21 Ekim 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 21 Ekim 2019 Pazartesi

-Mardin'in Derik ilçesi kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 1 asker şehit oldu, 3 terörist ise etkisiz hale getirildi. Zeytin Dalı Harekât Bölgesinde 11 Ekim 2019 tarihinde PKK/YPG’li teröristlerce yapılan havan saldırısında yaralanan askerimiz ise hastanede şehit oldu. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada ağır yaralanan, kaldırıldığı hastanede şehit olan piyade er Sezai Eşkioğlu, memleketi Erzurum'da, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı törenin ardından gözyaşlarıyla toprağa verildi. Fırat'ın doğusunda, Tel Abyad bölgesinde gerçekleştirilen keşif gözetleme görevi sırasında, teröristlerce açılan ateş sonucu şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Sefa Fındık, memleketi Tokat'a düzenlenen törenin ardından, gözyaşları arasında toprağa verildi. Mardin'in Derik ilçesi kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Muhammed Önek, memleketi Gaziantep'te toprağa verildi.

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World Forum'da önemli mesajalr verdi. Erdoğan "Daha önce katılacaklarını bildirdikleri halde Barış Pınarı Harekatı'nı gerekçe göstererek programlarını iptal edenler bu büyük fırsatı kaçırmıştır. Harekatı bahane ederek konuşma yapmaktan vazgeçenlerin terör örgütlerine destek verdiklerini düşünüyorum." dedi.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin "Birisi "Türkiye Suriye'deki Kürtlere saldırıyor" diyorsa eğer, bunun yalan olduğunu söylemek durumundayım. Bunlar yalan haberler."dedi.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hukuk mücadelesi başlattığı Haydarpaşa ve Sirkeci Garı kiralama ihalesi ile ilgili Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı’na “Sayın Bakan, bakanlık yap. Gelin bu işi düzeltin. Madem bu güne kadar konunun dışında kaldınız, içinde olduğunuzda nasıl oluyor anlayalım. Bunu yapın, memleket bir takım yozlaşmalara karşı da bir düzelme hissetsin. İnsanlar şunu görmesin; kayırmacılıkla, torpille, onun bunun yakını olmakla değil de hakkaniyetle iş yürüyor desin insanlarımız” diye seslendi.

 

-MHP Lideri Devlet Bahçeli, MHP’nin 50. yıldönümü nedeniyle hazırlanan özel plaketi, partiden ihraç edilen Yusuf Halaçoğlu’na da gönderdi. Halaçoğlu ‘’Çok büyük sürpriz oldu’’ dedi.

 

-Ordu Belediyesi’ndeki işçi kıyımına tepki gösteren Mehmet Öztürk adlı vatandaş, sosyal medyadan AKP’li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in maaşlarının dökümünü yayınladı. Öztürk, “6 ayrı yerden 250 bin liraya yakın maaş alan başkan, 2.400 lira maaş alan işçileri attı” diye not düştü.Güler'in aldığı maaşlara tepki gösteren CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Kamu ile özel sektör arasında tercih yapsın. O yapmıyorsa partisi buna el atsın.''dedi.

 

-Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan intihar girişimi büyük paniğe neden oldu.Güvenlik görevlileri öğle saatlerinde Meclis’in çatısına çıkan vatandaşı ikna etmeye çalışırken bir yandan da branda hazırlanarak önlem alındı.Henüz neden intihara kalkıştığı öğrenilemeyen vatandaş uzun çabalar sonunda ikna edilerek çatıdan indirildi.

 

-Kırıkkale’de eski eşi Emine Bulut'u ,10 yaşındaki kızı nin gözü önünde bıçaklayarak öldüren Fedai Varan'ın  yargılanmasına bugun de devam edildi. Fedai Varan 'a müebbet hapis cezası verildi.

 

-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'nin gerekli görmesi halinde, Adana Mutabakatı'nda birtakım değişiklikler yapılmasını destekleyeceklerini söyledi.

 

-Rusya Savunma Bakanı Şoygu, açıklamalarda bulundu. Şoygu, Suriye konusunu ele aldı. Şoygu, "Umarım Rusya, Türkiye ve ABD'nin Suriye'deki iş birliği bölgede güvenlik ve istikrar sağlamasına katkıda bulunur" dedi.

 

-İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musavi, Suriye'de yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Musavi, "Tahran, Türkiye'nin Suriye'de askeri nokta oluşturmasını kabul etmiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı" dedi.

 

-Şili'de şiddet olaylarına dönüşen ve önceki gün "acil durum" ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine neden olan zam karşıtı protestolarda ölenlerin sayısı 8'e yükseldi.

 

-Avustralya’nın en büyük medya kuruluşları bugünkü gazetelerini sansürleyerek okuyucunun karşısına çıktı. Gazetelerin ağız birliği yaparak bu şekilde çıkması ülkede gündem yaratırken, bu manşetlerin sebebinin ülkede azalmakta olan basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü olduğu belirtildi.

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha gündeme getirdiği sigaradaki tek tip paket uygulaması yıl sonunda geçilecek. 2016 yılında alt yapısı hazırlanmaya başlayan uygulama kapsamında sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Paketlerde sigaraların markasına ait logo da yer almayacak. Aykırı davrananlara ise 20 bin TL ceza kesilecek. Uygulama 5 aralık itibariyle başlayacak.

 

21 Ekim 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.94 azalarak 97.495, Dolar %0.53 artarak 5.8231, Euro %0.53 artarak 6.5062, Altın %0.55 artarak 279.15, Petrol %0.84 azalarak 58.92 Bono sabit değerinde kalarak 14.29 dan işlem gördü.

22 Ekim 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 22, İzmir 24, Antalya 27 derece olacak.

 

OGÜNhaber