14 Ocak 2020 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 14 Ocak 2020 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında konuştu. Moskova'da dün yapılan Libya görüşmesine değinen Erdoğan, masadan kalkan Hafter'e tepki gösterdi, "Önce evet dedi, sonra kaçtı" ifadelerini kullandı. Erdoğan, ayrıca eski CHP genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Lideri Bahçeli'ye Libya konusundaki tavrı nedeniyle teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda ayrıca Mardin'de şehit olan Mehmet Şirin Demir'in kızını kürsüye davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre sonra kürsüyü şehit kızı Gülay Demir'e bıraktı. Gülay'ın sözleri AK Parti grubu tarafından ayakta alkışlandı.Erdoğan; "Yarası olmayanın yari olmaz, Gülay kızımızın bir baba yarası var ama bu salonda onun yarasına yarenlik eden her kökenden, her şehirden yüzlerce kardeşi de var.'' dedi.

-Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Sarrac, Moskova'daki görüşme sonrası İstanbul'a geldi.  Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2 saat 30 dakika sürdü.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.  'FETÖ'yle mücadelenin bayraktarlığını yapan gazete ve yazarları için 'Hiçbir baskıya boyun eğmediğiniz için  Sözcü gazetesi çalışanlarına şükranlarımızı sunuyoruz.' dedi.

-MHP Lideri Devlet Bahçeli Partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli;  "Düşmemizi bekleyenler daha çok bekleyeceklerdir. Kumpasçıların, kurnazların, sahte kurtarıcıların hevesleri kursaklarında kalmaya mahkumdur. Ecel aman verdiği müddetçe alayı gelsin bu cepheyi yıkamazlar. Biz ülkücü doğduk, ülkücü yaşadık, vakti geldiğinde de ülkücü olarak öleceğiz" dedi.

-Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Cumhurbaşını Erdoğan'a yüklendi. "18 yıl geçti sen bu diplomasiyi ne zaman öğreneceksin" diyen Akşener "Bu ergen sinirinden ne zaman kurtulacaksın?" diye sordu.

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyeye ait İstanbul Kitapçısı’nda Selahattin Demirtaş ve Sakine Cansız’ın kitaplarının satışına yönelik tepkilere yanıt verdi. Demirtaş’ın kitabının her yerde satıldığına dikkati çeken İmamoğlu, "Devletin kurumları da buna dahil' diye konuştu. Demirtaş'ın kitabından uyarlanan tiyatro oyununa gitmesine yönelik tepkileri ise İmamoğlu, “Eşim, nereye gideceğini bilir. Türkiye'yi yorumlayan, dünyayı yorumlayabilen ve ona göre nereye gideceğini bilen Türk kadını, bana soracak halleri yok” dedi.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yapması beklenen, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek “Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi”ne İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katılıyor. Kanal İstanbul projesinde karşı karşıya gelen ve İmamoğlu’nun sık sık randevu talebinde bulunduğu Cumhurbaşkanı ile bu toplantıda görüşüp görüşmeyeceği merak konusu.

-Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşişte bulunan 386 parti ürünü açıkladı. Bazı işletmelerin kebap ve sucuklarda domuz eti kullandığı ortaya çıktı.2020 yılına ait ilk tağşiş listesini yayınlayan bakanlık;  gazlı içecekten, bala, çaydan zeytin yağına, çikolatadan ete kadar birçok üründe tağşiş ortaya çıktığını gözler önüne serdi.

-Türkiye İstatistik Kurumu, Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisini açıkladı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

-Yatırım yapmak için geldiği İstanbul'da 4 ay önce kayıplara karışan Iraklı iş adamı Majid Kareem Tuama'nın öldürülüp İstanbul Çatalca'da ormanlık alana gömüldüğü ortaya çıktı

-Rusya'nın ev sahipliğinde başkent Moskova'da gerçekleştirilen Libya barış görüşmelerinden mutabakat çıkmadı. Ülkenin doğusunu kontrol eden General Halife Hafter'in Türkiye ve Rusya'nın aracılık ettiği ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığı bildirildi. Hafter'in gerekçelerinden biri ise Türkiye'nin ateşkes denetimine nezaret edecek olması.

-Fransa, İngiltere ve Almanya Avrupa Birliği'ni (AB) bilgilendirerek, Tahran'ın 2015'teki nükleer anlaşmayı yeniden ihlal etmesinden dolayı İran nükleer anlaşmasındaki uzlaşmazlık mekanizmasını bugün devreye alındığı bildirildi.

-Geçen hafta Tahran'dan Kiev'e giden Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının İran güçleri tarafından vurularak düşürülmesi sonrasında İran Cumhurbaşkanı Ruhani açıklamalarda bulundu. Ruhani, "176 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazası affedilemez bir hatadır. Trajik bir olaydır ve dikkatlice soruşturulmalıdır. Bir kişi, bütün uçak kazasının sorumluluğunu alamaz. İran hükümeti sorumluluğu almalıdır. Ordunun uçak kazasındaki hatalarını kabul etmeleri önemli bir ilk adım" dedi. Ruhani, benzer bir olayın daha yaşanmayacağının garantisini verdi.

-Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) son 24 saatte yağan yoğun kar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 75'e yükseldiğini duyurdu.

-Bilim insanları 1969 yılında Dünya’ya düşen bir meteorda buldukları yıldız tozunun 7.5 milyar yıl yaşında olduğunu tespit etti. Bu, bugüne kadar keşfedilen en eski madde olarak kayıtlara geçti.

14 Ocak 2020 Salı BİST %0.56 artarak 120.920, Dolar %0.52 artarak 5.8935, Euro %0.36 artarak 6.5556, Altın % 0.08 artarak 292.31, Petrol %0.79 artarak 64.71, Bono %1.12 azalarak 10.60'dan işlem gördü.

15 Ocak 2020 Perşembe günü en yüksek hava sıcaklıkları; İstanbul 10, Edirne 10, Ankara 8, İzmir 15, Bursa 12, Antalya 17, Kastamonu 9, Sivas 4, Trabzon 10, Erzurum 0, Van 2, Diyarbakır 1, Hatay 13, derece olacak.

OGÜNhaber