25 Eylül 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 25 Eylül 2019 Çarşamba

-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasından dolayı kutladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, tebriklerini ileten Bahçeli'ye, "Bu hassasiyetinize özellikle çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Allah yar, yardımcımız olsun. Rabbim şifalar versin inşallah." karşılığını verdi.

-Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında daha yeşil bir Türkiye ve mahkumların topluma entegrasyonu için iki yeni iş birliği protokolü imzalandı.Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Son 17 yılda, 5,3 milyon hektar alanda çalışarak, 4,3 milyar fidanı toprakla buluşturduk" dedi.

-Cumhuriylet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AK Parti tarafından kendilerine sunulan yargı paketiyle ilgili değerlendirmesinde, "Eğer iktidar böyle bir yargı paketi sunuyorsa sunacağı ilk yer TBMM'dir.Daha sonra bu ilgili komisyonlarda incelenir ve Genel Kurul’a gelir. Burada komisyonları devre dışı bırakmak demek, TBMM’yi devre dışı bırakmak demektir.''dedi.

-Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, "İktisadi faaliyet ikinci çeyrekten itibaren dengelenme sürecine girdi. Toparlanma ve dengelenme yılın ikinci yarısında da devam ediyor. Enflasyondaki iyileşme önümüzdeki dönemde de sürecek" dedi. Faiz indirimine yönelik mesaj veren Uysal, "Para politikasındaki hareket alanının önemli bir kısmını önden yüklemeli olarak kullandık" ifadelerini kullandı.

-İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, son dönemde AKP’den ayrılan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan hakkında kapsamlı bir analiz yazdı. Laura Pitel imzalı haberde AKP’li bazı yetkililer de isim vermeden görüş paylaştı. AKP’li yetkili parti içinde ”Eğer Babacan yüzde 10 oy alırsa ve biz de yüzde 35 oy alırsak, İmamoğlu başkan olur” düşüncesinin konuşulduğunu bildirdi.

-Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde çevik kuvvet polislerini taşıyan servis aracına bombalı saldırı düzenlendi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, polis otobüsünün geçişi sırasında bombalı saldırı düzenlendiğini, terör saldırısında 1 polis memuru ile 4 kişinin hafif yaralandığını söyledi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise bombanın önceden yerleştirilmiş olabileceğini aktardı.

-İçişleri Bakanlığınca, 21 Eylül'de başlatılan Kıran-3 Operasyonu'nda 2'si gri listede toplam 16 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Kıran-1, Kıran-2 ve Kıran-3 operasyonlarında bugüne kadar 43 terörist etkisiz hale getirildi, 58 mağara, sığınak ve depo imha edildi. Siirt – Şırnak hattında yeni operasyon başlatıldı.

-İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadale ekipleri, terör örgütü IŞİD’in sözde emiri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin yayınladığı 30 dakikalık sözde eylem çağrısı üzerine harekete geçti. IŞİD’li teröristlerin Konya, İzmir ve Malatya’da üzerinde Arapça ve Türkçe ve ‘Vallahi intikam alacağız. Bir mühlet sonra olsa da intikam alacağız’ yazıları paylaştığını saptadı.Adana’da Barış C.’nın aynı yazıyı sosyal medya hesabında paylaşması üzerine, ekipler hakereke geçti. Bombalı ve bireysel eylem yapma hazırlığında bulunan şüpheli Seyhan ilçesinde yakalandı.

-Pakistan Başbakanı İmran Han, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'a BM konuşmasında Keşmir sorununa yer verdiği için gerçekten çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan gelecek ay Pakistan'ı ziyaret edecek." diye konuştu.

-ABD Başkanı Donald Trump, 74. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda liderlere seslendi. Konuşmasında ticaret konusunda Çin'e ve Ortadoğu'da yaşanan krizler sebebiyle İran'a yüklenen Trump, sığınmacılar için ise "Ben ABD Başkanı olduğum sürece sığınmacılar ülkeme giremeyecek" dedi.

-İsrail güçleri, Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi'yi evine düzenlediği baskınla gözaltına aldı.Kudüs İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail polisi ve istihbarat elemanlarından oluşan geniş bir kolluk kuvveti, sabah saatlerinde Hedmi’nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan evine baskın düzenledi.

-Çin'in 'Uygur Türkleri'ne uyguladığı şiddetle ilgili BM İnsan Hakları Konseyi'ne çarpıcı bir rapor sunuldu. Raporda Çin hükümetinin azınlıkların organlarını zorla almasıyla ilgili bulgular yer aldı.Avukat Hamid Sabi, BM İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Uygur Türklerine ve diğer azınlıklara yapılan bu insanlık dışı uygulamayı durdurmanın Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin yasal yükümlülüğü olduğunu belirtti.

-ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump'ın azledilme sürecinin başlatılması için ilk resmi girişimi yaptıklarını açıkladı.Kongre’deki demokratların girişimiyle gündeme gelen azledilme için Trump, “Cadı avı” dedi.

-AKP Milletvekili emekli general Şirin Ünal’ın evinde 1 yıldır çalışan 23 yaşındaki Nadira Kadirova dün sabah milletvekilinin tabancasıyla yaşamına son verdi. Kadirova’nın olaydan 1 gün önce arkadaşı Leyla’ya “Çok kötü şeyler oluyor. Ben ağabeyimin yüzüne nasıl bakacağım? Ölmek istiyorum” dediği öğrenildi.AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evde bulunduğu sırada intiharın gerçekleştiği öğrenildi. Ünal, olayla ilgili konuşmak istemedi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada şahsi araçlarda sigara yasağının kapsamının genişletileceğini ve bununla ilgili bir çalışma yapılacağını söylemişti. Erdoğan’ın sözleri üzerine harekete geçen trafik ekipleri bir çok ilde ‘dumansız araçlar’ denetimi başlattı. Araçlarında sigara içtiği tespit edilen bir çok sürücü ve yolcuya 153’er TL para cezası kesildi.

- 25 Eylül 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.04 artarak 101.885, Dolar %0.07 artarak 5.6986, Euro %0.29 azalarak 6.2623, Altın %0.30 azalarak 279.80, Petrol %2 azalarak 61.84, Bono %2.54 azalarak 14.21'den işlem gördü.

- 26 Eylül Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara ve İstanbul 24, İzmir ve Antalya 28 derece olacak.

OGÜNhaber