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hem geçim ücreti hem de milli gelir artış dikkate alındığında 2020 yılı asgari ücretinin en az net 3 bin 200 TL olması gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndaki milli gelir hesabına bakıldığında 2020 yılında asgari ücretin 2.600 TL olması gerektiğini vurguladı. Asgari ücret için ikinci toplantı 10 Aralık'ta yapılacak. DİSK 2019 yılı için 2800 TL asgari ücret talep etmişti, asgari ücret 2020 TL olarak belirlenmişti.

 

-Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliğinden, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sağlık durumuyla ilgili açıklama yapıldı.Açıklamada; yapılan laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri sonrasında akut hayatı tehdit edici patoloji saptanmadığı ve gerekli anabilim dallarının görüşleri doğrultusunda Demirtaş'ın, poliklinik kontrol önerisiyle taburcu edildiği söylendi.

 

-Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partisinin ismi konusunda 2-3 alternatif üzerinde durulurken, İçişleri Bakanlığı’na resmi kuruluş dilekçesi verilene kadar ismin netleştirileceği bildirildi. Parti logosu olarak güneş figürünün beğenildiği öğrenildi.

 

-Üsküdar Belediye Meclisi’nde CHP grubu tarafından gündeme getirilen araştırma komisyonu kurulması önerisi AKP ve MHP’li üyelerin oyları ile reddedildi. AKP grubu, yolsuzluk iddialarını ‘münferit’ olarak değerlendirdi.

 

-İki gün önce 31 yaşındaki Mert Alpaslan ve 37 yaşındaki Efe Sarp isimli iki amatör dağcının Uludağ'da iki gündür kaybolmasının ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ekiplerin yaptığı çalışmalar sırasında kayıp iki dağcıya ait olacağı düşünülen ayak izlerine rastlandı. Ayak izlerini takibe alan ekipler dağcıların Göller Bölgesine doğru ilerleyebileceğini ön görerek arama çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdı

 

-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), uluslararası bir yayın platformunun 18 yaş üstü yayınlara zorunlu PIN uygulaması getirmesinin diğer benzer platformlara da örnek olması gerektiğini belirtti.Süreç içinde yerli ve yabancı yayın platformlarıyla sıkı diyalog süreci başlattığını vurgulayan RTÜK Türkiye’nin milli güvenliği ile genel ahlaka aykırı, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine dair gösterilen tavrı aynı hassasiyetle karşılayan yayıncılara da teşekkür etti.

 

-İstanbul’da 6.5 milyon kullanıcıya doğalgaz dağıtım hizmeti veren İBB şirketlerinden İGDAŞ, erken uyarı sistemi sayesinde depremden 5-10 saniye önce tüm doğalgaz vanalarını kapatacak.

 

-İYİ Parti Antalya İl Başkanlığı binasında yangın çıktı. Yangında dumandan etkilenen İl Başkan Yardımcısı ve Sekreteri Yusuf Vermez, kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı.Elektrik panosundan çıktığı tahmin edilen yağın itfaiye tarafından yaklaşık 1 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alındı.

 

-ABD Başkanı Trump, bugün başlayan NATO Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulundu. Trump, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklaması yapan Macron'a "Böyle demek nahoş ve aşağılayıcı bir açıklama" dedi. Trump Türkiye'nin NATO üyesi olarak kalması konusunda da açıklamalarda bulundu. Trump, "Erdoğan'la iyi anlaşıyoruz" dedi.

 

-Suriye’de faaliyet gösteren YPG/PYD’nin PKK terör örgütünün uzantısı olarak kabul edilmesi için NATO’da veto restleşmesi sürerken, Türkiye’ye bir darbe de Rusya’dan geldi. Rusya ile PYD/YPG'nin anlaştığına dair iddia ortaya atıldı.

 

-NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Polonya veya Baltık ülkelerine yönelik herhangi bir saldırıya karşılık vereceğini söyledi.

 

-Kuzey Kore, nükleer müzakerelerle ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae Song ABD'nin nasıl bir Noel hediyesi alacağına kendilerinin karar vereceğini söyledi.

 

-Küresel ısınmanın Dünya'nın su seviyesini artırdığı gerçeği bilim insanlarının gökyüzünden çektiği fotoğraflar ve analizlerle korkutucu bir şekilde gözler önüne serildi. ABD'nin Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yer alan araştırmada Grönland'taki Store Buzulu'nun erimesinin korkunç boyutlarda ortaya çıktı.

 

3 Aralık 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.60 artarak 108.649, Dolar %0.07 azalarak 5.7375, Euro %016 azalarak 6.3563, Altın %0.34 artarak 271.14, Petrol %0.18 azalarak 60.81, Bono %0.25 azalarak 12.16'dan işlem gördü.

 

4 Aralık 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 3, İstanbul 10, İzmir 12, Antalya 18, Edirne 5, Bursa 10, Kastamonu 10, Sivas 5, Trabzon 11, Erzurum 2, Van 8, Diyarbakır 12, Hatay 17, derece olacak.

OGÜNhaber