24 Eylül 2019 Salı Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 24 Eylül 2019 Salı

-Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, BM binasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

-Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu toplantıları kapsamında New York'ta temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, Türkiye'nin KKTC'ye olan desteğinin vurgulandığı ve son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

-TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen Avrasya Parlamento Başkanları 4. Toplantısı Genel Kurulu konuşmasında, Türkiye’nin en çok insani yardım yapan ülke olduğunu belirterek, "Bu bakımdan Türkiye belki dünyanın en zengin ülkelerinden biri değildir ama en cömert ülkesidir" dedi.

-AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyon Başkanı Mustafa Savaş’ın ‘Aydın için birlik’ çağrısına CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’dan cevap geldi. CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın ortak çalışma çağrısını ‘Memnuniyet verici’ olarak değerlendirdi.

-CHP Tunceli İl Başkanı İrfan Bozkurt, yaptığı yazılı açıklamayla partisinin il başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu.Partide görev almaya devam edeceğini ifade eden Bozkurt, “Partimde görev almaya ve partime hizmet etmeye var olduğum sürece devam edeceğim. Partimin memleketimde değişerek, gelişerek büyümesi, yenilenmesi, kabul edilemeyen gençleşmeyi bir an önce gerçekleştirmesi ve eski günlerine geri dönmesi tek temennimdir" dedi.

-İYİ Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Sibel Pişkin görevinden istifa etti.Pişkin, yaptığı yazılı açıklamada, parti genel merkezi tarafından il başkanı olarak atanan Hilmi Hersek ile verimli çalışma yapamayacağını düşünerek görevinden istifa ettiğini belirtti.

-Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Yargı Reformu'na ilişkin, 'Bazı sürekli umutsuzlar ya da her çözüme bir sorun üretenler, 'Biz çok reform gördük, hayata geçmedi' diyor. İddia ediyorum böyle bir çalışmayı daha önce görmediniz' dedi.

-Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde sınırdışı edilecek göçmenleri taşıyan askeri araç devrildi. Kazada 6 kişi hayatını kaybetti, 2'si asker 27 kişi de yaralandı.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2011 yılında Komiser Yardımcılığı sınavındaki usulsüzlüklere ilişkin yaptığı soruşturma kapsamında 23 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. 30 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken şüphelilerden 22’sinin yakalandığı bildirildi.

-Hakkari kırsalında gerçekleştirilen hava destekli operasyonda 7 PKK'lı terörist öldürüldü.

-Saat 11:00’de İstanbul’da Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’un birçok ilçesinden de hissedildi. AFAD, depremin merkezinin İstanbul’un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve büyüklüğünün 4.6 olduğunu duyurdu. Sarsıntının yerin 5,36 km derinliğinde olduğu bildirildi. Korkutan bu depremin ardından en büyüğü 3,4 en küçüğü 1,7 büyüklüğünde olmak üzere 4 artçı sarsıntı daha tespit edildi.

-Thomas Cook tur operatörünün iflas etmesiyle birlikte İngiliz turistleri tahliye etmek için Airbus A380 tipi uçak Türkiye'ye geldi. Böylece Türkiye'ye ilk kez A380 tipi uçak ticari uçuş gerçekleştirmiş oldu.

-Britanya Yüksek Mahkemesi Başkanı Hale Brexit süreciyle ilgili çok kritik bir açıklama yaptı. Yüksek Mahkeme, İngiltere Başbakanı Johnson'ın meclisi askıya almasıyla ilgili olarak oy birliğiyle karar aldı ve bu konunun yasal olup olmadığına dair açıklamada bulundu. Hale, "Beş haftalık askıya alma süreci çok uzun. Hükümet böyle bir süreyi kaldıramaz" diyerek Johnson'ın hamlesini hukuk dışı olarak tanımladı.

-Çevre eylemcisi Greta Thunberg ve 15 genç arkadaşı, küresel ısınmayla mücadelede yeterli çaba göstermedikleri şikayetiyle Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet etti.  ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde oldukça öfkeli ve duygusal bir konuşma yapan 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg için 'çok neşeli genç bir kıza benziyor' dedi.

-24 Eylül 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.88 artarak 101.902, Dolar %0.56 azalarak 5.6864, Euro %0.49 azalarak 6.2569, Altın %0.61 azalarak 278.13, Petrol %1.30 azalarak 63,93, Bono %1.81 azalarak 14.62 den işlem gördü.

-25 Eylül Çarsamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara 21, İstanbul ve İzmir 24, Antalya 25 derece olacak.
OGÜNhaber