13 Ocak 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 13 Ocak 2020 Pazartesi

- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İdlip Yardım Kampanyası basın tanıtım toplantısına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu canlı yayından rahatsızlandı. Soylu'nun burnundan kan gelmesi üzerine yayın kesildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun burnu kanadı. Bakan Soylu’nun sağlık durumunda herhangi bir sorun olmadığı, rutin programına devam edeceği öğrenildi.

- AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın "100 farklı belediye AKP'ye geçiyor" iddiasına sert sözlerle yanıt veren Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, "Bu hakikaten haysiyetsizlik" dedi.

- Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, basın davalarını değerlendirdi. FETÖ’ye karşı tutumunun son derece açık olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Hukuki durumda bunlar dikkate alınmalı. Basın kuruluşları hakkında objektif, hukuki kararlar verilmeli” dedi

- Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkan Melih Gökçek döneminde, kamunun 576 milyon TL’lik zarara uğratıldığı gerekçesi ile, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

- İTÜ’lü öğrenciler, üniversitesi yönetimine; "15 arkadaşımıza açılan hukuksuz soruşturmalar derhal geri çekilsin. Öğrenciye, saldıran, tehdit eden, taciz eden güvenlik amirlerinin açığa alınması yetmez, gerekli soruşturmalar açılsın ve kamuoyuyla paylaşılsın. Boykot masası tanınsın ve kâr amacı gütmeyen üniversite kantini ikinci dönem derhal açılsın" diye çağrı yaptılar.

- Libya’da hayata geçirilen ateşkesin ardından İtalya Başbakanı Conte, bugün Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek. Görüşmede Libya'daki ateşkes ve sahadaki duruma ilişkin konuların ele alınması bekleniyor.

- İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari İl Jandarma Komutanlığınca ‘KAPAN-3 KAVAKLI’ operasyonu başlatıldı.

- Mardin'in Nusaybin ilçesinde tutuklanan rahip Sefer Bileçen'in, PKK'lı teröristleri Mor Yakup Manastırı'nda sakladığı iddia edildi.

- İstanbul’da son 1 yılda düzenlenen 945 mali operasyonda 3 bin 220 şüpheli yakalandı. Yapılan çalışmada, yasa dışı işlemler ve dolandırıcılık yöntemleriyle ne kadarlık vurgun yapıldığı da ortaya çıktı. Polisin operasyonlarında son 1 yılda 450 milyon liralık vurgunun önüne geçildi. Ekipler bir yıl içerisinde 273 milyon sahte dolar ele geçirirken, 2019’da “Sahte Para” ve “Sahte çipli kimlik” operasyonu damga vurdu.

- Adana'da inşa ettikleri apartmandaki 60 daireyi, 120 aileye satarak dolandırdığı iddia edilen müteahhit firmanın yetkilileri kayıplara karıştı.

- Bütün dünyanın gözü bugün Moskova'da... İç savaşın ve kaosun yıllardır bitmek bilmediği Libya'da bugün Türk ve Rus heyetler bir araya geldi. Moskova'da başlayan yuvarlak masa toplantısında bir detay dikkat çekti. Türk ve Rus heyetlerinin arasında Libya'yı da birleştiren bir boşluk bırakıldı. Türk ve Rus heyetinin önünde Türkiye ve Rusya yazan plakalar yerleştirilirken iki heyetin arasında tek bir Libya plakası yer aldı. Yıllardır savaşan tarafları bir araya getirecek toplantıda Libya heyetine 5 kişilik sandalye ayrıldı.

- Rusya Savunma Bakanı Suriye'nin İdlib vilayetinde sivillerin tahliyesi için üç yeni kontrol noktası açıldığını söyledi.

- Paris yönetiminin emeklilik planlarıyla ilgili yasa tasarısını protesto eden Fransızlara Lyon'daki avukatlar da katıldı. Avukatlar, ellerindeki anayasa ve ceza kanunu ile ilgili kitap ve belgeleri fırlatarak, "S.O.S." işareti yaptı.

- Geçen hafta ABD ile İran arasında yaşanan gerilim sırasında Washington'da kritik bir görüşme gözden kaçtı... Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü. Türkiye'yi şikayet eden Miçotakis'in "Türkiye'nin hamlelerine karşı özel bir iletişim hattı" oluşturma konusunda Trump'ı ikna ettiği ortaya çıktı.

- Rusya Dışişleri Bakanlığı, kaosun yıllardır devam ettiği Libya'daki iki liderin bugün Moskova'da masaya oturacağını açıkladı. Interfax haber ajansının son dakika gelişmesi olarak geçtiği açıklamada Türkiye'nin de desteklediği ulusal hükümetin başbakanı Serac ile Halife Hafter'in ateşkesi görüşeceği belirtildi.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Suriye'ye yaptığı ziyaret sırasında Suriye lideri Beşar Esad’a -ABD Başkanı Trump’ı başkent Şam'a konuk etme önerisinde bulunduğu öğrenildi.

- 13 Ocak 2020 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.37 artarak 120.291, Dolar %0.28 azalarak 5.8607, Euro %0.24 azalarak 6.5216, Altın % 0.75 azalarak 292.54, Petrol %0.09 azalarak 64.92, Bono %4.37 azalarak 10.72'den işlem gördü.

- 14 Ocak 2020 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 10, İzmir 13, Antalya 18, Edirne 11, Bursa 13, Kastamonu 9, Sivas 3, Trabzon 10, Erzurum -5, Van -2, Diyarbakır 9, Hatay 14, derece olacak.

OGÜNhaber