18 Kasım 2019 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 18 Kasım 2019 Pazartesi

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen 2. İstanbul Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında Suriye'deki gelişmelerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaparak "Birileri petrol paylaşımının içinde. Bizim önümüze de bunu getirdiler. 'Bizim derdimiz petrol değil' dedik, bizim derdimiz insan...' dedik" açıklamasında bulundu.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya’da "Yönetici Eğitimi Semineri’nde konuştu. Bakan Soylu, dünyadaki dengesizliğin önemli bir sebebinin, hayatlarına imrenilen gelişmiş ülkelerin, yaklaşık 300 yıldır, emperyalist sömürüyü bir kalkınma modeli olarak benimsemiş olmaları olduğunu söyledi.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Irak’ın tüm kesimlerine ulaşma hedefimiz doğrultusunda Musul ve Basra Başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirilceğini belirtti.

 

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nevşehir'de üretilen ilk yerli sıcak hava balonunu test etti. Bakan Varank, bölgedeki bir firma tarafından üretilen yerli sıcak hava balonunu inceledi, uçuş hazırlıklarına yardım etti ve Göreme üzerinde ailesi ile birlikte uçuş yaptı.

 

-AKP ve MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Metin Yavuz, İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili açıklamalarını, “Kimlerin oyunu alarak o koltuklara oturduğunuzu unutmayın” sözleriyle eleştirdi.

 

-Aksaray'da, bazı veliler tarafından otizmli çocukların eğitim gördüğü sınıfların kapatılmasının talep edildiği, hatta otizmli öğrencilerin yuhalandığı ortaya çıkan ilkokul için “Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) bir açıklama geldi. Açıklamada, 'Aksaray'da bir okulumuzda yaşanan hadise sonrası başlatılan inceleme ve soruşturma hassasiyetle devam etmekte olup, süreçte sorumluluğu görülen Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Bakanlık maarif müfettişlerinin teklifi doğrultusunda yöneticilik görevinden alınmıştır” denildi.

 

-İstanbul merkezli 5 ilde sahte kimlik belgeleriyle başkaları adına bankalardan kredi çeken 14 kişi tutuklandı.Operasyon kapsamında yapılan aramada, eski tip 121 erkek nüfus cüzdan kağıdı, üzerinde kişi bilgileri ve fotoğraf bulunmayan eski tip 53 sahte sürücü belgesi kağıdı ile birlikte çeşitli kategoride farklı üniversite, bakanlık, kurum ve kişiler adına düzenlenmiş sahte belgeden oluşan evrak, kaşe ve damgalar ile çok sayıda telefon, hard disk ve hafıza kartları ele geçirildi.i

 

-TÜİK Ekim ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 oranında azalarak 142 bin 810 adet oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %525,1 oranında artış göstererek 50 bin 411 adet oldu. Yaşanan bu artışta son dönemde düşen faizlerin etkili olduğu belirtiliyor.

 

-ÖSYM, 2020 sınav takvimini açıkladı. Buna göre, 2020-YKS, 20-21 Haziran'da yapılacak. ÖSYM, YKS sonuçlarını 23 Temmuz'da açıklayacak. Adaylar, 2020-YKS'ye 6 Şubat - 3 Mart 2020 tarihleri arasında başvuru yapabilecek.

 

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, Türkiye’nin Karpaz burnu açıklarında sondaj faaliyeti başlayacağı yönündeki açıklaması Rumların tepkisini çekti. Rum Başkanlık Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, tüm sondajları sona erdirsin" denildi.

 

-Almanya'da Yeşiller Partisi, Suriye operasyonu nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istedi.Delegeler, Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekatı nedeniyle Türkiye ile AB arasında varılan mülteci mutabakatına son verilmesinin istendiği önergeyi oy çokluğuyla kabul etti.Kabul edilen önergede Alman ordusunun Suriye ve Irak’taki IŞİD ile mücadele görevine son verilmesi de istendi.

 

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 36’ncı yıl dönümünde Rum tarafında düzenlenen eylemlerde KKTC bayrağı yakıldı. Güney Lefkoşa’daki Ledra Caddesi'nde toplanan Rumlar, Türkler aleyhine slogan atarak eylem yaptı. Yunan bayrakları taşınan eyleme Türklere karşı ırkçı eylemleriyle öne çıkan ELAM da destek verdi.

 

-Anadolu Ajansı, Rus savaş uçaklarının İdlib'e düzenlediği hava saldırılarında 9 dokuz sivilin hayatını kaybettiğini, 10 sivil yaralandığını duyurdu.

 

-Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'e 'kuduz köpek' benzetmesi yapmıştı. ABD Başkanı Trump, bu açıklamalara şaşırtan cevap verdi. Trump, "Seni gelmek istediğin noktaya getirecek tek kişi benim. Acele etmelisin ve anlaşmayı sağlamalısın." dedi. ABD medyasında ise bu açıklama şaşkınlık olarak ifade edildi.

 

-İran'da benzin zammını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde yaklaşık bin kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

 

-Hindistan Ulusal Kongresi isimli partinin üyelerinden siyasetçi Tanveer Sait dün katıldığı bir düğünde saldırıya uğradı. Davetli olarak katıldığı düğünde genç bir adamın saldırısına uğrayan Sait'in boynundan  bıcaklanbdığı an çekilen görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

-Kimi zaman gök taşları Dünya’yı teğet geçtikten sonra olası tehditleri açıklayan ABD Uzay ve Havacılık Dairesi ( NASA), bu kez rotasında sapma olmazsa 2022’de Dünya’ya ulaşması beklenen bir gök taşıyla ilgili açıklama yaptı.  NASA, Dünya'ya çarpması muhtemel JF1 adı verilen bu gök taşının Dünya'ya çarparsa Hiroşimaya atılan atom bombasının 15 katı büyüklüğünde etki yaratacağını öne sürdü.

 

18 Kasım 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.52 artarak 106.983, Dolar %0.25 azalarak 5.7286, Euro %0.21 azalarak 6.3369, Altın %0.72 azalarak 268.91, Petrol %0.33 azalarak 63.09, Bono 0.99 azalarak 12.01 den işlem gördü.

 

19 Kasım 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 17, İstanbul 22, İzmir 23, Antalya 24, Edirne 19, Bursa 22, Kastamonu 17, Sivas 16, Trabzon 17, Erzurum 10, Van 9, Diyarbakır 19, Hatay 22, derece olacak.


OGÜNhaber