25 Kasım 2019 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 25 Kasım 2019 Pazartesi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Türkiye ile Katar arasındaki Yüksek Stratejik Komitesi'nin Beşinci Toplantısı2nın icrası kapsamında bu sabah Katar'a gitti.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de meydana gelen deprem ve toplanma alanı sayısını açıkladı. Soylu; 'Ülkemizde geçen yıl kaydedilen deprem sayısı 22 bin 899'dur. Bu yıl ise 20 bin 940'tır. Türkiye'de 16 bin 427 toplanma alanımız var. Türkiye'de 2018 ve 2019'da tamamlanan afet konutu sayısı 2 bin 640, inşaatı devam eden konut sayısı ise 3 bin 108'dir.'dedi.

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den hükümlülere yönelik önemli bir açıklama geldi , Gül; ''Bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarını evde çekmesi alternatifi üzerinde duruyoruz'' dedi. Kadına yönelik şiddetin çözümüne ilişkin yöntemleri de değerlendirdiklerini aktaran Gül, "Gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse uygulamalarda bu fiilleri engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri diğer kurumlarla işbirliği halinde almak kararlılığındayız." ifadesini kullandı.

- Milli Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanlığınca, bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili "Harekat bitti ama sızma, taciz ve saldırılar var. Meşru müdafa kapsamında bunlara karşılık veriliyor." açıklamasında bulunuldu.Pençe Harekatları'yla ilgili bilgiler veren güvenlik kaynakları; "Pençe operasyonlarında bugüne kadar 163 terörist etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin Beştepe’ye gittiğine dair ‘haberin’ kaynağı olduğu belirtilen gazeteci Talat Atilla ile yedi yıldır görüşmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu televizyonda yaptığı “Doğrudur” açıklaması için “Partiyi karıştırmanın Erdoğan’ın amaçlarından biri olduğunu söyledim. ‘Doğrudur’ dedim. Gidenlere dair bir bilgim varmış gibi çarpıtılmak isteniyor” dedi.

- Muharrem İnce, ‘Erdoğan ile görüşen CHP’li’ iddiası ile yaptığı açıklamalarının, daha önce kendisine yer vermeyen bazı medya kuruluşlarında yayınlanmasıyla ilgili bugün bir tweet atarak yorumda bulundu. İnce ; ''Cumhurbaşkanı kampanyasında 107 miting yaptım.Yandaş medyada tek satır haber olmadım. Bugün yandaş medya beni pek sever oldu.Geçmişte beni yazmayarak, bugünse yazarak bana zarar vermeye devam ediyor. Yandaş medya senden gelecek hayır Allah'tan gelsin. '' ifadelerini kullandı.

- CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da 'saraydaki CHP'li ' gündemiyle ilgii açıklama yaptı. Kaftancıoğlu; “Bence gazetecilerin oturup özellikle havuz medyasındaki gazetecilerin siyaseti ya da CHP’yi tartışmak için fırsat bulmaları yerine ‘bu gazetecilik nasıl oldu da bu hale geldi, nasıl oldu da gazetecilik üzerinden tetikçilik yapılırmış’ sorusunu gazetecilik yapan sizler aracılığı ile ben kendine gazeteci diyenlere sorulmasını, tartışılmasını isterim” dedi.

- Türkiye’yi günlerdir meşgul eden tartışmada ‘Saray'da Erdoğan ile görüşen CHP'li’nin Muharrem İnce olduğunu öne süren gazeteci Talat Atilla'dan yeni bir açıklama daha geldi. Haber kaynağını açıklamayacağını ifade eden Atilla, "Haber kaynağımı medya derimi yüzse, mahkemeler müebbet verse, bana saldıranlar alçaklıkta sınır tanımasa da açıklamayacağım" dedi.

- Van'ın Çatak ilçe kırsalına düzenlenen operasyonda terör örgütü PKK'ya ait silah ve mühimmat ele geçirildi.Arazide yapılan arama tarama çalışmalarında terör örgütü PKK’ya ait 2 AK-47 Kalaşnikof piyade tüfeği ve bir miktar mühimmat ele geçirildi. Bölgedeki operasyonlar sürüyor.

- Aydın'ın Didim ve Kuşadası ilçelerinden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan 93 göçmen yakalandı. Göçmenler kimlik tespit işleminin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

- Çin hükümetinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamplarda tutulan Uygur Türklerine uygulanması için verdiği beyin yıkama talimatlarına ilişkin ilk defa resmi bir belge basın kuruluşlarına sızdırıldı.Bu belgedeki emirler; kampların yüksek güvenlikli bir hapishane olduğunu, ciddi bir disiplin sistemi ile cezaların yer aldığını, kamplardan kaçışların olmaması için önlemlerin alındığını ortaya koyuyor. Oysa, Çin hükümeti şimdiye kadar bu kampların gönüllü eğitim ve çalışma kampları olduğunu öne sürüyordu.

- Geçmişte Türkiye karşıtı açıklamalarıyla diplomatik krize sebep olan Enver Gargaş, Bahreyn'de katıldığı bir zirvede açıklamalarda bulundu. Gargaş, "Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesi gözlerimizi açtı" dedi.

- ABD'li milyarder ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 2020 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti'den resmi olarak aday adaylığını açıkladı.

- Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Goma kentinde bir yolcu uçağı yerleşim yerine düştü. Korkunç kazada en az 24 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

- Fizikte bilinen temel kuvvetler, çekim gücü, elektromanyetik güç, güçlü atom gücü ve zayıf atom gücü olarak isimlendiriliyor ve bunların her birinin kendi güç taşıyıcı parçacıkları var, bu kuvvetler aynı zamanda dört doğa gücü olarak anılıyor. Macar bilim insanları, evrenin işleyişi anlayışımızı sil baştan değiştirebilecek 'beşinci kuvveti' bulduklarını duyurdu .Güneş ısısında teknolojik cihazların çalışma prensiplerine kadar her etkileşimi yöneten temel doğa güçlerine beşinci olan bu gizemli parçacığın adına "X17 parçacığı" adını verdi. Bilim ekibi X17 parçacığına, uyarılmış bir helyum azotunun, bozunmaya uğrarken nasıl ışık yaydığını araştırırken ulaştı.söz konusu bulgu için "dünyamızı karanlık maddeye bağlayan parçacık olabilir" şeklinde ifade ediyor.
OGÜNhaber