27 Ocak 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 27 Ocak 2020 Pazartesi

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ ve Malatya'daki depremzedelere yapılacak yardımlarla ilgili bilgiler verdi. Bölgeye 24 milyon TL destek gönderildiğini söyleyen Soylu, ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlara 41 bin lira yardımda bulunulacağını da açıkladı.

-AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ'da meydana gelen depremde 39 kişinin hayatını kaybettiğini, hastaneye başvuran 1607 kişiden 1516'sının taburcu edildiğini açıkladı. 'Elazığ ve Malatya Yardım Kampanyası'na vatandaşların yoğun ilgisinin devam ettiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi: "5 milyon 312 bin 85 lira kampanya kapsamında oluşturulan banka hesaplarına ve 25 milyon 252 bin 280 lira SMS yoluyla olmak üzere toplam 30 milyon 564 bin 365 lira yardım toplanmıştır. Elazığ şehir merkezinde, 1 bina enkazında arama kurtarma çalışmaları sürmektedir. Çalışmalar, AFAD koordinasyonunda 21 farklı kamu kurumu, sivil kurum ve kuruluştan 3 bin 829 personel, 22 arama kurtarma köpeği, 568 kara aracı ve 5 hava aracıyla devam ediyor." Sson dakika gelen habere göre de depremde can kaybı 40'a yükseldi.

-CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, geçen Çarşamba günü Ankara’daki evinde rahatsızlanması üzerine Ankara Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı.Baykal, solunum yolu enfeksiyonu teşhisiyle hastanede tedavi altına alındı. Sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenilen Baykal’ın tedavisine 1-2 gün daha devam edileceği bildirildi.

-Ankara-İzmir arasında 2022'de seferlerine başlayacak Yüksek Hızlı Tren için çok kritik ve hayati bir uyarı geldi. Hat üzerinde en az 30 tane obruk olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, "Çorlu'daki normal tren yoluydu, buradaki daha tehlikeli. YHT 250 kilometre hızla geçecek, oradaki sarsıntı obruk oluşumunu arttırır diye düşünüyoruz" dedi.

-Corona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 80'e ulaşırken, İzmir'de yüksek ateş şikâyetiyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan bir iş insanı büyük panik yarattı. İlk olarak sosyal medyada yayılan iddialar, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün duyurusuyla açıklığa kavuştu.Yaklaşık 10 gün önce iş seyahati için gittiği Çin’den dönen 30 yaşındaki K.Ü., öksürük ve ateş şikâyetiyle özel bir hastaneye başvurdu.Hastanın yapılan muayenesinde ateş tespit edilmediği ve solunum sıkıntısı bulgusuna rastlanmadığı ,n-CoV hastalığının görülmediği tespit edildi.

-İstanbul Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin 18'i tutuklu 58 sanıklı davada, mütalaa açıklandı.Savcı, saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov’un 39 kişiyi kasten öldürme ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

-15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde taksi şoförü boğaza atlayarak, intihar etti.İhbar üzerine yönlendirilen Deniz Polisi ve Kıyı Emniyeti ekipleri atlayan kişiyi bulmak için boğazda arama çalışması başlattı.Olay nedeniyle köprünün Anadolu-Avrupa yönünde trafik yoğunluğu oluştu.taksi şöförünün intihar ettiği ansa kameralara yansıdı!

-Türkiye'nin, Avrupa Birliği hayali devam ederken Almanya Başbakanı Angela Merkel'den flaş bir açıklama geldi... Türkiye'nin AB'ye girme süreci devam ederken Merkel, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın AB'ye girişi ile ilgili bir açıklama yaptı. Merkel, Mart ayında yapılacak AB Zirvesi'nde bu iki ülkenin AB müzakerelerine başlanacağının sinyalini verdi.

-ABD ile İran arasında Aralık ayının sonunda başlayan gerilim, ABD'nin İran Devrim Muhafızları Generali Kasım Süleymani'yi öldürmesiyle tırmanmıştı. Yaşananların ardından İran Cumhurbaşkanı bugün çok sert bir açıklama yaptı.Ruhani, “Trump’ın kurumlar ile halk arasında yaratmaya çalıştığı uçurumu oluşturmasına izin vermemeliyiz. Birlikte olmaya devam etmeliyiz. Sırtınızı 21 Şubat’ta yapılacak seçimlere dönmeyin. Geniş bir katılım olsun” dedi.

-Libya’da Hafter’e bağlı milislerin sözcüsü ülkede krizin silahla çözülebileceğini savundu. Sözcü ayrıca Misrata yakınlarına düzenledikleri saldırının savunma amaçlı olduğunu öne sürdü.

-Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği binasının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge yakınlarına 5 füze düştü. Düşen 5 füzenin birinin, büyükelçilik binasına isabet ettiği bildirildi.

-Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 80'e yükseldi. Yetkililer yaklaşık 3 bin kişinin virüsle enfekte olduğunun tespit edildiğini duyurdu.

-Brezilya'nın güneydoğusunda etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısı 53'e, kayıp sayısı ise 25'e yükseldi.

-Afganistan devletine ait Ariana Afgan Havayolu'na ait bir uçak düştü haberi Reuters'ın son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.Uçağın Gazni kentinde düştüğü belirtildi. Yerel basın uçakta 83 kişinin olduğunu yazdı.Afgan yetkililer yolcu uçağının düştüğünü doğruladı ancak Ariana Havayolları’nın iki numaralı yöneticisi Mirzakwal, uçağın düştüğüne dair iddiaları yalanladı.

-İranlı Caspian Airlines'a ait Tahran-Mahşehr seferini yapan yolcu uçağı Mahşehr şehir merkezindeki bir karayoluna acil iniş yaptı.Devlet ajansı IRNA yapılan açıklamada yolcuların sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

-NBA'in efsane ismi, uzun yıllar Los Angeles Lakers formasını giyen ,kimilerine göre Michael Jordan'la birlikte tarihin en iyi oyuncusu olan Kobe Bryant, Kaliforniya'da geçirdiği bir helikopter kazası sonucunda hayatını kaybetti. Ayrıca Kobe Bryant'ın 13 yaşındaki kızı Gianna Bryant'ın da kazada yaşamını yitirdiği belirtildi. Kobe Bryant'ın, 42 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından spor dünyası yasa boğuldu. Kariyeri boyunca pek çok başarı elde eden Kobe Bryant, NBA tarihinin bir maçta en fazla sayı atan NBA oyuncusu, NBA All Star maçına üst üste en fazla seçilen oyuncusu gibi pek çok rekora imza attı. Kobe Bryant, geçtiğimiz yıllarda THY'nin reklamında oynayarak Oscar ödülü de kazanmıştı.

-27 Ocak 2020 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.84 azalarak 121.115, Dolar %0.01 artarak 5.9432, Euro %0.03 azalarak 6.5523, Altın % 0.77 artarak 302.66, Petrol %2.97 azalarak 58.11, Bono sabit değerinde kalarak 10.07'den işlem gördü.

-28 Ocak 2020 Salı günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıkları;Ankara 5 , İstanbul 10, İzmir 15, Antalya 16 derece olacak.
OGÜNhaber