18 Ekim 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 18 Ekim 2019 Cuma

-Van'ın Çaldıran ilçesinde sınırın İran tarafından teröristlerce açılan ateş sonucu 1 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı.Saldırı Uzunyol Hudut Karakolu ile Soğuksu Karakolu bölgesinde meydana geldi. Devriye görevi yapan askeri araca sınırın İran tarafından ateş açıldı.

 

-Cumhurbaskanı Recep tayyip Erdoğan Cuma namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye ile ABD arasında varılan Suriye anlaşmaya değinen Erdoğan, şunları söyledi... (video)

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi.  Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine yazdığı mektupla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Mektubun siyasi nezaketle bağdaşmadığını ifade eden Erdoğan, "Bu doğru değil, ama bizim karşılıklı olan sevgi ve saygımız da bunu gündemde tutmaya müsaade etmiyor. Bunu öncelikli olarak görmüyoruz" dedi.

 

-Milli Savunma Bakanlığınca, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Barış Pınarı Harekatı bölgesinde, terör örgütü PKK/YPG'nin tuzakladığı mayın ve el yapımı patlayıcıların (EYP) imha çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Açıklama Bakanlığın Twitter hesabından yapıldı.

 

-Suriye Milli Ordusu (SMO) komutanları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında terörden arındırılan Tel Abyad ilçesindeki aşiret temsilcileriyle bir araya gelerek kentin idaresini görüştü.YPG/PKK'nın yaklaşık 4,5 yıl süren işgalinin son bulması üzerine kentin geçici yerel idaresi için ilk adım atıldı.

 

-Terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP'li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman'ın yerine Vali İdris Akbıyık, HDP'li Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz'in yerine Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar görevlendirildi. HDP'li Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar'ın yerine de Kaymakam Doğramacı görevlendirildi.

 

-MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu Turan İlteber Yalçın (33) ve arkadaşı Arif Fidanboy, Ankara Kalesi'nin surlarından kayalıklara düştü. Yalçın, olay yerinde hayatını kaybederken, arkadaşı Fidanboy ise ağır yaralandı. Yalçın'ın ölümüne ilişkin soruşturma cinayet büroya devredildi. Soruşturma kapsamında son olarak 3 kişi gözaltına alındı.

 

-İstanbul İl Jandarma ekipleri ,Helikopter ve drone destekli baskınla 75 kilo eroin yakalandı. Ortadoğu ülkelerinden getirdikleri uyuşturucuları Avrupa’ya götürmeye çalışan tacirler,uysutururuyu tasıdıkları tırla Yavuz Sultan Selim Köprüsü cıkısında  yakalanarak etkisiz hale getirilip gözaltına alındı.

 

-FETÖ/PDY'nin darbe girişimi ardından, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) imamı olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün, yakalandıktan sonra serbest bırakılmasına ilişkin 28 sanığın tutuksuz yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, 5 sanığın 27, bir sanığın ise 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. 20 sanığın beraatını isteyen savcı, 2 sanığın dosyasının ayrılmasını istedi.

 

-Türkiye'nin ABD ile anlaşarak Barış Pınarı Harekâtı'na 120 saat ara vermesinin ardından Rusya'dan ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, "Türkiye'den bilgi almayı bekliyoruz" dedi.

 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasındaki görüşme anlaşmayla sonuçlanırken, bu gelişmeden dakikalar sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın skandal sözler sarf ettiği ortaya çıktı. Trump, harekâtı 'çocukların kavgasına' benzetirken, "Bazen buna izin vermeniz gerekir" dedi.

 

-ABD'de Demokratların üst düzey iki ismi dün Ankara'da ABD ile Türkiye arasında varılan Suriye anlaşmasını "hile" olarak nitelendirdi.Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senato’daki Demokratların lideri Chuch Schumer, yayınladıkları açıklamada mutabakata ilişkin şu ifadelere yer verdi:“Anlaşma, Amerika’nın dış politikasına yönelik güvenirliğin altını ciddi şekilde oyuyor ve müttefiklerimize ve benzer şekilde hasımlarımıza sözümüze güvenilmeyeceği yolunda tehlikeli bir mesaj gönderiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan hiçbir şeyden vazgeçmedi. Başkan Trump ona her şeyi verdi.”

 

18 Ekim 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %3.67 artarak 98.379, Dolar %0.72 azalarak 5.7837, Euro %0.66 azalarak 6.4458, Altın %0.90 azalarak 276.95, Petrol %0.48 artarak 60.20 Bono %6.90 azalarak 14.58 den işlem gördü.

 

19 Ekim 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 22, İzmir 25, Antalya 28 derece olacak.

 

OGÜNhaber