23 Ekim 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 23 Ekim 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün günübirlik ziyaret ettiği Rusya’da, terörle mücadele, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin sağlanması ile mültecilerin geri dönüşü noktasında tarihi bir mutabakata imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin’in daveti üzerine geldiğimiz Soçi’de önemli bir anlaşmayı gerçekleştirmiş olduk. Bu anlaşma ile terör koridoruna bir darbe daha vurduk." dedi.  İzliyoruz.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile telefonda görüştü. Görüşmede Pompeo'nun YPG'lilerin çekildiği bilgisini teyit ettiği bildirildi.

 

-İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'ye yönelik operasyonlar devam ediyor.Bu kapsamda örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock" kullandıkları tespit edilen aralarında 2 polis memuru ve 1 meslekten ihraç edilen komiser yardımcısının da bulunduğu 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

 

-TBMM Genel Kurulu’nda, Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna üye seçimi yapıldı. Komisyon üyelikleri için parti gruplarının üye adayları Genel Kurul’da okundu.Komisyon üyeleri, bugün saat 16.00’da toplanarak, başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimlerini gerçekleştirerek ve çalışma takvimini belirledi.

 

-Yargı reformu kanunu ile meslekte 15 yılını dolduran avukatlara yeşil pasaport hakkı verilince diğer meslek grupları da yeşil pasaport için sıraya girdi. Doktorlar, mali müşavirler, muhtarlar, eczacılar, noterler, bekçiler ve turist rehberleri de yasada değişiklik yapılıp, kendilerine de yeşil pasaport verilmesini istediler. Bu meslek gruplarının da yeşil pasaport hakkından yararlanması için TBMM'ye çok sayıda kanun teklifi verildi.

 

-Tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait depo alanlarının kullanımı için ihaleye giren Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi’nden açıklama yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ihale süreciyle ilgili ifadelerine değinilen açıklamada “4 Ekim tarihinde gerçekleşen kiralama ihalesi henüz resmi olarak tamamlanmış değildir. Bu süreç içerisinde İhale Komisyonu’nu etkileme üzerine yapılacak her türlü açıklama da bahse konu yönetmelik ve şartnamenin ilgili maddeleri uyarınca açıkça suçtur.''denildi. Şirketten yapılan açıklamada sürecin resmi olarak tamamlanmasının ardından şirket sahibi Hüseyin Avni Önder’in açıklama yapacağı kaydedildi.

 

-Rusya'da dün imzalanan Soçi Mutabakatı'nın ardından açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada "YPG sınırdan çekilmezse Türk ordusu tarafından ezilecek" ifadeleri kullanıldı.

 

-Rusya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakata ilişkin İran'dan yapılan açıklamada "Türkiye ve Rusya'nın yaptığı anlaşma Suriye'de güvenliğin yeniden sağlanması için olumlu bir adım" ifadeleri kullanıldı.

 

-ABD'li bir yetkiliye dayandırılan Reuters haberine göre, YPG terör örgütü yöneticisi Mazlum Kobani adını kullanan Türkiye'de ise Ferhat Abdi Şahin olarak bilinen terörist, YPG'nin ABD ile Türkiye arasındaki mutabakata uyduğunu söyledi.

 

-ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde terör koridorunu temizlemek için yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili skandal açıklamalar yaptı. Esper, Türkiye için 'savaş suçu' imasında bulundu.

 

-Türkiye ve Rusya arasında varılan Suriye mutabakatının ardından iki ülke arasında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Rusya'dan gelen açıklamaya göre, daha fazla S-400 satışı için Türkiye'yle görüşmelerin yürütüldüğü belirtildi.

 

-İngiltere'nin Essex bölgesinde bir kamyonun kasasında 39 kişiye ait ceset bulundu. Ölenler arasında bir çocuk da olduğu belirtilirken, kamyon sürücüsü gözaltına alındı.Korkunç olayla ilgili Başbakan Boris Johnson da bir açıklama yaptı. Johnson, “Gelişmeleri yakından izliyorum polis ile yakından çalışıp ne olduğunu ortaya çıkaracağız. Dualarım hayatını kaybedenler ve onların sevdikleriyle” ifadelerini kullandı.

 

23 Ekim 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.17 artarak 99.036, Dolar %0.50 azalarak 5.7792, Euro %0.58 azalarak 6.4261, Altın %0.32 azalarak 276.99, Petrol %0.77 azalarak 59.24 Bono %3.25 azalarak 13.70 den işlem gördü.

 

24 Ekim 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 23 İstanbul 22, İzmir 26, Antalya 29 derece olacak.


OGÜNhaber