15 Kasım 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 15 Kasım 2019 Cuma

-Türkiye son 10 gündür siyanürle ölüm haberleriyle sarsılıyor. MHP'nin  4 ay önce siyanür gibi öldürücü kimyasal maddelerin satışına sıkı denetim getiren bir kanun teklifi hazırladığı ancak teklifin TBMM’de gündeme bile alınmadığı ortaya çıktı.

 

-CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun ardından, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun da koruma polisleri çekildi. Kararın ardından harekete geçen partililer gönüllü koruma olmak için İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’nı dilekçe yağmuruna tuttu.

 

-CHP’den ihraç edilen Ardahan Bağımsız Milletvekili Öztürk Yılmaz ‘Hepimiz Buradayız’ oluşumu ile yeni parti kurma hazırlığı yapıyor.Yılmaz, 2020'nin ilk üç ayında kurmayı planladığı partiyle ilgili  yaptığı açıklamada “Bu oluşum, bir partinin kopyası ya da karşıtı olmayacak. Milli çizgide, Atatürk'ün devrim sürecinin devamını sağlayacak radikal bir dönüşüm paketi sunacak, merkezde bir parti kuruyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 53 zanlıdan 30'u yakalandı.

 

-Mardin'de terör soruşturması kapsamında Savur, Derik ve Mazıdağı ilçelerinin HDP'li belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi Belediye Başkanı HDP'li Hatice Çevik de hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

 

-Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, 5 ton 38 kilogram esrar ele geçirildi.

 

-Gaziantep'te yapılan Türkiye'nin 2'nci en büyük camisinin inşaatında iskele çöktü, inşaat mühendisi Korkut Küçükcan (37) enkaz altında kaldı. Olay yerine sevk edilen AFAD, UMKE ve itfaiye ekiplerinden oluşan 100 kişilik ekip  geldi. Gaziantep Valisi Davut Gül olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Olayı duyarak cami inşaatına gelen Korkut Küçükcan’ın yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor.

 

Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü işsiz sayısı 2019 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin artarak 4 milyon 650 bin kişi oldu. En son Şubat döneminde işsiz sayısı 4 milyon 730 bin kişi olmuştu. O tarihten bu yana işsiz sayısının en yüksek olduğu dönem Ağustos dönemi oldu. Öte yandan yüzde 14 işsizlik oranı Ağustos dönemleri arasında son 15 yılın en yüksek rakamı oldu.

 

-İstanbul Bakırköy Osmaniye'deki bir dairede 1'i çocuk 3 kişinin cansız bedeni bulundu. İlk tespitler girdiği borçlar yüzünden bunalımda olan 38 yaşındaki babanın eşi ve 6 yaşındaki çocuğunu siyanürle zehirleyerek intihar ettiği yönünde.

 

-İngiltere merkezli The Economist dergisinde Amerikan politikası üzerine görüşlerin yer bulduğu köşede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşme mercek altına alındı. The Economist, Erdoğan'ın "Trump'ın yumuşak karnından en iyi faydalanan lider" olduğu değerlendirmesini yaptı.

 

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yoğun temas içerisinde olduklarını belirterek, "Belirli örgütlere dair çeşitli endişeleri olduğunu biliyorum. Türk tarafı, çalışma ve fiili seviyede Rus meslektaşlarına bölgedeki durumlara dair endişelerini iletecek. Eğer gerçekten bazı ihlaller görürsek buna fiili olarak reaksiyon göstermeye hazırız" dedi.

 

-İstanbul'daki ölümü ile birçok komplo teorisini gündeme getiren İngiliz ajanı ve Suriye'de etkili olan Beyaz Miğferler'in kurucusu  Le Mesurier ile ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan açıklama geldi. Esad, Le Mesurier'in IŞİD lideri El Bağdadi gibi önemli sırlar bildiği için öldürüldüğünü öne sürdü.

 

-İtalya'da,Salıyı çarşambaya bağlayan gece yoğun yağış sebebiyle suların 187 santimetreye kadar yükseldiği ve çok sayıda yapının zarar gördüğü Venedik'te dün ve bugün incelemelerde bulunan Başbakan   akşam saatlerinde kabinesini topladı. Başbakan başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, doğal afetin yaşandığı Venedik’te hayatın bir an önce normale dönmesi için "acil durum" ilan etti.

 

-ABD Senatosu'na bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Jim Risch, Kongre üyelerinin Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle yaptırım öngören tasarıyı geçirmelerini istemediğini söyledi.

 

-Rus ordusu, Suriye'nin kuzeyinde Ayn el-Arab bölgesinde ABD askerlerinin ayrıldığı bir hava üssüne girerek kontrol altına aldı.

 

-Çin, 2020 yılında Mars’a gönderilecek keşif aracı öncesi "Mars’a iniş testi" yaptı.Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkanı deney sonrasında yaptığı açıklamada, evreni araştırmanın tüm insanlığın ortak hayali olduğunu belirterek ülkesinin adil, barışçıl kullanım ve kapsayıcı gelişim temelinde uzay alanında uluslararası iletişim ve iş birliğini güçlendirmeyi savunduğunu söyledi.

 

15 Kasım 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.93 artarak 104.751, Dolar %0.01 azalarak 5.7489, Euro %0.02 artarak 6.3425, Altın %0.35 azalarak 270.86, Petrol %0.37 artarak 62.05, Bono 0.25 azalarak 12.12 den işlem gördü.

 

16 Kasım 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 21, İstanbul Bursa 22, İzmir 24, Antalya 25, Edirne 21, Kastamonu 18, Sivas 19, Trabzon 20, Erzurum 14, Van 11, Diyarbakır 20, Hatay 26, derece olacak.

OGÜNhaber