12 Aralık 2019 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 12 Aralık 2019 Perşembe

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın '100 bin sosyal konut' projesinin tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüzde 10 peşinatın ardından kalanın tamamı için aylık 894 TL'den başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sağlayacağız" dedi. Ayrıca İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik, "Çıkmış belediye başkanları diyor ki, Kanal İstanbul buraya uymaz. Sen otur işine bak. Nasıl uyduğunu göreceksin, bütün bunların çalışmalarını gayet iyi yaptık" ifadelerini kullandı.

 

-Dağa kaçırılan çocukları için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan annelerden Hatice Ceylan'ın önceki gün güvenlik güçlerine teslim olan oğlu Cafer, terör örgütü YPG/PKK'nın elinden nasıl kurtulduğunu anlattı. Dört yıl önce 15 yaşındayken dağa kaçırılan Ceylan'ın ifadesinde "Kaçmaya karar verdiğimizde araçla Kobani'den ayrıldık. Kobani'den ayrılırken komutanımıza (örgütün sözde sorumlusu) araca yakıt alacağımızı söyledik" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan da çocuğu PKK'dan kurtulan Diyarbakır annesi ile görüntülü konuşma gerçekleştirdi. İzliyoruz. 

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki 12’si devlet, 43’ü vakıf toplam 55 üniversitenin rektörleriyle bir araya geldi. İmamoğlu “Ortak aklın oluşması ile ilgili sürecin oluşmasında üniversitelere çok güveniyoruz, güvenmek istiyoruz. Beraber yol yürümek istiyoruz. Sizlerle her zaman çok güçlü yoğun bir iş birliği talebine bulunuyoruz. Akademik katkılarla neticelere daha hızlı ulaşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

 

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’nın ünlü caddeleri Bahçelievler 7. Cadde ve Tunalı’nın yanı sıra Ulus ve Kızılay’ın da hafta sonları trafiğe kapatılarak yayalaştırılmasının denenebileceğini kaydetti. Başkan Yavaş, “Eğer denedikten sonra hem vatandaş hem esnaf memnun olup gerçek bir şehir yaşamına kavuşuyorsak bundan sonra da sürdürebiliriz” dedi.

 

-Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, kızının gözleri önünde eski kocası tarafından hunharca öldürülen Emine Bulut'un ailesinin avukatlığını üstlendi. Feyzioğlu, Kırıkkale'ye giderek Bulut ailesini ziyaret etti.

 

-Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun resmi kuruluş işlemlerini bugün başlatması beklenen partisinin adıyla ilgili bir iddia daha ortaya atıldı. Partide üst düzey görev alması beklenen bir yetkili, yeni siyasi oluşumun adının 'Gelecek Partisi' olacağını söyledi.

 

-İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, tartışmaların odağındaki Kanal Projesi için çok kritik uyarılarda bulundu. 'Bu bir ulaşım projesi değil' diyen Gökçe, "Bu İstanbul'un kuzeyini imara açacak rant projesidir. Kentin nüfusu 25 milyon olacak. İstanbul Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü'yle birlikte Trakya'da bölge nüfusu 40 milyona ulaşacaktır" dedi.

 

-Ankara'da ilkokul öğrencisi Mert Yağız, şırıngalı sıvı çikolatayı yerken, nefes alamayıp hayatını kaybetmişti. Türkiye bu olayın üzüntüsünü yaşarken bir acı haber de Diyarbakır'dan geldi.7 yaşındaki Umut Bilgi, 25 Kasım günü okul çıkışında bir marketten aldığı şırınga şeklindeki çikolatanın boğazına kaçması sonucu hastaneye kaldırılmıştı. 9 gündür yaşam mücadelesi veren Umut Bilgi hayatını kaybetti. Birçok markette ve okul kantinlerinde satılan şırınga çikolata çocuklar için büyük tehlike arz ediyor. Farklı markalar tarafından üretilen ve farklı görünüşüyle çocukların dikkatini çeken şırınga çikolatanın kapağı kolayca çocukların boğazına kaçabiliyor. Bu tehlikeden çocukları uzak tutmak gerekiyor!

 

-ABD Senatosu Dış ilişkiler Komitesi, Türkiye'ye, Rusya'dan S-400 alması ve Suriye'deki adımlarından dolayı yaptırım öngören yasa tasarısını kabul etti. Karara, Dışişleri Bakanlığı'ndan çok sert tepki geldi. Açıklamada, "Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayalkırıklığıdır." denildi.

 

-Türkiye ve Libya arasında Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin varılan anlaşmayla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Reuters'ın duyurduğu taslak metine göre, AB ülkelerinin söz konusu anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıklamaya hazırlandığı öne sürüldü.

 

-Birleşik Kralllık (Britanya) tarihinin en kritik seçimleri için bugün sandık başında... Haziran 2016'da gerçekleştirilen Brexit (AB'den ayrılmak için gerçekleştirilen halk oylaması) referandumundan bu yana süren siyasi krizin çözümü için halk devreye giriyor. Genel seçimlerden çıkacak sonuç, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde izlenecek yolu da belirleyecek.

 

-İsrail'de koalisyon hükümetini kurması için Meclis'e tanınan sürenin dolması nedeniyle ülkenin yeniden erken seçime gitmesi kesinleşti.

 

-ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı Yahudilerin servet vergisine oy vermeyeceğini, kendisine oy vermekten başka seçeneklerinin bulunmadığını ifade etti. Yahudiler için 'paragöz' imasında bulunan Trump'ın skandal niteliğindeki sözleri Yahudi derneklerinin tepkisiyle karşılandı.

 

-İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine gece düzenlenen baskınlarda 11 Filistinliyi gözaltına aldı.

 

-Nijer'de askeri bir üsse yapılan saldırı sonucunda 73 asker öldü. Ordudan yapılan açıklamada, ülkenin batısında Inates kentinde militanların düzenlediği saldırıda 12 askerin de yaralandığı belirtildi.

 

-Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Krasnodar Bölgesi’nde Mi-28N tipi saldırı helikopterinin düştüğünü, mürettebatın hayatını kaybettiğini belirtti.

 

-16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg TIME Dergisi 2019 yılın kişisi seçildi.Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmasıyla tüm dünyanın gündemine oturan 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg,Time tarafından 'gençliğin gücü' olarak tanımlandı

 

12 Aralık 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.27 artarak 109.292, Dolar %0.20 azalarak 5.7885, Euro %0.21 azalarak 6.4488, Altın %0.15 azalarak 274.69, Petrol %0.63 artarak 64.12, Bono %0.25 azalarak 11.97'den işlem gördü.

 

13 Aralık 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 9, İstanbul 14, İzmir 16, Antalya 17, Edirne 12, Bursa 14, Kastamonu 7, Sivas 5, Trabzon 15, Erzurum 2, Van 6, Diyarbakır 9, Hatay 10, derece olacak.

 

OGÜNhaber