2 Eylül 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 2 Eylül 2019 Pazartesi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2020 Adli Yıl Açılışı dolayısıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, "Demokrasi güçlendirmek için yeni reform hazırlıkları içindeyiz." ifadelerini kullandı. 41 baro başkanına tepki gösteren Erdoğan "Bir takım barolar adli yıl açılışını sadece mekanından dolayı provoke ediyorlar." dedi. Erdoğan, Metin Feyzioğlu'na da gösterdiği tutum için teşekkür etti.

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İdlip'in Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğünde çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edildiğini ve rejimin saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti. 

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSPARK'la ilgili açıklamasında, "İSPARK ayda 2-3 milyon lira zarar ediyor. Zam çalışması olacaktır ama şu an için yoktur." dedi.

- Ankara'da adli yıl açılış dolayısıyla Ankara Barosu'na kayıtlı avukatlar önce basın açıklaması yaptı, ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, "Herkes, istisnası olmayan bir adalete susamıştır ve susanan bu adalete avukatlar da dâhildir" dedi.

- İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 11 baronun 'Törenin  Cumhurbaşkanlığında yapılması yargı bağımsızlığını zedeler' diye protesto ettiği 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni, Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Törende ilk konuşmayı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaptı. Feyzioğlu konuşmasında "Vatan söz konusu ise gerisi tefarruattır. Biz o yüzden buradayız. Barolar Birliği sadece cumhuriyetin tarafındadır" dedi.

- Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları sınır ötesindeki terör hedeflerini vurdu. Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde tespit edilen PKK’lı 5 terörist etkisiz hale getirildi.

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,5 azaldı. 

- İTO 2019 yılı Ağustos ayında fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Ağustos ayında kısa ve uzun filtreli sigara fiyatları yüzde 20 arttı.

- Gürcistan Başbakanı Mamuka Bakhtadze, "görevini yerine getirdiğini" gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurdu.

- İsrail ordusu, Lübnan tarafından sınırdaki Avivim kasabasına anti tank füzeleri atıldığını duyurdu. Hizbullah'tan, "Sınırda bir israil askeri aracını vurduk" açıklaması geldi. İsrail de tank ve top atışlarıyla karşılık verdi. Olay iki taraf arasında yeniden savaş çıkacağına dair endişeleri beraberinde getirdi.

- 17 Eylül'de genel seçimlere giden İsrail'de gündem Netanyahu'nun yasaları çiğneyerek propaganda yapması. Merkez Seçim Komitesi'nin, "Adaylar İsrail ordusunu seçim kampanyalarında kullanamaz, adaylar askerlerle fotoğraf ve video çektiremez" kararını umursamayan Netanyahu büyük tepki çekti.

- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma yönünde atacakları üçüncü adımın öncekilerden daha güçlü olacağını söyledi.

- Afganistan'ın batısındaki Farah vilayetinin Anar Dere ilçesinde yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.

- ABD'yi diken üstünde tutan Dorian Kasırgası, Karayipler'deki Bahamalar'ı etkisi altına aldı. Kasırga tahrip gücü en yüksek seviye olan 5'inci kategori olarak açıklanırken, rüzgârın hızı saatte 285 kilometre hıza ulaştı.

- 2 Eylül 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.72 artarak 98.382, Dolar %0.23 azalarak 5.8178, Euro %0.44 azalarak 6.3808, Altın %0.02 artarak 285.16, Petrol %0.34 azalarak 59.05, Bono %1.08 azalarak 16.31 den işlem gördü.

-3 Eylül 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 32, İstanbul ve İzmir 30,  Antalya 31 derece olacak.
OGÜNhaber