22 Ocak Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 22 Ocak 2020 Çarşamba

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 922 ilçede eş zamanlı düzenlenen uyuşturucuyla mücadele toplantılarıyla, 2020 yılının uyuşturucuyla topyekün mücadele yılı olacağını söyledi. Soylu, ailelere çağrıda bulunarak, "2020'de ana hedefimiz anneler, babalar ve ailelerdir ve topyekun bir seferberlik başlatmaktır. Çocuklarımızı, kuzularımızı, Dicle'nin, Fırat'ın Kızılırmak'ın kuzularını, uyuşturucu çakallarına kaptırmayalım" dedi.

-AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bekçilere kimlik sorma, adli görev verilmesini içeren kanun teklifini TBMM'ye sunduklarını duyurdu. Bekçilerin yetkileri birçok kez tartışma konusu olmuştu. Bu hamleyle şimdiye dek bekçilerin yetkileri dahilinde olmayan uygulamalara imza attığı ortaya çıktı.

-İYİ Parti'nin kuruluşundan bu yana geçen 2 yılı ve Türkiye gündemini değerlendiren Akşener, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi keşke çalışsaydı. Tutmadı. Şimdi 7'den 77'ye Türkiye'de ne olsa, herkes Sayın Erdoğan'dan biliyor. Tek adam rejiminin getirdiği durum. Kısa, öz, sivil yeni bir Anayasa ile iyileştirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğine inanıyoruz.

-Geçtiğimiz ay Türkiye Halk Bankası ile aralarındaki maddi sorunlar nedeniyle yönetimine el konulan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kurucu vakfı olan Bilim ve Sanat Vakfı’nın yönetimine de 3 kişilik geçici kayyum heyeti atandı.Kayyum ataması tepki çekerken, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ‘'Ülkemizin önemli bilim ve düşünce kuruluşlarından biri olan Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanması kararının, siyasi bir maksatla alındığı açıktır ve kabul edilmesi mümkün değildir. Bir an evvel bu yanlış karardan vazgeçilmelidir” dedi.

-TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca için Cemal Reşit Rey Salonu’nda anma töreni düzenlendi. “Toprak Dede” unvanıyla tanınan Karaca’yı son yolculuğunda yalnız bırakmayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Belki doğduğumuz köyleri, hayatımız geçirdiğimiz alanları biz unuttuk, ama o hiç unutmadı. Oraları besledi. Bu ülkenin doğal hayatına, toprağına, suyuna, ormanına, yeşiline sahip çıktı. Karaca’nın sahip çıktığı bu değerlere, bundan sonra sahip çıkmak hem bizim vatana olan borcumuz hem de rahmetli Toprak Dede’ye olan borcumuz diye düşünüyorum” dedi.

-Isparta Şehir Hastanesi’nde 7 Ocak’ta Endoskopi sonucu 6 kişi yoğun bakıma alındı. İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, konuyu Meclis gündemine taşıdı.Cesur'un Önergesinde, Dormofol isimli ilacın endotoksin ( zehir) testlerini geçemediği ve ilacın durdurulduğu-geri çekildiği, sadece internet sayfasından duyuru ile ilan edilen ilacın yasaklandığının bilgisi yer aldı.

-Çin'de ortaya çıkan 2019-nCoV adı verilen corona virüs dünyayı tehdit ediyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Çin'den İstanbul'a uçuşu olan hava yolu şirketlerini gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı. Virüsten şimdiye dek dokuz kişi yaşamını yitirdi.CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı alarma geçiren Corona virüsüyle ilgili önerge verdi. Göker, “Virüs salgınının yaşandığı bölgelerden ülkemize gelen yolculara herhangi bir virüs testi uygulanmakta mıdır? diye sordu.

-Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan sondaj gerilimi devam ederken Washington yönetimi de devreye girdi... Dün gece ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmasından derin endişe duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

-Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), başkent Trablus'taki Mitiga Havalimanı'nın vurulduğunu duyurdu. Havalimanına yönelik saldırı, nisandan bu yana Trablus'u ele geçirmeye çalışan General Halife Hafter'in liderlik ettiği güçler tarafından gerçekleştirildi.

-İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı'nın ülkenin güneydoğusundaki Darhovin kırsal bölgesi komutanı Yüzbaşı Abdulhuseyn Muceddemi, evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

-Bilim insanları, Avustralya'da göktaşı çarpması sonucu oluşmuş en eski krateri keşfetti. Bu bulgunun, buzul çağın nasıl sona erdiğine dair açıklayıcı olabileceği belirtiliyor.Dünya’nın 4.5 milyar yıl önce oluştuğu, 70 kilometre çapındaki göktaşının ise 2.2 milyar yıl önce Batı Avustralya’da Yarrabubba bölgesine çarptığı tahmin ediliyor.

-22 Ocak 2020 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.13 azalarak 123.398, Dolar %0.20 azalarak 5.9230, Euro %0.23 azalarak 6.5662, Altın % 0.40 azalarak 296.29, Petrol %0.67 azalarak 64.16, Bono %0.10 azalarak 10.29'dan işlem gördü.

-23 Ocak 2020 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 4, İstanbul 7, İzmir 13, Antalya 17, Edirne 9, Bursa 7, Kastamonu 1, Sivas 2, Trabzon 10, Erzurum -4, Van 0, Diyarbakır 8, Hatay 14, derece olacak.

OGÜNhaber