12 Mayıs 2020 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri...

Haber Turu 12 Mayıs 2020 Salı

- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferansla toplandı. Toplantı sonrasında Erdoğan sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “16-17-18-19 Mayıs tarihlerinde yine sokağa çıkma sınırlandırması uygulanacaktır. Sokağa çıkma kısıtlamasının 18-19 Mayıs günlerinde bakkal, market, manav, kasap, fırın, tatlıcı gibi işletmelerin ve online platformların saat 10.00 ile 16.00 arasında hem satış hem evlere servis için açık olabilmelerine imkan sağlıyoruz. 9 ilimiz için daha şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Bunlar Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tekirdağ illerimizdir" dedi.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye günlük koronavirüs tablosunu yayımladı. Türkiye'de son 24 saatte 1.114 yeni vaka tespit edildi. Can kaybı ise 55 kişi daha artarak 3.841'e yükseldi. Koca konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Tedbirlere uyarsak, yeni vaka sayımız, yakında günde 1.000’den daha az olacak. Yoğun bakım ve solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarımızın sayısı azalmaya devam ediyor. Bugünkü vefat sayımız 55. Tedbirsizliğin bedelinin ağır olduğunu unutmayalım." ifadelerini kullandı.

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “DSİ ve özel sektör, ülkemizde 18 yılda 587 adet Hidroelektrik Santrali (HES) projesini tamamlayarak hizmete almıştır” dedi. Bakan Pakdemirli, hizmete alınan söz konusu HES’ler ile ülke ekonomisine bugüne kadar 233 milyar liralık katkı sağlandığını da söyledi.

- Korona virüs salgınıyla mücadele eden, sağlık çalışanları dün gece hırsızlık şoku yaşadı. Avcılar Tahtakele Mahallesi Bizimevler Aile Sağlık Merkezi'ne giren iki kişi tekmelerle kapıları kırarak, leptopları, ilaçları, aşıları ve değerli eşyaları çalarak kaçtı. Yaşadıklarının kabus gibi olduğunu söyleyen, hemşire Demet Sepetoğlu, “Bu zor günlerde virüsle mücadele ederken, bir de hırsızlıklarla mücadele ediyor olduk” dedi.

- Edirne’de, jandarma ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, durdurulan bir aracın -bagajında bulunan ayakkabı kutusu içerisinde, yaklaşık 500 yıllık olduğu değerlendirilen 2 adet el yazması İncil ele geçirildi. Olayla ilgili 3 şüpheli tarihi eser kaçakçılığı suçundan gözaltına alındı.

- Van’ın Başkale ilçesinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca, PKK/KCK terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen istihbari çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtildi.

- Çanakkale ve İzmir açıklarında, Yunan Sahil Güvenliğince Türk kara sularına dönmeye zorlanan 77 sığınmacı kurtarıldı. Sığınmacılar işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi.

- Afganistan’ın başkenti Kabil’in 13. bölgesinde bir hastaneye silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 8 olduğu, 11 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ayrıca, hastaneye saldıran saldırganların 3 kişi olduğu ve 1'inin öldürüldüğü aktarıldı.
-Yine Afganistan’ın Nangarhar ilinde bir polis komutanının cenaze törenine yönelik saldırı düzenlendi. Saldırıda 24 kişi hayatını kaybetti.

- Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin sözcüsü Muhammed Kanunu, yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerinin Hafter'e bağlı milislere ikmal için gönderilen iki yakıt tankerini hedef aldığını duyurdu. Kanunu, askeri harekat alanı olarak ilan edilen orta ve batı bölgelerinde silahlı araçlar ve tankerlerin ön izin olmaksızın seyrüseferinin yasak olduğu uyarısını yineledi.

- Yeni tip koronavirüs görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilere göre, dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle 287 bin 354 kişi hayatını kaybetti, hastalığa yakalanan 1 milyon 529 bin 372 kişi de iyileşti. Dünya genelinde virüsün bulaştığı kişi sayısı 4 milyon 256 bin 579'a yükseldi. ABD, en fazla vaka ve ölümün görüldüğü ülke oldu. Ülkede 1 milyon 385 bin 834 kişide Kovid-19 tespit edildi, virüs nedeniyle 81 bin 795 kişi yaşamını yitirdi.

- 12 Mayıs 2020 Salı günü borsa piyasaları; BIST %0.96 artarak 98.734, Dolar %0.56 azalarak 7.0338, Euro %0.24 azalarak 7.6308, Altın %0.24 azalarak 385.11, Petrol %2.94 artarak 30.50, Bono %0.66 artarak 9.17'den işlem gördü.

- 13 Mayıs 2020 Çarşamba günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 27, İstanbul ve Antalya'da 24, İzmir'de 33 derece olacak.
OGÜNhaber