15 Ekim 2019 Salı Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 15 Ekim 2019 Salı

-Mili Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "15 Ekim 2019 tarihinde Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi neticesinde 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 8 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Ateş açılan bölgedeki hedefler tespit edilerek anında karşılık verilmiş ve en az 15 teröristin etkisiz hale getirildiği değerlendirilmiştir." denildi.

 

-Suriye'nin Derbesiye bölgesinden YPG'li teröristler tarafından Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal Taşlıca mahallesine yapılan havan saldırısında 2 vatandaşımız şehit olurken 12 vatandaşımız da yaralandı.

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan makalesinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı için "Dünya Suriye krizinin tüm bölgeye yayılmasını engelleyemedi. Şimdi Türkiye'nin istikrar ve barışı tesis etmek için yürüttüğü çabayı desteklemeliler" dedi

 

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu; Kılıçdaroğlu konuşmasında; 'Eğer uluslararası ilişkiler gerçekten terörün önlenmesi konusunda mücadele verilirse terörü hep birlikte sonlandırabiliriz. Dış politikanın çok iyi yapılması ve sürdürülmesi gerekir. Türkiye’de izlenen dış politikanın yanlış olduğunu söylemiştim.' ifadelerini kullandı izliyoruz.

 

-Hakkari, Yüksekova, Nusaybin ve Erciş belediye eş başkanları ile bazı HDP'li yöneticiler gözaltına alındı. Hakkari'nin Yüksekova Belediye eş başkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı'nın, Mardin'de ise Nusaybin Belediye eş başkanları Avukat Semire Nergiz ve Ferhat Kut'un gözaltına alındığı bildirildi.

 

-Terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda, 7 kişi gözaltına alındı. Beyoğlu’nda bir iş yerine EYP (El yapımı patlayıcı) atılması olayına karışan şüphelilerin de aralarında bulunduğu kişilerin eylem hazırlığında oldukları kaydedildi.

 

-Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan Barış Pınarı Operasyonu'nu değerlendirdi.Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Geng, operasyonun sonlandırılması konusunda Türkiye'yi uyardı.


-Almanya,Fransa,İtalya,İspanya,Hollanda ve İsveç'in ardından Türkiye'ye silah satışını askıya alan ya da durduran ülkeler arasına Çekya da katıldı.

-ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye için yaptırım kararnamesini imzaladı. Buna göre iki bakanlık Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ABD’nin yaptırım listesine girdi.Kararnamede ayrıca 3 bakan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptırım listesine girdi.  ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Bu bakanlık ve yetkililerin belirlenmesi, Türk hükümetinin bölgenin barışı, güvenliğini ve istikrarını daha da bozan eylemlerinin bir sonucudur. Gerektiği takdirde, Türkiye hükümeti yetkililerine ve birimlerine ilave yaptırımlar uygulamaya hazırız" denildi.


-Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili skandal açıklamalarda bulundu.  Birleşmiş Milletler'in açıklamasında, "Türkiye, Suriye'deki Kürt savaşçıların ve politikacıların ölümünden uluslararası hukuka bağlı olarak sorumlu tutulabilir" denildi.


-Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre temmuz ayında işsizlik oranı 3,1 puanlık artışla yüzde 13,9 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'de istihdam edilenlerin sayısı temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 748 bin düşüşle 28 milyon 517 bin kişi olurken, istihdam oranı da 1,8 puanlık azalışla yüzde 46,4'e geriledi.

 

15 Ekim 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.64 artarak 95.525, Dolar %0.82 azalarak 5.8784, Euro %1.06 azalarak 6.4705, Altın %0.84 azalarak 282.14, Petrol %0.32 azalarak 59.16, Bono %0.94 azalarak 15.84 den işlem gördü.

16 Ekim 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 29, İstanbul'da 24, İzmir'de 27, Antalya 34 derece olacak.

OGÜNhaber