29 Mayıs 2020 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri...

Haber Turu 29 Mayıs 2020 Cuma

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'un fethinin 567. yılı dolayısıyla Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunacağını açıklaması Yunan basınını ayağa kaldırdı. Cumhurbaşkanı, 'Ayasofya’da Fetih Suresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini hep birlikte yaşayacağız. ' dedi.

- ABD Başkanı Trump'tan, Minneapolis'teki gösterilere ilişkin Belediye Başkanı ve protestoculara sert uyarı geldi: 'Bu eşkıyalar, George Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem' dedi.

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül 'Adliyelere girişte ateş ölçümü yapılacak, ateşi 38 dereceyi geçenler sağlık kurumuna yönlendirilecek." dedi. Aynı zamanda Gül, "Adliyelere girecek kişi ve duruşma salonuna alınacak izleyici sayıları sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak belirlenecek." ifadelerini kullandı.

- Türkiye ekonomisi koronavirüsü salgınının etkilerinin tam olarak hissedilmediği 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.5 ile beklentilerin altında büyüdü. Ekonomistler yüzde 5-5.5 arası bir büyüme bekliyordu.

- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan LGS sınavı ile ilgili açıklama geldi. Sınavın sosyal mesafeye uygun yapılabilmesi için okullardaki kütüphane, yemekhane ve spor salonu gibi geniş alanların da kullanılabileceğini belirten Selçuk, tedavi gören öğrencilerin hastanelerde sınava girebileceğini söyledi

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni destek paketlerinin ayrıntıları netleşiyor. Yaş gruplarına göre özel tatil kredileri sağlanacak. Orta gelirliyi ev sahibi yapmak için düşük faizli konut kredileri devreye alınacak.

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Nisan ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 41.4, ithalat yüzde 25 azaldı.Dış ticaret açığı yüzde 67 artarak 2 milyar 732 milyon dolardan, 4 milyar 564 milyon dolara yükseldi.

- Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hasta yoğunluğunda yaşanan azalmaya bakıldığı zaman şu anki virüsün daha önceden piyasada dolaşan virüsten daha az hasta etme etkisi olduğunu söyledi. Özlü, "Ama bu bizde gevşemeye yol açmamalı. Elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

- Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 4 bin 711'e ulaşan Hindistan'ın, salgının çıkış noktası olan ve 4 bin 634 ölüm açıklanan Çin'i geride bıraktığı bildirildi. Ülke genelindeki vaka sayısı 165 bin 799’a yükseldi.

- Kocaeli’de doğum yapan kadını taşımayı reddederek aracından indiren taksi sürücüsü, savcılık tarafından yardım yükümlülüğünü yerine getirmeyerek anne ve bebeğinin hayatını tehlikeye attığına karar verilerek ev hapsine alındı. Savcılık tarafından olayla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın ise devam ettiği belirtildi.

- 29 Mayıs 2020 Cuma günü borsa piyasaları; BIST %0.26 azalarak 105.096, Dolar %0.26 artarak 6.8311, Euro %0.83 artarak 7.6101, Altın %0.83 artarak 379.54, Petrol %2.22 azalarak 35.23, Bono %1.10 artarak 9.17'den işlem gördü.

- 30 Mayıs 2020 Cumartesi günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 21, İstanbul'da 20, İzmir ve Antalya'da 23 derece olacak.
OGÜNhaber