22 Ekim 2019 Salı Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 22 Ekim 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında YPG/PKK'lı teröristlerin çekilmesinin devam ettiğini belirtirken, "Şu ana kadar 700-800 kadar çekilme oldu" açıklamasında bulundu izliyoruz.

 

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geldi.İki lider görüşmeye başlamadan önce gazetecilerin karşısına geçti. Erdoğan,' Görüşmemizin Barış Pınarı Harekâtı’na ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullanırken, Putin ; '“Son yıllarda ilişkilerimizin geldiği seviyenin, bugün bölgemizdeki tüm sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyorum” dedi.

 

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Barış Pınarı Harekatı'yla Türkiye'nin rızası dışında bölgede adım atılamayacağının tüm dünyaya gösterildiğini belirterek, "Tarih boyunca, bizi birbirimizden ayırmaya, aramıza nifak sokmaya çalışanlar hep hüsrana uğradılar, bundan sonra da uğrayacaklar.''dedi izliyoruz.

 

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.Sert eleştirilerde bulunan  Kılıçdaroğlu; ''Demokrasi diyoruz, düşünce açıklamak suç oldu. Hangi reformdan bahsediyoruz? Önemli olan hukukun üstünlüğü. Hakimin vicdanı olmadan o ülkeye adalet gelmez. Saray’dan talimatla karar veriliyorsa o ülkeye adalet gelmez. ''ifadelerini kullandı.

 

-İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ABD Başkanı Donald Trump'un mektubuna sert bir dille tepki gösterdi. 'Bu küstahlık cevapsız bırakılamaz, yenilip yutulamaz, üstü örtülemez' diyen Akşener, 'Yeri ve zamanı geldiğinde cevabı verilecektir diyerek milletimizi oyalayamazsın. Teröristin üzerine yürürken yürüdüğün yola kilit vuruyorlarsa sen de İncirlik'in kapısına kilit vur' sözleriyle Cumhurbaskanı Erdoğan'a seslendi.

 

-TSK tarafından başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na verilen 120 saatlik ara bugün saat 22.00'de sona eriyor. Verilen süresinin dolmasının ardından Türkiye tarafından belirlenen güvenli bölgede çekilmeyen teröristlere yönelik operasyonlar tekrar başlayacak.

 

-Diyarbakır’da dün belediye başkanları gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Kayapınar, Kocaköy ve Bismil ilçe belediyeleri ile Van Erciş  Belediye Başkanı Yıldız Çetin'in yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı.

 

-Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin 21 kişinin yargılandığı davada, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse ve adli müşavirlik de yapmış Hukuk İşleri Müdürü Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

 

-Irak Ordusu, Suriye’den çekilen ABD askerlerinin Irak’ta kalmasına yönelik bir izin bulunmadığını, Amerikan askerlerinin Irak topraklarını sadece geçiş için kullanabilecekleri duyurdu.

 

-Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkede iç savaş başladığından bu yana ilk kez İdlib'e gitti. Esad, Hubeyt kasabasında Suriye ordusu askerleriyle bir araya geldi.

 

-İstanbul'da Yenikapı-Hacıosman metro hattındaki seferler iptal edildi. Edinilen bilgiyi göre; durakta bekleyen bir kadın kendini raylara attı.Olay saat 13.10’da Şişli-Mecidiyeköy metro durağında meydana geldi.  İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay nedeniyle metro seferleri Şişli-Mecidiyeköy durağında durduruldu. Olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Ekiplerin çalışmaları devam ederken, metro durağı kapatıldı.

 

-Kırıkkale'de yüksek sesle müzik dinledikleri gerekçesiyle komşularının şikayet ettiği üniversite öğrencilerinden Furkan Taşkaya, polis ve bekçiler tarafından darbedilip, biber gazı sıkılarak, 6 arkadaşıyla birlikte emniyete götürüldü. Kafatasında çatlak meydana gelen, sol gözü moraran ve kaburgaları ezilen Furkan Taşkaya ile 5 arkadaşı, polis ve bekçiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

 

-1986 yılından itibaren milli park olan Göreme Vadisi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla milli park olmaktan çıkarıldı. Göreme Milli Parkı 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan konu hakkında   yaptığı açıklamada, "Anlaşılıyor ki amaç bölgeyi büyük yapılanmalara açmak. Böyle bir durum Kapadokya'yı mahveder" dedi. Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

 

22 Ekim 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.72 artarak 98.021, Dolar %0.40 azalarak 5.8351, Euro %0.50 azalarak 6.5007, Altın %0.18 azalarak 279.10, Petrol %0.64 artarak 59.34 Bono %0.91 azalarak 14.16 dan işlem gördü.

 

23 Ekim 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 22, İzmir 25, Antalya 27 derece olacak.

OGÜNhaber