12 Eylül 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 12 Eylül 2019 Perşembe

-Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluTRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in Doha Büyükelçiliğine atandığı iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, atamaya ilişkin iddianın doğru olmadığını söyledi. TRT Genel Müdürü İbrahim Eren de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hakkındaki iddiaların doğru olmadığıını belirtti.

-İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kısa süre önce İBB'ye devredilen Esenler Otogarı'nda incelemelerde bulundu. İmamoğlu, dün (11 Eylül) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde büyükşehir belediye başkanları ile yapılan toplantıda oturduğu sandalyenin kırılması hakkında  "Sandalye niye kırıktı? Onu Cumhurbaşkanlığı araştırsın. Oturduğumuz yerler belliydi" dedi. İmamoğlu "Oturduğumuz koltuk durup, dururken kırıldı. Sayın Cumhurbaşkanı 'İsraf yaptın' dedi. Ben de 'Bu israf değil, sandalye kırık' dedim" diye konuştu.

-MHP lideri Bahçeli, kabine revizyonu tartışmalarına "Ne yapacağız her gün bakan mı değiştireceğiz" sözleriyle tepki gösterdi. Basın mensuplarına gündemi değerlendiren Bahçeli, son günlerin popüler şakısı "Susamam" için "Rap adına darbe yapmaya heveslenen insanlar türer" değerlendirmesini yaptı.

-Milli Savunma Bakanlığı'ndan, KKTC'nin Girne şehrinde meydana gelen patlamayla ilgili yapılan açıklamada "Patlama sonrası çıkan yangın kontrol altına alınmış ve olay bölgesinin çevre emniyeti tam olarak sağlanmıştır" ifadesine yer verildi.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KurumKentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı açıkladı. Kurum, 100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağını söyledi. Bakan Kurum, "Belirlediğimiz bu eylemle  hâlihazırda acil dönüştürülmesi  gereken 1 milyon 500 bin konutu 5 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız." diye konuştu. 

-EYT hakkında son dakika ve son durum gelişmeleri emeklilikte yaşa takılanlar tarafından merakla takip ediliyor. Uzun süredir umutlandıracak bir haber bekleyen vatandaşlar "EYT" talimatı ile sevindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumuyla ilgili Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdiği belirtildi. 

-Seçim vaadi olarak işgal ettiği toprakları ilhak edeceğini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yine dünyayı geren bir açıklama yaptı. Netanyahu, "Geniş çaplı operasyon yapmaktan başka seçenek kalmamış gibi görünüyor" ifadesiyle abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırı tehdidinde bulundu.

-Emniyet ve jandarma ekiplerinin, ülke genelinde eş zamanlı gerçekleştirdiği operasyonda 19 bin 273 iş yerini denetlendi, 126 kişi gözaltına alındı ve çeşitli suçlardan aranan 371 kişi yakalandı. Operasyonda, 50 bin 219 paket de kaçak sigara ele geçirildi.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek’te, poşetli ürünlere yüzde 40’a varan oranda zam yapıldı. Önceden 1.50 TL olan Akdeniz ekmeği 2.00 TL'ye, glutensiz ekmek 0.30 TL'den 0.50 TL'ye, çavdar ekmek 2.50 TL'den 3.40 TL'ye yükseltildi.

-Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayınlanan yönetmeliğe göre, nüfusu 10 bin-25 bin olan ilçelerde iki, sonraki her 25 bin nüfus için de bir özel motorlu taşıt sürücü kursu açılmasına izin verilecek. Toplam nüfusu 10 binin altında olan ilçelerde ise kurs açılamayacak.

-ABD’de açıklanamayan bir akciğer hastalığıyla bağlantılı olduğu söylenen ve ülkede altıncı ölüme neden olan elektronik sigaralarla ilgili Trump yönetimi harekete geçiyor. Başkan Trump, ülkede e-sigara kullanımıyla ilgili bir sorun olduğunu söyledi. Sağlık Bakanı da aromalı tüm sigaraları piyasadan kaldırmayı planladıklarını açıkladı.

-Astronomi uzmanları, K2-18b olarak adlandırılan bir gezegenin atmosferinde ilk kez suya rastladı. Böylece gezegen, dünya dışında bir yaşam arayışı için makul adaylar arasına girdi.

-12 Eylül Perşembe günü; BİST %0.95 artarak 102.894, Dolar %1.42 azalarak 5.6704, Euro %1.68 azalarak 6.2289, Altın %0.18 azalarak 276.13, Petrol %2.01 azalarak 59.59, Bono %1.42 azalarak 15.28 den işlem gördü.

-13 Eylül 2019 Cuma günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara, İstanbul ve 28, İzmir'de 28, Antalya'da 31 derece olacak.
OGÜNhaber